Fräs med fyra sidor

Träfräs med fyrsidig säng är avsedd för plan och profil samtidig fräsning av brädor, balkar och arbetsstycken av olika slag (detta verktyg kallas populärt “fyrsidigt”, vi kommer inte att avvika från traditioner). Detta verktyg har sina egna egenskaper och egenskaper, som vi kommer att prata om …

De vanligaste fyrsidiga modellerna är C26-2M, C25-2A, C25, C16-2A. På maskintypen C16-2A arbetar de med skåp, golvlister, snickerier och liknande material. De tre första maskinerna bearbetar golvet (brädor), samt balkar för fönster- och dörrkarmar.

Innehållsförteckning

Installera en fyrsidig maskin

En fyrsidig trämaskin är en säng av gjutjärn på vilken det finns ett bord, skär- och matningsmekanismer som driver en elmotor.

Innan arbetet påbörjas måste du installera en slipad kniv eller skärare. Efter det, baserat på själva delen, ställs maskinen in (linjaler, klämmor, matare, etc.). Klämmekanismen måste installeras så att blocket passerar så fritt som möjligt och inte vibrerar. De övre rullarna är placerade så att blocket kan passera under dem när de sänks ner..

Efter att ha kontrollerat att maskinen är inställd är det nödvändigt att passera flera testblock genom den. Tack vare detta kommer du definitivt att se till att maskinen är korrekt inställd, och om inte detta är fallet kommer du inte att förstöra det arbetsstycke du behöver. Arbetsstycken måste matas från ände till ände. Klipp först korta arbetsstycken i multiplar av längd, varefter du kan börja trimma.

De viktigaste problemen och deras eliminering:

– Ojämn yta. En defekt är möjlig på grund av felaktig justering av knivaxlarna och / eller maskinens vibrationer;

– Grepp på sidorna. Denna defekt indikerar en felaktig justering av klämmorna eller bearbetning av böjda arbetsstycken;

– Förvrängd profil – felaktig installation av knivar / skärare på vertikala huvuden;

– Missförhållande mellan spår och ås. Denna defekt bildas på grund av felaktig installation eller skärpning av skär..

Två grundläggande säkerhetsregler – arbeta inte på maskinen utan skydd, klättra inte in i maskinen under drift (rengör, justera etc.).

Typer av skär, eller hur och vad man ska arbeta med …

Innan installationen måste knivar och skärare slipas perfekt och välbalanseras. Fäst jämnt på axeln, dra åt bultarna omväxlande från mitten.

Det finns fyra typer av skär -plug-on och end, hel och komposit. För arbete med snickeridelar används vanligen skal- och sammansatta skär. Under justeringen av fräsarna sparas parametrarna, och i slutet av skärpningen ändras inte profilen. Skärdiameter – 80-180 mm.

För att få en jämn fräsning, använd cylindriska skalfräsar med en diameter på 80-140 mm, höjd-40-260 mm, med fyra skärknivar.

För perfekta spår och åsar, använd toppskärare. Med denna typ av skärare väljs spår 4-12 i bredd, i en bräda med en tjocklek på 28 och 36 mm.

Fästskivor och spårfräsar med lödda skär är idealiska för:

– Rektangulära längsgående och tvärgående spår;

– Limmat trä.

Fräsar kompletteras med höghastighetsstål eller hårdmetallskär.

För slät fräsning används vanligtvis fräsar som har från 4 till 8 snitt. Fördelarna med fräsar framför knivar – snabb och enkel installation, ökad säkerhet (i motsats till knivar).

Drift av en fyrsidig sängfräs

Fett

– Det är nödvändigt att smörja redskapen på maskinreduceraren varje kvartal (det vill säga var tredje månad) med AK-Yu-olja;

– Kullager smörjs med US-2-fett med samma frekvens;

– Bussningar och glidlager – varje skift med fast olja från US -3;

– Ställskruvarna smörjs med US-2-fett varje månad;

– Smörj tjockleksguiderna IM-45 varje månad.

Justering av den fyrsidiga maskinen

När maskinen justeras till önskad materialtjocklek måste stödet med de övre valsarna, liksom stödet på det övre skärhuvudet, ställas in i höjd med handratten, tryckvalsarna – med hjälp av skruvarna. Använd den vänstra vertikala spindeln och sidoklämmorna för att justera bredden..

Justering till önskad profil utförs genom att installera profilknivar på huvuden.

Grundregler för installation av en fyrsidig maskin:

– Ställ in kanten på det främre bordet och de nedre rullarna under bordet, till en tjocklek som är lika med träskiktet som ska tas bort;

– De övre rullarna ställs in efter arbetsstyckets tjocklek (tryckreserven är 5 mm);

– Knivar med främre huvud installeras på nivån på det bakre bordet;

– Övre valsar och tryckvalsar justerar arbetsstyckets bredd och tjocklek. I rullarna är tryckreserven 5 mm, i klämmorna – 15-20 mm;

– Styrstaket installeras på ett avstånd av 3-4 mm från det vertikala huvudet (behåll vinkeln 90 i förhållande till de nedre rullarna);

– Vi utför den sista inriktningen av knivhuvudena.

Vad maskinen ska ge efter justering:

– sidokanternas rakhet (kontrollera med en sond, den tillåtna hastigheten är 0,2 per meter);

– parallellitet motsatta kanter (kontrollera med en tjocklek, tillåten hastighet 0,3);

– vinkelrätt mot intilliggande kanter (kontrollera med en sond, tolerans 0,15 till 0,1 m);

– enhetlighet av stångtjockleken.

Gör-det-själv fyrsidig maskin

En högkvalitativ fyrsidig timmermaskin som kommer att ge ägaren ett nöje att använda och kommer att medföra ett minimum av krångel är ganska dyrt. En betydande del av människor föredrar att göra en hemlagad fyrsidig maskin. Du behöver inte vara ett superproffs för att göra en DIY fyrsidig maskin. Så, låt oss ta en närmare titt – vilka steg består tillverkningen av maskinen av?.

Instruktioner

Sista etappen. Anslut din motor till Z -plattformen och placera plattformen i ramen. Vår design är nästan klar. Det återstår för oss att ansluta elmotorerna och köra programmet.

Vi uppmärksammar videon “Hur man monterar en fyrsidig maskin”.

Maskiner från kända leverantörer – kvalitetssäkring

“DIOS” – träbearbetningsutrustning och komponenter

Handels- och industrikoncernen “Marketlis-DIOS” har gett kunderna högkvalitativ träbearbetningsutrustning från välkända världstillverkare i mer än 17 år. Sedan 2002 har detta företag fungerat som en separat struktur och förser ukrainska tillverkare mer än framgångsrikt med högkvalitativ och nödvändig utrustning: träbearbetningsmaskiner, träbearbetningsutrustning och verktyg etc..

Företaget deltar årligen i tematiska utställningar i världen. Kunskap om de senaste innovationerna och prestationerna inom sitt område, liksom många års erfarenhet, gör att företaget kan konkurrera med kända europeiska leverantörer.

OOO "Trading House Negotsiant-Engineering"

OOO "Trading House Negotsiant-Engineering" började sin existens på träbearbetningsmarknaden 1997. Idag är detta företag en av ledarna inom leverans av europeisk träbearbetningsutrustning till den ryska marknaden..

Bland kunderna hos Torgovy Dom LLC finns välkända vitryska och ryska företag och möbelfabriker med vilka en förtroendefull relation har etablerats.. "Trading House Negotsiant-Engineering" är återförsäljare av mer än hundra europeiska och ryska utrustningstillverkare.

Företaget levererar inte bara utrustning utan konsulterar, erbjuder slutliga tekniska lösningar och erbjuder även tjänster för installation, driftsättning och underhåll av utrustning..

Global Edge Group of Companies

Uttrycket “Global Edge” dök upp 1991. Detta är kanske den mest kända företagsgruppen på den ryska marknaden. Global Edge är pionjärerna som var de första som tog med träbearbetningsutrustning av hög kvalitet till Ryssland på 90-talet..

Bandsågar, amerikanska fyrsidiga maskiner, europeisk massproduktionsutrustning och annan utrustning krediteras alla av Global Edge..

Företaget har många seriösa utmärkelser, inklusive: den ryska tävlingen “rysk skog”, “ledare för träbearbetning”, “bästa ryska företag”, “bästa leverantör 2005”, “europeisk standard”, i alla dessa tävlingar tog företaget först plats.

Pris för fyrkantig fräsmaskin

Vi har redan undersökt hur man gör en maskin med egna händer. Men om du har möjlighet att köpa en färdig maskin är det bättre att välja det här alternativet. För en fyrsidig maskin är priset ganska varierat och ligger i prisklassen-400 000–1 000 000 rubel. Priset på knivar för en fyrsidig maskin börjar på 220 rubel. Du kan köpa en begagnad eller en kinesiskt tillverkad maskin-men effekten är inte alls densamma. De två mest optimala alternativen är att köpa eller göra det själv.

About the author