Elektronisk totalstation

Den elektroniska totalstationen intar en viktig plats bland instrument för geodetiska mätningar. Och även trots uppfinningen av markbaserade laserscanning- och satellitmätmetoder förlorar inte användningen av en traditionell elektronisk totalstation sin relevans..

Området för detta högprecisionsinstrument är så brett att det är omöjligt att överskatta dess värde i geodesi. En elektronisk totalstation är nödvändig inom konstruktion, topografi, teknik, markförvaltning. Med enheten kan du mäta höjdmärken, polära och rektangulära koordinater, avvikelser och höjder, landområden, samt bearbeta data i fältet.

Designen av moderna elektroniska takometrar gör att du kan arbeta i förhållanden med hög luftfuktighet eller damm, samt vid låga temperaturer. Med hjälp av ett måttband kan du göra exakta avståndsmätningar utan reflektor. Moderna modeller av totalstationer är utrustade med dator- och lagringsenheter som lagrar mätdata eller designdata, beräknar koordinaterna för punkter som inte är tillgängliga för direkta mätningar från indirekta observationer. Vissa moderna totalstationer är utrustade med ett GPS -system.

Innehåll

Hur man väljer en elektronisk totalstation?

Den elektroniska totalstationen är utrustad med ett stort antal tekniska alternativ och ytterligare funktioner. Det är dessa parametrar som bestämmer priset på en elektronisk totalstation.

Det är bättre att köpa en totalstation, precis som alla andra instrument, från auktoriserade återförsäljare – detta försäkrar att du köper ett felaktigt instrument, dessutom får du en egen tillverkarens garanti.

Innan du köper en elektronisk totalstation bör du bestämma vilken typ av arbete den ska användas för. Om det mesta av arbetet utförs på fältet bör du köpa en enhet utrustad med ett rymligt batteri och ha ökat skydd mot fukt och damm. Om det reflektorlösa läget sällan används eller inte används alls under drift, är närvaron av denna funktion inte så viktig..

Granskning av några modeller av de mest kända företagen

För att förenkla uppgiften att välja en elektronisk totalstation något kommer vi att överväga de viktigaste egenskaperna hos modellerna av de mest kända tillverkarna..

Elektroniska totalstationer Sokkia

Moderna takometrar från det japanska företaget Sokkia är bekväma och pålitliga instrument med hög noggrannhet och mäthastighet. Enheterna är utrustade med reflektorlösa laseravståndsmätare, så att du kan mäta avstånd även vid störningar.

Sokkia SET 650RX elektronisk totalstation tillåter mätningar utan reflektor på avstånd över 400 m. Modellen har en ökad mängd internt minne, är utrustad med fukt- och dammskydd.

Sokkia CX-106-modellen uppfyller internationella krav för att utföra geodetiska arbeten. Totalstationen ger snabba mätningar av hörn av byggnader och strukturer, mörka ytor, trådar och andra svåråtkomliga mål, samt mätningar genom lövverk, grenar och andra hinder. Modellens särdrag: låg energiförbrukning, mått utan reflektor upp till 500 m, bekväm drift, kompaktitet, lätthet och hållbarhet.

Den elektroniska totalstationen Sokkia FX-105 är Windows-baserad med ett användarvänligt och intuitivt gränssnitt. Avståndsmätarens finaste stråle ger snabba och exakta mätningar på svåråtkomliga mål. Modellen kännetecknas av närvaron av ett modernt vinkelavläsningssystem och kontinuerlig drift från ett batteri. Enheten är utrustad med ett skyddssystem mot damm och fukt.

SET1X-modellen är ett högprecisionsinstrument som kombinerar den mest avancerade utvecklingen och tekniken för att lösa olika problem inom konstruktion, geodesi, topografi och markförvaltning. Kraftfull avståndsmätare mäter avstånd utan reflektor upp till 500 meter med vinkelnoggrannhet upp till 1 ”.

Elektroniska totalstationer Leica

De totala stationerna som tillverkas av Leicas geosystem är utvecklade med innovativ teknik och utmärks av ett brett spektrum av funktioner, hög hastighet och mätnoggrannhet. Huvudfunktionen är ett reflektorfritt mätläge upp till 1000 meter, mätningar på en reflektor upp till 7,5 km.

Leica TS06plus R1000 Total Station (7") kännetecknas av dess höga mäthastighet, användningen av den senaste tekniken och närvaron av en bekväm uppsättning program. Modellen är utrustad med en laserplummet och en touch-TFT-display, kontrollen har också ett tangentbord. Mätområde utan reflektor upp till 1000 meter, vinkelnoggrannhet 7".

Modell TS 11 R1000 arctic (1") är utrustad med en exakt avståndsmätare som mäter avstånd utan en reflektor upp till 1000 m med en vinkelnoggrannhet på 1". Det finns en funktion för att värma displayen och tangentbordet, laser sjunker.

Elektronisk totalstation Nikon

Nikons elektroniska totalstationer används för ett brett spektrum av lantmäteriarbeten. Nikons totalstationer har ett användarvänligt gränssnitt, internt minne, portar för synkronisering med en PC. Användningen av enheter i detta företag gör att du kan minska tiden som används för databehandling och eliminera fel som görs när du mäter manuellt. Det finns speciella lågtemperaturmodeller i serien, lämpliga för användning i 30-graders frost.

Nikon Nivo 2.M är en kombination av kompakt rördesign och förstklassig lasersäkerhet. Den lätta och kompakta kroppen skyddas mot fukt och damm. Mätområde utan reflektor – 500 m, vinkelnoggrannhet – 2".

Nikon Nivo 1C LP Total Station är ett lätt, kompakt instrument med en kraftfull processor och inbyggd fältprogramvara för maximal komfort i fältet. Avståndsmätare mäter avstånd utan reflektor upp till 500 m med en vinkelnoggrannhet på 1".

Topcon Electronic Total Station

Det japanska företaget Topcon är en av ledarna inom utvecklingen av geodetisk utrustning. Företagets produkter kännetecknas av bred funktionalitet, tillförlitlighet, användarvänlighet och ett överkomligt pris..

Den enkla och praktiska elektroniska totalstationen Topcon GTS-105N har en utökad numerisk knappsats, en kraftfull avståndsmätare och ett stort antal applikationer. Enheten kan kompletteras med en fältkontroll.

OS-103L är utformad för miljöer med låg temperatur. Enheten har en hög grad av skydd mot fukt och damm och kännetecknas av en lång batteritid.

Topcon GPT-3002LN totalstation är en enhet med ett utökat mätområde utan reflektor (upp till 1200 m). Modellen utmärks av bekväm kontroll, närvaron av en informativ display och en stor uppsättning program.

Elektroniska totalstationer Trimble

Trimble totalstationer är välförtjänt populära över hela världen. Detta beror på deras kvalitet, tillförlitlighet och noggrannhet. Trimble M3 totalstationer har betydande fördelar: låg kostnad, högkvalitativ optik, utmärkt prestanda, kompakthet och tillförlitlighet.

Videon visar en presentation av Trimble M3 totalstation:

Den robusta designen på Trimble M3 Total Station 5" speciellt utformad för fältarbete. Kraftfull avståndsmätare utan prisma mäter avstånd till svåråtkomliga punkter på ett avstånd av upp till 400 m. Modellen är utrustad med en exakt laserpekare och laserplummet. Totalstationen är enkel att använda, vilket förkortar träningstiden för besättningen.

Trimble M3 DR TA (3") är utrustat med ett program för insamling och behandling av data direkt i fältet. Enheten är utrustad med en laseravståndsmätare med en räckvidd i reflektorfritt läge upp till 400 m, en laserplummet och en exakt laserpekare.

Trimble M3 DR 5" (W) Arctic är speciellt utformad för arbete i ogynnsamma väderförhållanden. Kraftfull avståndsmätare, användarvänlig pekskärm, stort internt minne, effektivt skydd mot damm och fukt gör enheten till en pålitlig assistent för att lösa ett brett spektrum av geodetiska uppgifter.

Elektroniska totalstationer Stonex

Stonex totalstationsserie har utformats för att optimera mätningens produktivitet. Elektroniska totalstationer av detta märke tillåter noggranna mätningar i reflektorfritt läge vid maximal hastighet. Användningen av en tunn laser underlättar inriktning, och speciell programvara garanterar snabb databehandling.

Modell Stonex R9 AutoLock har en automatisk inriktningsfunktion och låter dig göra exakta mätningar med en upplösning på 1 ”. Enheten är utrustad med en pekskärm och ett bekvämt tangentbord.

Stonex R2 totalstationer tar mätningar utan ett prisma upp till 300 m med en vinkelnoggrannhet på 2 ” och 5 ”. Denna modell är utformad för att lösa grundläggande geodetiska problem. Enheten är utrustad med ett utökat tangentbord och ytterligare funktionsknappar, vilket förenklar datainmatning och bearbetning.