Egenskaper hos metallslipsten

Det finns ett stort antal slipverktyg som skiljer sig åt i skärpningsmetod, utseende, konfiguration och storlek. Ett ganska populärt slipverktyg är ett slipblock. Vi kommer att överväga funktionerna i dess användning och sorter ytterligare..

Innehållsförteckning:

Slipstenar: sammansättning, driftsprincip

Bland de många slipverktygen spelar metallslipstenar en särskild roll. Enligt GOST har metallstänger följande former:

  • fyrkant;
  • rektangulär;
  • triangulär;
  • runda;
  • halvcirkelformig.

Slipning av platta stavar utmärks också. Varje slipstång innehåller två fraktionerade material blandade med varandra. En av dem bildar slipkorn av en kristallin form, medan de andra utmärks av särskild hårdhet, oftast är det stål. För att hålla kornen i en viss form används ett mjukt material i form av en matris. När det gäller hårdhet bör matrisen vara ungefär densamma som materialet som baren bearbetas med. I processen med slipning eller slipning slits matrisen så småningom bort och öppnar tillgång till nya kristaller och slipande korn. Processen för nötning och slitage av slipstången är ganska normal, vilket indikerar att dess tillämpning är korrekt..

I närvaro av en mjukare matris klarar inte slipmedlet sitt arbete, skärpningen utförs dåligt. Eftersom det inte sker någon förnyelse av slipmaterialet och kornen helt enkelt dras ut ur matrisen. Som ett resultat blir stångens form obegriplig, bearbetningen utförs inte exakt..

Slipmedlet i stångens sammansättning bör ha en homogen struktur av kristallina inneslutningar. Om det finns korn av olika storlekar på den ena och andra halvan av stången är det möjligt att välja vilken typ av skärpning som krävs för en viss enhet. Om små och stora korn ligger i kaotisk riktning kan ingen exakt skärpning uppnås..

Konstruktionen av en bar med de mest identiska kornen är dock en ganska komplicerad process, som måste uppnås genom särskilda ansträngningar, därför kommer kostnaden för en sådan bar att vara en storleksordning högre. Även om du i slutändan får ett verktyg som ger skärpa med hög precision.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt formen på slipkristaller, eftersom deras skär är olika i form, och denna indikator påverkar också kvaliteten på skärpningen. Barens kvalitet påverkar direkt processen att skärpa produkten, men närvaron av färdigheter i arbetet med denna enhet spelar också en särskild roll i denna process. Inledningsvis rekommenderar vi att du börjar experimentera med billiga barer och gradvis går vidare till dyrare. Stångens längd ska vara lika med längden på det slipade bladet. Stångens bredd i detta fall bör inte beaktas..

Slipningsegenskaper: produktmärkning

När du väljer stänger av metall för skärpning måste du först och främst vara uppmärksam på deras märkning. Först och främst anges emblemet för företaget som tillverkade det på stapeln. Stångens form anges också nedan, som kan vara rektangulär, triangulär, halvcirkelformad, etc..

Därefter anges stapelns storlek i bredd, längd och höjd. Kvaliteten på slipmaterialet och dess sammansättning, samt egenskaperna hos kornstorleken. Också i märkningen av materialet anger graden av hårdhet, liksom graden av närhet av kornen av slipande ändamål..

Stångens främsta kännetecken är dess kornighet. Det finns grundläggande system för att bestämma kornstorleken i en slipsten:

1. FE PA – standarder för enande av europeisk produktion av slipande slipning, denna märkning är relevant för de flesta europeiska länder, Ryssland, Turkiet.

2. ANSI – ett standardsystem som är vanligt förekommande i Amerika, som används vid tillverkning av slipande material.

3. J S I – tillverkning av rektangulära slipstenar enligt japanska industristandarder.

Vissa tillverkare anger inte märkning enligt dessa standarder; det är bättre att vägra att köpa sådana barer..

Funktioner för användning av keramiska slipstenar

Oftast används för tillverkning av en keramisk stång korn av electrocorundum, det vill säga oxiderat aluminium. Det är också möjligt att använda kiselkarbid i kombination med ett bindemedel.

Det vanligaste bland keramiska barer är material från tysk, polsk och kinesisk produktion. Dessutom är kostnaden för sådana stänger mycket lägre än metall.

Under drift försämras dock sådana stänger snabbt, tappar formen och slits ut, så de måste bytas ut regelbundet. Det rekommenderas inte att arbeta med sådant material i mer än 30 minuter, eftersom de snabbt värms upp.

På vissa marknader finns det barer tillverkade i Sovjetunionen, vi rekommenderar att du föredrar dem. Eftersom de är kvalitetsmässigt mycket bättre än alternativa barer från Tyskland.

Det finns ett stort antal tillverkare av keramiska stänger, som skiljer sig åt i kvalitet och skärptid. Alternativet att tillverka specialstänger för skärpning av en viss form och storlek är möjlig.

Dessutom tillverkar vissa tillverkare av keramiska knivar även stänger för att slipa dem eller rekommenderar att man skärper knivar endast med vissa stänger. Även för att få ett högkvalitativt slipresultat räcker det bara att ha erfarenhet av slipning av knivar. Bland fördelarna med keramikbaserade knivar och stänger noterar vi först och främst hög slitstyrka och lång livslängd. Medellång keramik slits mycket långsamt och fin keramik slits inte ut.

Men under arbetet med keramiska stänger blir de gradvis igensatta av små bitar av metall, på grund av detta uppstår deras snabba slitage. För att återställa en sådan bar är det tillräckligt att torka av den med ett köksrengöringsmedel för att rengöra krukorna eller med sand i kombination med flytande tvål..

Observera att när du arbetar med stänger på keramisk basis rekommenderas att du använder en speciell lösning i form av vatten eller vatten med tillsats av tvål för att undvika att värma dem. Annars täts metalldamm snabbt upp ytan..

Processen att göra keramiska slipande slipstänger består i bildandet av ett slipmedel och dess ytterligare torkning. Observera att under avfyrning deformeras vissa produkter, de kan inte återställas och kasseras. Om det finns en liten avböjning på högst en halv millimeter är en sådan stång lämplig för användning. Om det finns en större avböjning på baren, vägra att köpa den. Eftersom i detta fall är skärpningskvaliteten ganska låg.

Japansk vattensten – slipblock

Med tanke på sammansättningen av en vanlig metallstång och en japansk sten finns det inte för många skillnader att hitta. Deras arbetsprincip är densamma, men kvaliteten på skärpningen bestäms fortfarande av indikatorer som storleken på slipkornen, deras enhetliga uppläggning, homogenitet och hårdhet hos matrisfibern. Kostnaden för dessa stenar är ganska hög jämfört med vanliga stenar..

Deras huvudsakliga skillnad från en standardstång är i deras mjukhet, för att avgöra vilken det är nödvändigt att jämföra volymen på ett bindemedel, ett slipmedel och en anslutande komponent. Eftersom stången är särskilt mjuk är slitage högre. Men efter att kornen har bearbetats, när de kommer i kontakt med vatten, bildas en lösning på stenens yta, vilket förbättrar skärpningskvaliteten. Därför är prestandan för japanska stenar en storleksordning högre än en konventionell stång..

För att få verktyget till perfekt slipning krävs inga speciella pastor, föreningar och filtcirklar, det räcker med en japansk sten. Detta material hanteras aldrig torrt. De ska vara väl våta. Innan arbetet läggs stenen i en behållare med vatten, om det finns små luftbubblor på vattnet, börja arbeta med stenen. Vattenabsorptionstiden för de grova stavarna är cirka 7 minuter. Finkorniga modeller tar längre tid att suga.

Därefter installeras stenen på hållarens yta. Det är möjligt att göra det på egen hand eller köpa det komplett med en sten. Huvudkravet är att hållaren håller stenen i önskat läge. Eftersom du behöver arbeta med båda händerna för att vässa verktyget.

När du använder stenar med finkorn måste du använda en speciell upphängning, medan arbetet blir ganska smutsigt. Skölj inte suspensionen, men om den tjocknar kraftigt, ta bort den från ytan. Det är möjligt att använda en engångsspruta eller pulveriserare för att ta bort suspensionen. Om det finns en liten mängd korrosion på stenen, används vatten med läsk eller en svag tvålösning under arbetet. Men när bladet färdigställs används ingen murbruk..

Försök att röra stången över hela området, se slitage på varje del av mekanismen. Oftast är den centrala delen av stången utsatt för maximalt slitage. För att jämna ut den utslitna stenen, använd stänger med snitt på alla ytor. Det är möjligt att använda vattentätt sandpapper, med hjälp av vilket det skadade blocket också jämnas ut.

För förvaring av sådana barer används enskilda behållare av plast eller kartong. Arbetet med sådana stänger utförs ganska långsamt och exakt. Resultatet är dock värt det, eftersom skärpningen är bättre än att använda konventionella metallslipmedel som köps på marknaden..

Slipverktyg – Diamantstänger

Diamant är ett av de hårdaste materialen och används också vid tillverkning av slipstenar. Ett diamantslipblock ändrar aldrig form, vilket är en av dess främsta fördelar. En nickelstålyta används oftast för att hålla diamantstången. Alternativet att belägga en konventionell stång med diamantdammning är möjlig, sådana material är mindre hållbara och slits ut snabbt.

Att arbeta med en diamantstång görs genom att regelbundet fukta den med vatten. Ett högkvalitativt diamantblock är inte utsatt för igensättning, därför är det tillräckligt för att rengöra det nog att doppa blocket i vatten efter arbete.

En annan fördel med en diamantslipsten är den snabba nötningen av stål, så stenens arbetskraft ökar flera gånger jämfört med keramiska stenar. Observera att storleken på diamantstenen ska vara en och en halv gånger storleken på det slipade verktyget, bara i detta fall är det möjligt att få en skärpning av hög kvalitet.

Diamantstenar bör endast användas av proffs som har erfarenhet av denna typ av verktyg. Annars finns det risk för skada för att bli en oerfaren hantverkare.

Den största nackdelen med en sådan enhet är dess höga kostnad, som lönar sig under driften. Eftersom tekniken för att tillverka diamantstänger är särskilt komplex och själva materialet är ganska dyrt kostar en diamantstång flera gånger mer än vanligt..

Billiga analoger av diamantstenar slits ut snabbt. Under alla omständigheter, när du arbetar med en slipande stång, behöver du inte trycka för hårt på ytan, det kommer inte att skärpa sig från detta, men tvärtom kommer det att gå sönder. Vid användning av brutal fysisk kraft splittras diamantkristallerna och stången skadas irreversibelt. Var särskilt försiktig med baren du just köpte. En sådan anordning måste mycket noga ge efter för lappning. De första tio slipningarna är inte gjorda så hög kvalitet som vi skulle vilja, det beror på att slipkornen smulas från stången. Ytterligare skärpning blir perfekt.

För att fastställa en falsk är det tillräckligt att utföra flera skärpningar på en diamantstång, med dess enhetliga skallning, är stången en falsk. Eftersom det ursprungliga diamantblocket inte blir skalligt på mycket lång tid och inte lämpar sig att bära.

About the author