DIY trappstege

Alla vet om fördelarna med en trappstege i hushållet, men inte alla i huset har en. Det händer så att denna hjälpenhet krävs i det mest olämpliga ögonblicket. Vi kommer att överväga vidare hur man gör en trappstege från olika improviserade medel med egna händer..

Innehållsförteckning:

Huvudtyperna av trappstegar

En trappstege är en enhet i form av en stege, som kan stå oberoende utan stöd. Stegens huvudfunktion är att hjälpa till att höja en person till en viss höjd. En stege skiljer sig från en trappstege genom att trappstegen har ett stöd som den står oberoende av.

Det finns tre huvudtyper av stegar:

 • ensidig typ;
 • dubbelsidig typ.

Trappstegen ser ut som en struktur som stegen är fästa vid. Som ytterligare element i stegen finns element i form av en räcke och ben. Bestämning av stegstegshöjden utförs genom att beräkna intervallet mellan golvet och det sista steget eller plattformen. Avståndet mellan stegen är 20 till 25 cm.

I enlighet med de funktionella egenskaperna utmärks stegstegar:

 • klassiskt utseende;
 • universellt utseende;
 • trappstege transformator.

Stegtrappor av universell typ kombinerar funktionerna hos en vanlig stege och en trappstege. De är indelade i vikning och teleskop. En universell trappa har formen av en struktur som innehåller flera par sektioner, som var och en har från sex till åtta steg. I den teleskopiska typen av universella trappsteg förlängs sektionerna gradvis, som fixeras med automatiska spärrar eller krokar. Denna trappa har en ganska anständig höjd..

Stegar, kallade transformatorer, innebär att de fungerar i flera positioner. De är kompakta, lätta att transportera och passar även i bagageutrymmet på en bil.

Det klassiska materialet för tillverkning av trappstegar är trä eller metall. Rör av stål eller järn fungerar som lagerställ, medan stegen i sådana stegar i allt högre grad är gjorda av trä eller mindre hållbar metall. Dessa stegar är ganska tunga, tar mycket plats och har ett oattraktivt utseende. Men eftersom anslutningen av stegeens komponenter utförs med bultar, måste alla dess skadade element snabbt bytas ut..

Vissa stegar är integrerade – svetsning används i processen och konstruktionen, så strukturen kan inte separeras.

Att göra trappstegar av trä är opraktiskt. Eftersom en sådan enhet har en kort livslängd på grund av exponering för fukt och mekaniska skador. Sprickor och små flisor uppträder vid fogarna på träskivor. Dessutom kan en sådan stege inte tåla tunga belastningar, maxvikten är 95 kg. Dessutom har en stege av trä, med ett stort antal steg, en anständig vikt, vilket inte är särskilt bekvämt i arbetet..

En av de mest populära stegen, i enlighet med tillverkningsmaterialet, är metallprodukter tillverkade av aluminium eller duraluminlegering. Aluminiumstege är hållbar, pålitlig, lätt och lätt att använda..

Dessutom finns det kombinerade typer av stegar, där trä används för konstruktion av trappsteg och metall för ställningar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt stället när du väljer eller konstruerar en stege, eftersom det är på den som den största lasten faller.

Foto på Stepladder:

Vi föreslår att du bekantar dig med ytterligare element som bidrar till att förbättra arbetet med en trappstege:

1. Närvaron av en hängande plattform hjälper till att inte spilla färg under målningsprocessen. Fästningen av detta tillbehör utförs med en speciell krok. Dessutom är den fixerad i vilken höjd som helst.

2. Det rekommenderas att använda ytterligare stödkomponenter för att öka bredden på stegebenen. De kommer att göra stegen mer stabil. Fästningen utförs med hjälp av skruvklämmor, medan på undersidan finns gummitätningar som hjälper till att förhindra att stegen glider.

3. Vid arbete på ojämna ytor rekommenderas att använda förlängningssladdar. De kan öka längden på ställen med 35 cm.

4. Benförlängningskomponenter används för att underlätta transporten av stegen. Om det är nödvändigt för frekvent transport av stegen är rullmunstycken anslutna till den, och vid arbete på asfalterade områden – spetsar med skarpa kanter.

5. För att göra det lättare att klättra upp en hög trappstege är ett räcke installerat på den. De är platta, runda eller metalliska..

6. Närvaron av en krok för lasten hjälper till att fixa de verktyg som behövs för arbete på stegeytan..

Trästege – tillverkningsfunktioner

Användningen av en sådan stege är inte begränsad. Hon tvättar perfekt när hon utför byggnadsarbeten i huset eller trädgårdsskötsel i trädgården och grönsaksgården. Självklart är trappstegar av metall väldigt populära, men om det finns en balk eller brädor är det mer ekonomiskt att bygga en sådan trappstege.

För att göra en trappstege behöver du:

 • en bar av torrt trä, vars tvärsnitt är 5×3 cm, och den totala längden är cirka tretton meter;
 • metallstickor, vars diameter är 0,6-0,8 cm, och längden är 10 m;
 • muttrar, brickor och träskruvar;
 • i närvaro av gummi, med hjälp av vilka dynor på ställningarna kommer att göras;
 • metallplattor för möbler (de hjälper till att ansluta stegeens två halvor);
 • metallkedja eller sladd – du behöver två bitar på sextio centimeter;
 • trälim.

Dessutom krävs en standard snickverktygssats, som består av:

 • elektriska sågar;
 • slipmaskiner;
 • elektriska borrar;
 • mejslar;
 • slipmaskiner;
 • hammare;
 • roulett;
 • penna.

Stepladder ritning:

Börja först med att såga en stång för att göra de nödvändiga ämnena. För att göra en trappstege behöver du:

 • fyra brädor på 1,5 m;
 • två 0,57 m vardera;
 • två 0,52 m vardera;
 • två gånger 0,47 m;
 • två 0,37 m vardera.

För enkelhets skull, använd först en penna och måttband, markera alla nödvändiga snitt på stången och såg den sedan i bitar.

Långa delar måste avrundas på ena sidan, och på den andra, eventuella gummitätningsmunstycken. De hjälper till att göra stegen mer stabil innan den glider..

Från botten av arbetsstycket måste du dra tillbaka ett avstånd på tio centimeter långt och göra en fördjupning i det som mäter 0,5×0,25 cm. Sedan görs ett indrag på 25 cm och proceduren för att göra en depression upprepas. I detta område får du fem fördjupningar för att fixa stegen. Gör samma sak med det andra arbetsstycket. Nedan, under spåren, gör hål där stickorna installeras. Använd en mejsel för att begränsa änddelarna i varje steg. Den avsmalnande änden ska vara två centimeter lång.

Detta följs av huvuddelen av processen att göra en trämejsel – bearbetning av ämnen. Alla trädelar är impregnerade med linolja, blekta och behandlade med antiseptiska lösningar, vilket hjälper dem att göra dem mer hållbara och motståndskraftiga mot fukt, mögel eller mögel.

Det sista steget börjar efter att alla ämnen har torkat. Den består i att montera hela strukturen. För att göra detta måste du smörja änddelarna av stegen med trälim och hammare i stavdelarna. Därefter installeras ekrarna i de färdiga hålen under stegen. Ekrarna är fixerade med muttrar och bultar. Möbelplattorna sitter fast på toppen av stegen. För att förhindra att stegen bryts sönder under drift används en metallkedja. Dessutom rekommenderas det att göra krokar som det kommer att vara bekvämt att placera föremål som behövs under arbetet. Att använda onödiga längder från rörledningar med stor diameter hjälper dig att bygga en verktygslagringsenhet..

Gör-det-själv metallprofil trappstege

Detta alternativ för att göra en trappstege liknar aluminiumkonstruktioner som säljs i alla järnaffärer. Dess enda skillnad är tillverkningsmaterialet: i de köpta är det aluminium, och här är det ett profilrör. Fördelarna med att använda detta material är dess tvärsnitt, på grund av dess närvaro lämpar det sig praktiskt taget inte för böjning, mer hållbart och lätt.

När du gör en stege från ett profilrör behöver du:

 • elektrisk svetsning;
 • slipmaskiner;
 • elektriska borrar;
 • roulett;
 • roulett;
 • penna.

Innan arbetet påbörjas måste du köpa tillbehör för borrar och slipmaskiner, avsedda att fungera med metallprodukter. Ta också hand om närvaron av skyddsglasögon, som skyddar arbetet med skärning av metall. Under arbetet med svetsmaskinen rekommenderas att bära en mask.

Innan du börjar göra bör du tänka på trappstegets höjd. Denna parameter bör väljas utifrån personliga preferenser och egenskaperna hos platsen att arbeta med stegen. I enlighet med önskad höjd skärs två sektioner av profilen, som kommer att fungera som ställ.

Om det finns rost på rören, ta bort det med en kvarn och ett munstycke som ser ut som en metallborste. Klipp sedan ut det antal steg som krävs för stegen. För att göra detta, använd ett rör med samma tvärsnitt..

Det finns två alternativ för att göra en sådan stegstege:

 • med närvaro av steg av olika storlekar – det här alternativet är mer pålitligt, men svårt;
 • med samma steg – vi kommer att prata om det här alternativet ytterligare.

Ta hand om jämnheten i alla steg. Detta följs av arbete med en svetsmaskin, i vilken stegen först klibbas till basen, kontrolleras för jämnhet och sedan svetsas slutligen.

Alla öppningar från profilrören måste stängas med stift. Det är nödvändigt att bygga tvärbalkar från ett rör med en mindre sektion. Deras storlek är lika stor som stegen. Anslut stegeens två halvor med lämpliga baldakiner. I den centrala delen av stegen är det nödvändigt att göra ett hål genom vilket en metallkabel är installerad, vilket säkerställer säkerheten vid arbete med stegen.

Steget att göra en trappstege från ett profilrör slutar med målning och behandling med korrosionsskyddande föreningar, dessutom är det möjligt att installera ytterligare komponenter som säkerställer enkel användning.

Funktioner för tillverkning av en universell trappstege

Huvudkomponenterna i den universella stegen är:

 • steg – trappans stabilitet beror på deras antal;
 • närvaron av främre fjäderben ger fästning av stegen;
 • för att bibehålla balansen är trappstegen utrustad med bakre stolpar;
 • storleken på toppsteget är något större än stegen, eftersom det är tänkt att bli hela vikten;
 • bältets huvudfunktion är att förhindra att stegen korroderar till sidorna;
 • närvaron av plast- eller gummitoppar hjälper till att förhindra att trappan skjuts in i golvet.

Universella stegar är:

1. Aluminium – de har i sin tur följande fördelar:

 • enkel transport och rörelse;
 • motståndskraft mot korrosion;
 • inget behov av målning och grundning;
 • driftstid.

Nackdelarna med aluminiumsteg inkluderar:

 • en hög värmeledningsförmåga, därför rekommenderas det inte att använda en sådan stege under reparationen av en högspänningsledning;
 • hög värmeledningsförmåga – snabb uppvärmning av aluminium vid arbete med högtemperaturmaterial.

2. Metall, som har följande fördelar:

 • enkel tillverkning;
 • tillgängliga material och verktyg under konstruktionen;
 • hög styrka.

Bland nackdelarna med metalltrappor bör det noteras:

 • instabilitet mot korrosion;
 • behovet av att måla, grunda och applicera korrosionsskyddande föreningar;
 • vid svetsning av dålig kvalitet finns det risk för skador.

För att bygga en universell trappa av material i arbetet måste du förbereda:

 • roulett;
 • linjal;
 • penna;
 • fyrkant;
 • bågfil;
 • elektrisk borr;
 • kvarn;
 • hammare;
 • skruvmejslar;
 • svetsning.

Förutom det här verktyget måste du ha:

 • gummi för tätning av benen;
 • lim eller flytande naglar;
 • metallprofil eller rör.

Vi föreslår att du gör dig bekant med instruktionerna för att göra en transformatorstege:

1. Skär åtta identiska sektioner från ett metallrör med en slipmaskin.

2. Klipp av stegen, deras storlek beror på stege tillverkarens preferenser och väljs utifrån de funktioner och arbetsförhållanden som stegen kommer att användas i.

3. Därefter prövas sektionerna och svetsas sedan genom svetsning.

4. Med hjälp av låsmekanismer är stegen kopplade till varandra. Övervaka kvaliteten på svetssömmen, eftersom den utsätts för höga belastningar och måste vara stark.

5.Använd en primer och sedan måla, behandla ytan på transformatorstegen. När den har torkat helt, använd enheten enligt anvisningarna..

6. Det rekommenderas att använda maskinolja för att smörja låsmekanismerna..