Gör-det-själv-mixerinstallation: tips

Att installera en mixer är en ganska enkel process, för vilken det inte är nödvändigt att kontakta en specialist. Det räcker med att studera installationsanvisningarna för denna VVS -armatur i detalj och följa den exakt. Det finns dock flera typer av blandare, vars installationsprocess skiljer sig från varandra. Hur man självständigt installerar mixern kommer vi att överväga vidare.

Innehållsförteckning:

Varianter och installation av en duschblandare

Med tanke på de viktigaste typerna av blandare måste det först och främst noteras att de är uppdelade efter användningsomfånget. Kranar installeras i handfatet och i badrummet eller duschen. I processen att välja en mixer är det nödvändigt att ta hänsyn till platsen för dess installation. Blandarens typ och sättet att spruta vatten beror på diskens storlek. Produktens höjd, liksom dess form, avgör vilken typ av stråle som bildas i mixern.

Den typ av fästelement som mixern är fastsatt på diskbänken avgör också kvaliteten på dess funktion. Mer tillförlitlig – mutteranslutning, att fixera mixern med dubbar är mindre pålitlig. I förhållande till metoden för vattenförsörjning är blandare av ventil- eller spakstyp.

Det första alternativet är en ventilblandare, där trycket på varmt och kallt vatten ändras med hjälp av ventiler. Dessa typer av blandare är mindre bekväma än spakblandare. Låselementen i dem är två axelkranar, som i sin tur är:

 • mask – i form av en kork används ett element i form av en stav av en gummipackning för att stänga av vattnet, för att slå på en sådan kran räcker det att vända det flera gånger;
 • kran, på vilken det finns roterande keramiska plattor, om hålen i en sådan kran sammanfaller, levereras inte vatten, annars är det möjligt att uppnå ett flöde av vatten.

Denna typ av mixer har följande fördelar:

 • närvaron av en gjuten kropp säkerställer hållbarhet och driftsäkerhet;
 • för reparation är det tillräckligt att byta ut skadade delar;
 • kostnaden för blandaren är lägre än spaken.

Ventilblandare har dock följande nackdelar:

 • olägenhet att använda, eftersom två händer måste användas för att ändra flödet av vatten;
 • högre vattenförbrukning jämfört med spakanordningar.

En-grepps tvättställsblandare kännetecknas av närvaron av en spak, med hjälp av vilken flödet av vatten som matas från systemet ändras. Det finns två varianter av en sådan mixer, i förhållande till mekanismen för dess omkoppling:

 • sfärisk anordning – vars användbarhet säkerställer närvaron av en ihålig boll inuti den, på vilken det finns vissa hål;
 • kardningsanordningen utmärks av närvaron av keramiska plattor placerade inuti kranen.

Observera att vatten av dålig kvalitet eller frånvaron av ytterligare filter påverkar blandarens funktion negativt. Utländska inneslutningar i vattnet leder till att det går sönder. Därför är det att föredra att välja kranar med en vridbar eller helt gjuten kropp..

Vridbara blandare, efter fixering på diskbänkens yta, rotera i en cirkel. Med dessa kranar är processen med att tvätta diskbänken mycket förenklad. Bland fördelarna med sådana blandare noterar vi:

 • enkel och enkel användning;
 • användningstiden för en sådan ventil är flera gånger längre än en konventionell ventil.

Armblandare är dock känsliga för smuts och vatten. Vid slitage av vissa delar är det nödvändigt att byta ut hela mekanismen.

Den gjutna mixern av spaken har ett minimalt antal rörliga delar. Därför är dess livslängd längre. Dock är gjutanordningen högre och därför benägen att stänka vatten. Att använda sidohandtaget är inte särskilt bekvämt.

Kranar som används i köket och i badrummet är nästan identiska i designfunktioner. Höjden på köksblandarna är dock något högre, eftersom de borde kunna rymma stora rätter i diskbänken. Det är möjligt att komplettera köksblandaren med en kran från vilken dricksvatten levereras.

För att säkerställa användarvänligheten för en sådan enhet är den utrustad med en extra flexibel slang eller har en lutningsvinkel på mer än 150 grader..

Kranar installerade i badkar eller dusch kännetecknas av närvaron av ett extra uttag för att byta duschslang. Med hjälp av vissa mekanismer tillförs vatten till duschen eller till kranen.

Duschkranar finns också med ventil eller spak. Enheter med excentriska kopplingsmekanismer är mer populära. När du byter den reglerar gummikuddar vattenflödet. För att reparera en sådan mixer är det tillräckligt att byta ut packningarna..

Blandarens patronversion är mindre i storlek, den har keramiska plattor, med hjälp av vilken kranen med vatten öppnas eller stängs. Sådana enheter är mer hållbara, enkla och enkla att demontera om det behövs..

Blandaren där duschen byts med en kulmekanism är mer tillförlitlig. Eftersom det speciellt slipade hålet för bollen tillåter användning av denna mixer i ett förbättrat läge. Men om en uppdelning inträffar måste du byta mixern..

Dessutom bör blandarna delas i förhållande till strålen som levereras under driften. Kranar med en liten pip upp till 15 cm används i badrum eller små handfat. En kran är lämplig för köket, vars minsta tjocklek på pipen är tjugo centimeter.

Dessutom är enheter med en flexibel pip speciellt populära. De har en slang, ungefär en halv meter lång, med vilken det går att tvätta diskbänken..

I förhållande till materialet från vilket blandarna är byggda är de:

 • mässing eller brons – material för tillverkning av en mixer, optimalt i pris och när det gäller hållbarhet, för att förbättra prestandan hos sådana blandare är de belagda med krom;
 • ett billigare alternativ är kranar av rostfritt stål, de är praktiska, men inte hållbara;
 • keramiska produkter är mindre populära på grund av deras höga kostnad, ibland har sådana blandare en ovanlig form, till exempel i form av en fontän.

När du väljer en mixer rekommenderar vi att du håller på i mässingsversionen, eftersom den är mindre känslig för korrosion. Dessutom måste packningarna för mixern vara av gummi. Pipen måste ha en distansring som följer med mixern.

Badrumskranens installationsteknik

Innan du börjar arbeta, först och främst, bör du förbereda verktyg och vattentätningsmaterial. För att installera mixern med en hygienisk dusch behöver du en justerbar eller gasnyckel, tång, en hammare och eltejp. Isolerande tejp behövs för att dra åt de förnicklade muttrarna innan de dras åt. Med nyckeln demonteras den gamla mixern.

För att vattentäta mixern behöver du en speciell tejp. Samtidigt lindas tejpen på mekanismen i minst tio lager, uteslutande medurs. Annars blir det svårt att uppnå tillförlitlig isolering..

Inledningsvis, innan du installerar den dolda mixern, bör den gamla mixern demonteras. Om mixern inte demonteras med en justerbar skiftnyckel, är det nödvändigt att applicera några droppar fotogen eller bromsvätska, som tvättar blandarens blandning med röret. Efter tio minuter avlägsnas mixern med en nyckel.

Nästa steg är installationen av excentriker. Dessa mekanismer är obligatoriska i mixern. Excentriker med en halvtums tråd är insvept med tejp i flera lager och installerade i rörledningssystemet. För att vända excentrikerna i röret används en gasnyckel, de vrider ett och ett halvt varv, medan de försöker installera excentrikerna så att de är i samma position.

Därefter bör du ställa beslagen till en viss position under mixern. Detta kräver en praktisk U-formad hållare. För att justera processen med att installera excentriker rör sig rördelarna isär varandra.

Installationen av en inbyggd mixer innefattar applicering av dekorativa remsor på flänsarnas yta. Vidare utförs installationen av komplexa foder, svart gummi och sedan färgade, gjorda av paronit. Packningens sista alternativ skyddar gummit från mekaniska skador. Samtidigt utförs inte ytterligare vattentätning..

Därefter skruvas fackmuttrarna på mixern på kopplingen. Använd en justerbar skiftnyckel för att säkerställa en passform. Observera att i den här situationen bör du inte dra åt muttrarna för hårt, eftersom det vid intryckning av gummit bryts dess integritet och tillåter fukt att passera igenom..

Den dolda duschblandaren innehåller också en pip. Pipen är monterad på ett sådant sätt att O-ringarna och distansringarna i gummi installeras på plats. För att skjuta ringen inuti beslaget måste du arbeta hårt. Titta på distansringens integritet, eftersom pipens varaktighet beror på den..

Duschen installeras med gummi och paronitpackningar. Om duschanslutningen har en avsmalnande urtagning krävs inga packningar..

Hur man installerar en dold hygienisk mixer

Installationen av diskbandsblandaren utförs med hjälp av speciella rör – henok. Dessa element är indelade i flera typer:

1. Plastprodukter – ha en trasa eller textilöverdrag. Dessa rör är de mest opålitliga och inte lämpliga för varmt vatten, eftersom de kan spricka under sitt tryck..

2. Ett mer pålitligt och högkvalitativt alternativ är mässingsrör. Deras kostnad är en storleksordning högre, men kvaliteten på användningen är också på en genomsnittlig nivå..

3. Det enklaste och mest populära alternativet är att använda plaströr med ytterligare förstärkning inuti.

Innan du köper en mixer måste du också mäta längden på henken som kommer att installeras under den. Samtidigt är det lämpligt att köpa ett rör med en marginal på 20 cm. Observera att det är oacceptabelt att bygga eller skära en höna.

Installationen av en diskbänkblandare börjar med att borra hålen för att fixa det. Försök att köpa en mixer med en håldiameter som matchar hålen som redan finns i diskbänken. Följ dessa steg för att installera en diskbänkskran:

 • linda beslaget med en speciell tejp, installera den i rörledningssystemet;
 • för att fixera muttrarna, använd en liten gasnyckel;
 • ta bort rörändarna över diskbänken, sätt fästmuttrarna på den nedre packningen;
 • anslut anslutningen av mixern till henkiesna, använd också packningar för att säkerställa att anslutningarna är täta;
 • använd en fumka för att linda in ytterligare gängade leder;
 • installera mixern på uttaget, fixa den med muttrar, kontrollera funktionen.

Relevant för en minimalistisk stil är en dold mixer. Denna enhet är inbyggd i badrummet och sparar användbar golvyta. Bland huvudkomponenterna i den inbyggda mixern noterar vi:

 • dess yttre del, som består direkt av ett handtag, en dekorativ panel, knappar för att byta driftläge;
 • den interna arbetsdelen, som inkluderar huvudenheten installerad i väggen, är ansluten till rören för varm- och kallvattenförsörjning.

Den dolda mixern installeras i steg:

 • dolda element monteras initialt;
 • sedan installeras den övre pipen, installationen av mixern utförs efter avslutat arbete i badrummet.

För att installera en sådan mixer bör ett hål utrustas i väggen med en minsta storlek på 8 x 10 cm. Garderober, vattenledningar är anslutna till den..

För att säkerställa kranens hållbarhet i badrummet bör du vara mycket seriös om valet av material för att lägga vattenförsörjningen i badrummet. De mest tillförlitliga alternativen är koppar- eller polypropylenrör. Rör på en metall-plastbas har inte den styvhet och styrka som krävs. Blandarens kroppsdel ​​måste vara pålitlig, eftersom den är installerad inuti väggen och för reparation är det nödvändigt att ta bort trimmen. Huvudblocket måste vara mässing. Eftersom det är detta material som har störst hållfasthet, hållbarhet och motståndskraft mot korrosion.

Därefter installeras de yttre elementen i den hygieniska duschen med en mixer, installationen av duschhuvudet utförs med gängade element fixerade med speciella pluggar eller murbruk. Därefter installeras blandarens yttre del, ett dekorativt munstycke och ett handtag..