Gör-det-själv-installation av en handdukstork i badrummet: monteringsteknik. Vad kan göras och hur man kan ansluta självständigt

En uppvärmd handdukstork är ett måste för alla badrum. VVS -armaturen ger en behaglig temperatur i rummet, förhindrar fukt och används för avsett ändamål – att torka kläder. Faktum är att en spole är ett lokalt värmesystem för ett badrum. Att klara den oberoende bytet och installationen av en ny torkning ligger inom en hantverkares makt som har kompetensen att utföra VVS -arbeten. Entreprenören är skyldig att korrekt utveckla installationsschemat, ta hänsyn till installationskraven och observera nyanser av den tekniska processen. En viktig faktor för oavbruten och hållbar drift av värmaren är det rätta valet av en handdukstork.

Nyanserna i att välja en handdukstork: handlingsprincip, material och form

Valet av badtork baseras på en bedömning av fyra huvudparametrar för utrustningen:

 • typ av uppvärmning;
 • tillverkningsmaterial;
 • anslutningsalternativ;
 • form och design.

Beroende på driftsprincipen skiljer man mellan vatten, elektriska och kombinerade modeller. Varje spole har både positiva och negativa sidor.

Vattenuppvärmd handdukstork. Flödetorkning är den mest populära. Spolen sätts in i värme- eller varmvattenförsörjningssystemet.

Utmärkande egenskaper:

 • energi sparande;
 • sortiment av sortimentet;
 • begränsat installationsutrymme – rör krävs.

Viktig! Trycket i varmvattenförsörjningen i en byggnad med flera våningar är 7-10 atmosfärer. Dessutom är de flesta uppvärmda handdukstorkar konstruerade för lågt arbetstryck och har väggar upp till 1,25 mm tjocka. Om indikatorerna inte stämmer är torkningstiden upp till 2 år

Elektrisk spole. En uppvärmningsvätska eller torr värmeelement finns inuti strukturen. Användningen av en elektrisk uppvärmd handdukstork är meningsfull i följande situationer:

 • brådskande installation krävs utan rekonstruktion av värme- / vattenförsörjningssystemet;
 • placering av ytterligare torkning;
 • installation av spolen utanför badrummet – en mobil elektrisk enhet kommer att göra.

För att värma upp badrummet till 22-24 ° C, bör du välja en modell med en hastighet av 140 W / kvm. Om en “backup” -torkning är installerad för vår-sommarsäsongen, är dess optimala effekt 100 W / kvm.

Kombinerade enheter kombinera fördelarna med vatten och elektriska modifieringar. Nackdel – brist och höga kostnader.

Innan du installerar en handdukstork i badrummet från uppvärmning eller varmvattenförsörjning är det viktigt att välja det optimala tillverkningsmaterialet.

Det kan vara rostfritt stål, koppar / mässing eller svart stål. Funktioner hos olika spolar:

Värmare konfiguration väljs baserat på personliga preferenser och rymlighet. U- och M-formade spolar används ofta för att ersätta sovjetiska handdukstorkar. Fiskbens- och stege -radiatorer är kompakta, men tillräckligt rymliga.

Enligt installationsmetoden är VVS -tillbehör:

 • nedre eller övre anslutning;
 • vinklad kylvätsketillförsel;
 • vänster eller höger anslutning.

Det mest praktiska är sidokopplingen. Sådana modeller kan anpassas till olika installationsplatser. Ett ytterligare plus är designens estetik.

Allmänna krav för installation av en VVS -armatur

Anslutningsstandarder regleras i SNiP 2-04-01-85. Grundläggande regler:

Kopplingsscheman för en handdukstork i badrummet

Spolens prestanda beror direkt på ett väl valt kopplingsschema. Anslutningstypen väljs med hänsyn till modellens funktioner och den centraliserade stigarens placering.

Rekommenderade insättningsmetoder

Schema nr 1. Universell sida / diagonal anslutning.

Fördelarna med systemet:

 • vilken som helst vektor för kylmedelsförsörjning;
 • lämplig för olika vattencirkulationshastigheter;
 • det finns ingen anledning att blöda luft;
 • godtyckligt stort avstånd från det centrala röret.

Systemkrav:

Schema nr 2. Botteninsats.

Funktioner i schemat:

 • kylvätsketillförsel – vilken riktning som helst;
 • möjligheten till dold installation – placering av ledningen under duschen / badet;
 • vid avbrott i tillförseln av kylvätska krävs luftutsläpp genom Mayevsky -kranarna;
 • bottenanslutningens effektivitet är mindre än det “diagonala” eller “sidosystemet”.

Genomförandet av systemet är möjligt under följande villkor:

Alternativa system

Med traditionell montering nr 1 är sidoavlyftning med icke-standardiserad rördragning tillåten.

Figuren visar alternativ:

Bottenanslutning enligt schema nr 2 möjliggör följande ändringar.

I det första fallet är alla utlopp placerade under torkningen, och i det andra – det övre inloppet ovanför botten av den uppvärmda handduksstången. Denna kombination begränsar kylvätskans riktning – uppifrån och ner. På motsatt sätt är systemet instabilt..

Inoperativa anslutningsalternativ

Typiska kopplingsfel orsakar funktionsstörningar i värmeelementet. Felaktiga monteringsscheman:

En kombination av två icke-fungerande anslutningar på en gång observeras när byggare försöker gömma den nedre motorvägen i golvet och den övre i takutrymmet.

Hur man installerar en ny handdukstork på gamla rör

Vi kommer att analysera steg för steg hur du ansluter en uppvärmd handdukstork i badrummet för att ersätta gammal uttjänt utrustning. Tekniken är ganska enkel och innehåller flera obligatoriska steg..

Urval av arbetsutrustning

Listan över verktyg beror på typen av VVS -material. Installation genom plastbeslag kräver konsoler, kulventiler, rör, en konstruktionskniv, en laser- eller vattennivå och ett lödkolv för arbete med polymerprodukter. Ytterligare inventering: hammare, skruvmejslar, justerbara skiftnycklar, bogserare eller en alternativ tätning.

Som regel levereras spolen som standard:

 • övergångshörn;
 • packningar av silikon och fluoroplast;
 • teleskopfästen;
 • låsande knutar.

Bekvämt om uppsättningen innehåller: Mayevsky -kran, låsskruv och dekorativt lock.

Ta bort en föråldrad spole

Innan du installerar en vattenuppvärmd handdukstork i badrummet med händerna måste du försiktigt ta bort den gamla utrustningen.

Procedur:

Viktig! Avstängningen i det centraliserade matningsröret måste vara större än avståndet mellan rören på den installerade spolen med den totala längden på elementen som krävs för att fixera bypass.

Montering av bypass och ventiler

Installation av en bypass är inte ett obligatoriskt, men mycket önskvärt villkor för att byta ut en uppvärmd handdukstork. Elementär byte av O-ringar och packningar vid spolanslutningspunkterna kräver att vattnet i systemet stängs av. Det betyder att du måste slösa tid och ansöka till bostadskontoret. Genom att inkludera en bygel i kretsen kan du koppla bort spolkretsen efter eget gottfinnande och utföra schemalagda reparationsarbeten.

Bypassens roll utförs av ett vanligt rör av polypropen, koppar eller stål. För installationen behöver du tre kulventiler. Ett element av avstängningsventiler installeras direkt på skottet och två kranar – på retur- och kylvätsketillförselanslutningarna.

Kulventilen på överliggaren gör att du kan justera vattentillförselns intensitet till den uppvärmda handdukstorkretsen. Detta beslut är dock ganska kontroversiellt. Många rörmokare motsätter sig att tappa avstängningsventiler i förbikopplingen..

Installationsprocedur:

Installation och anslutning av en ny torktumlare

När du väljer en metod för hur du ska fästa en uppvärmd handdukstork, är det nödvändigt att ge företräde åt fästen, snarare än ett styvt fäste genom väggen. Denna lösning skyddar väggen och röret från påfrestningar som orsakas av termiska deformationer..

Viktig! Spolen måste installeras strikt horisontellt. Vid störningar kan den uppvärmda handduksstången riva av under tryck

Arbetsprocess:

Om det inte finns några läckor kan du överföra spolen till standarddriftläge – öppna kulventilerna helt.

Placering av den elektriska enheten

Installation av en elektrisk torkmodell är något enklare än en vattenanalog. Det viktigaste är att observera säkerhetsåtgärder under installationen och driften av den elektriska apparaten..

För att förstå hur man gör en uppvärmd handdukstork i badrummet listar vi de grundläggande kraven för installationen:

Typ av anslutning beror på ändringen av elvärmaren. Oljeenheter monteras strikt horisontellt och kräver hård fixering. Kabelspiraler kan vridas åt vilket håll som helst.

Om vi ​​pratar om effektiviteten hos enheter är oljetorkarna mer värmekrävande – de värms upp länge och svalnar lika länge efter att de stängts av. Kabel, tvärtom, värmer snabbt upp lokalerna och svalnar snabbt..

DIY -installation av en handdukstork i badrummet: video

Visuella videoinstruktioner för installation av en sidoansluten uppvärmd handdukstork:

Mästarklass om installation av en stegspole med lägre kylvätsketillförsel: