DIY träbåt

Att köpa en träbåt är en ganska dyr process som kräver stora investeringar. Men dess produktion öppnar för skaparen en mängd olika alternativ, former och stillösningar där båten kommer att tillverkas, dessutom kommer han att kunna spara lite. En handgjord träbåt kommer att vara ett bra komplement till fiske, jakt och bara koppla av på vattnet. Vi kommer att överväga hur man bygger en träbåt ytterligare..

Innehållsförteckning:

De viktigaste typerna av båtar

Det finns flera typer av material som lämpar sig för konstruktion av en båt. Bland dem:

 • gummibaserat tyg;
 • plastkomponenter;

 • stål;
 • trä;
 • plywood.

Uppblåsbara båtar kallas också vävda båtar. För deras tillverkning används gummi- eller polymerföreningar. De är instabila och flyter inte bra. De spricker lätt, är instabila före kyla och frost. De kräver konstanta fläckar och är mycket farliga genom att de skadas i det mest olämpliga ögonblicket. Fördelarna med denna typ av båtar är enkel transport, kompakthet och enkel förvaring..

Plastbåtar kännetecknas främst av sitt attraktiva utseende, de tillverkas i en mängd olika färger. Dessutom, om du använder plastbåtar korrekt, kommer de att tjäna sin ägare i mer än ett dussin år..

Träbåtar av brädor är mindre hållbara än plastbåtar. Dessutom kräver de konstant vård i form av applicering av fuktavvisande lösningar. Vissa ägare av träbåtar suger enheten i vatten innan de använder den för att hålla den i form..

Foto från träbåtar:

Plywoodbaserade båtar är det bästa alternativet bland träbåtar. Plywood har fuktbeständighet, motståndskraft mot tunga belastningar, hållfasthet och hållbarhet. Den enda nackdelen med plywood är svårigheten att böja den, därför har sådana båtar inte släta linjer, men kännetecknas av närvaron av skarpa hörn.

För tillverkning av metallbåtar används duralumin, som har egenskaperna styrka och slitstyrka. Det är möjligt att använda rostfritt stål för tillverkning av båten, men i det här fallet blir dess transport omöjlig på grund av den enorma vikten av vikten.

Hemlagade träbåtar: tillverkningsfunktioner

För ritningar av träbåtar finns det speciella onlineprogram som hjälper till att beräkna måtten på en separat del. Med hjälp av en 3D -konstruktör är varje detalj i båten synlig från alla vinklar.

Vi föreslår att du bekantar dig med möjligheten till båtutrustning med följande dimensioner:

 • fören och akterns nedre längd är 200 och 850 cm, den övre längden är 500 och 1120 mm, höjden är 150, 185 mm;
 • förstärkningsribbornas dimensioner: 1: a – bottenhöjd, topp och längd – 830 mm, 510 mm, 295 mm;
 • brädan måste skäras i en vinkel; för att beräkna det är det bättre att använda en räknare.

Tips: Innan du börjar göra en båt, studera ytterligare litteratur relaterad till antalet huvudbåtdelar och deras namn..

Denna båt är tillverkad av plywood, var noga med att vara uppmärksam på fuktbeständighet när du köper den. Sådan plywood kommer att hålla flera gånger längre och kommer inte att kräva extra kostnader för reparation och underhåll..

För botten, använd plywood med en tjocklek på 1,2 cm, och för sidor och andra delar – 0,8 eller 1 cm.

Efter att ha köpt plywood, börja tillverka båtdelarna. För att göra detta måste du förbereda speciella mönster. De är gjorda på stora pappersark, som tapeter. Formen på mönstret upprepar formens form exakt.

Skär delar med en elektrisk sticksåg. Eftersom måtten på plywood inte tillåter att bygga botten på båten helt, är det nödvändigt att använda limning från flera delar. För att göra detta, använd EDP -lim eller någon annan vidhäftande lösning som är resistent mot fukt. Limningsproceduren utförs med hjälp av överlägg, i form av plywoodremsor, med en längd av 10 cm.

Björkbalkar används för limning av inre förstyvningar. De är placerade inuti båten och har en viss lutningsvinkel. I vissa versioner av konstruktionen av en träbåt används massiva sadelbalkar för limning av vilka två sidodelar som är anslutna till en platt bänk. Denna konstruktion gör det möjligt att avsevärt minska båtens invändiga fyllning, och ökar också flytförmågan, även om båten kantrar..

För nykomlingar till båtbyggnad är huvudproblemet anslutningen av flera delar till varandra, särskilt om det uppstår vid olika vinkellutningar. Den enklaste metoden är den så kallade “sy och limning” -metoden. I detta fall är delarna anslutna till varandra med en tråd av stål eller stark nylontråd. Innan det borras speciella hål i kanterna på delarna, deras diameter får inte överstiga fyra millimeter och placeringen från båtkanten bör inte vara mer än fem millimeter. När kroppen är ansluten med trådar är det nästa process som inkluderar att limma alla skarvar med glasfiber. Den fixeras på ytan genom impregnering med fuktresistent lim eller epoxiharts. Det rekommenderas att limma både inuti båten och i dess yttre del..

Börja montera båtskrovet från sidosektionerna, som inkluderar sidan, fören och aktern. Först borra hål, i förhållande till de angivna värdena, se borrstegets jämnhet. Dra ihop dessa bitar med en tråd eller tråd. Var uppmärksam på den relativa positionen för delarna och jämnheten i alla hörnfogar. Självgängande skruvar hjälper till att säkra förstyvningarna, och glasfiber ger ytterligare fastsättning. Se till att inga luftbubblor bildas under glasduken, om någon, var noga med att ta bort den.

Botten fästs på kroppen på samma sätt. På sidornas övre del är det nödvändigt att limma en förtöjningsbalk. Dess huvudsakliga funktion är att skydda båten från mekaniska skador under förtöjning vid kajen eller stranden..

Kölen är en obligatorisk del av båten. Han ansvarar för att fartyget säkert kommer in i svängar och för stabiliteten hos dess sidodelar. Dess fixering sker längs den centrala delen av botten och installeras längs dess centrala linje.

För mittkölen, använd inte en, utan en uppsättning med flera lameller. Med ytterligare limning av delar i fören eller bak på båten ökar dess styrka och stabilitet..

Vi rekommenderar att du tar hand om förstärkningen av akterspegeln – den bakre delen av aktern. Efter att ha fixerat båtens huvuddelar rekommenderas det att öppna den med speciella impregneringar. När de torkat, testa båten. Transportera båten till en flod eller reservoar och sänk den i vattnet, om det inte finns några läckor är den klar att användas. Det rekommenderas också att kontrollera mängden last som hon kan transportera. När alla problem är åtgärdade målar du båten med oljefärg. Du måste måla i flera lager..

DIY träbåt: instruktioner för tillverkning

Med hjälp av vanlig plywood och skickliga händer kommer det att visa sig bygga en bra båt. Medelkostnaden för en sådan båt är cirka 20-30 dollar, vilket är betydligt lägre än att köpa alternativa båtar av gummi eller trä..

För att göra en båt av denna typ behöver du:

 • flera ark plywood;
 • polyuretanlim;
 • naglar;
 • latexbaserade färger;
 • silikontätningsmedel;
 • en spruta för att försegla suturerna;
 • sandpapper;
 • kontursåg;
 • paracord;
 • klämma;
 • skruvmejsel;
 • roulett;
 • borrar;
 • penslar.

Efter att ha förberett alla nödvändiga verktyg följer processen med att förbereda de enskilda delarna. För att göra detta måste plywoodskivan delas in i tre sektioner, som kommer att fungera som botten och huvuddelar. Den första sektionen – 460×610 mm, den andra – 310×610 mm, den tredje 610×1680 mm.

Två sidopaneler är gjorda i storleken 310×2440 mm. Använd små stavar på 25x50x2400 mm som rekvisita. Det nödvändiga antalet stöd – 3 st. För att göra fören rekommenderas att använda en stång som mäter 25x76x2400 mm. För att bygga en kaross krävs två stänger 25x50x2400 mm. De skärs i flera bitar och fästs med paracord..

När alla delar har skurits ut, fortsätt med självmonteringen av träbåten. För att utföra denna process behöver du spikar och stift. Instruktioner för montering av en träbåt med egna händer:

 • installera botten och fästa vänster sida på den;
 • fixering av aktern på vänster sida och anslutning till botten;
 • fästa höger sida till botten och akter;
 • fixering av näsan.

Innan du fixerar båten med spikar, montera den först med lim. Om båtens utseende tillfredsställer tillverkaren, fixera lederna med spikar.

Detta följs av fasen med att måla och polera den färdiga produkten. Efter att ha samlat båten, börja polera den från liten grovhet och ojämnhet. Detta kräver sandpapper eller slipmaskin. Med hjälp av silikontätningsmedel är det nödvändigt att täta alla luckor som bildas under monteringsprocessen. Lämna båten i ett öppet område tills den är helt torr. Efter en dag, börja måla båten. Applicera det första lagret på utsidan och det andra på insidan. Efter att färgen torkat måste du applicera ytterligare ett lager inuti båten..

Nu bör du kontrollera enheten på simningen. Om det finns mindre brister måste du eliminera dem..

Träbåtspunt: huvudstadierna i tillverkningen

Innan du läser instruktionerna för tillverkning av platta båtar av trä, låt oss bekanta sig med deras fördelar:

 • lägsta byggkostnader;
 • lätt vikt, vilket förenklar transporten avsevärt;
 • kompaktitet – lätthet kommer att passa i ett garage för vintern, och till och med i bilens bagageutrymme under transport;
 • kräver ingen särskild efterbehandling och underhåll;
 • lätt att göra för hand.

När du väljer båtens längd bör du ta hänsyn till antalet personer och last som kommer att placeras på den, intervallet mellan de optimala värdena för punktens längd är från 1,8 till 3,8 m.Bredden på en sådan båt kan vara från 1 till 1,5 m. sidornas höjd är en halv meter. Båtens vikt beror på dess storlek och är cirka 70 kg. Båten är gratis för en till fyra personer.

Alternativet för ytterligare installation av en motor eller segel är möjligt, vilket kan förenkla kontrollen av båten. Vi kommer att överväga hur man gör en träbåt vidare..

1. Den första etappen av arbetet på en båt – valet av material för dess konstruktion.

För att bygga en punkt behöver du två typer av plywood:

 • plywood med ökad fuktbeständighet, tjockleken på sådant material når en markering på två centimeter, denna typ av plywood är baserad på användning av en limbas, observera att det innehåller skadliga ämnen, därför rekommenderas det inte att använda det i bostäder lokaler, som ett alternativ rekommenderar vi att du köper flerskiktad plywood laminerad typ, det är säkrare för hälsan;
 • plywood av luftfarts femlagers typ – har en låg vikt, men är mycket hållbar, den används för att göra säten och akterspegel.

Det finns vissa regler för att arbeta med det material som ligger till grund för konstruktionen av en spets, nämligen:

 • använd en skivplatta för att skära materialet i delar;
 • om tjockleken på plywood inte överstiger en centimeter räcker det med en prästkniv för att skära den;

 • med en tjocklek på två till sex centimeter är det bästa alternativet att använda en sticksåg;
 • det rekommenderas inte att klippa plywood över kornet, eftersom det finns risk för sprickor; vid behov, i denna typ av skärning, dra försvagningsremsor på det översta lagret av faner;
 • när du anordnar populära typer av träbåtar, är delarna anslutna till varandra med hjälp av tråd, självgängande skruvar eller epoxiharts, vid fixering med självgängande skruvar kan du inte driva dem på plywoodens yta, eftersom detta orsakar skador på det rekommenderas att först borra ett hål med lämplig diameter och sedan installera en självgängande skruv;
 • om det är nödvändigt att utrusta en båt med böjda former, måste du blöta plywooden, böja den till önskad position och fixa den tills den torkar helt, procedurens varaktighet är cirka 15 timmar;
 • vid limning av delar, var uppmärksam på förpackningen från limmet, den innehåller allmänna rekommendationer för dess torkning och arbetsregler, som inkluderar rengöring, avfettning och ytbehandling med lim;
 • var uppmärksam på fibrernas placering på ytan av två plywooddelar; när de är parallella ökar fästtillförlitligheten flera gånger;
 • vid delaminering av plywood under arbetet rekommenderas att limma det, för detta placeras ett pappersark impregnerat med lim mellan de delaminerade skikten, sådan plywood är inte lämplig för konstruktion av en båt, eftersom den är defekt.

2. Nästa steg innebär valet av det optimala verktyget för arbetet. En elektrisk såg eller sticksåg hjälper till att skära materialet. Med hjälp av en elektrisk hyvel blir det möjligt att göra den önskade bitvinkeln. Det är tillåtet att använda alla elektriska och mekaniska verktyg för slipning. Med en skruvmejsel installeras självgängande skruvar och hål görs för dem.

3. Den mest optimala platsen att arbeta på båten är golvet, eftersom stora delar inte får plats på bordet. Placera plywoodskivan på golvytan och överför delarna till dess yta med en kvadrat.

Tips: För att spara material avsevärt bör du göra en preliminär skiss av båten på papper. Experter rekommenderar, om möjligt, att bygga en exakt kopia av båten av kartong för att få en uppfattning om dess ursprungliga utseende..

Det kommer att finnas två alternativ för båten. Den första innebär installationen av vertikala brädor som har raka linjer. Den andra – den klassiska versionen – är installationen av brädor, lite smala i naturen. För att göra dem måste du göra en burr. För att göra detta rekommenderas att använda ett elektriskt plan. Gå med den över ytan på delarna en gång. Upprepa sedan proceduren med valfritt slipverktyg. Om det finns skivstång eller andra hoppare i greppbrädan som ökar styvheten, skärs de i detta skede ut.

Vidare samlas sidorna, fodret, fortspiegel, om tillgängligt, upp. Alla delar är fixerade med metalltråd. Först måste du borra hål för installationen.

Tips: För att underlätta montering, använd de plastband som medföljer kablarna. De blir nästan osynliga efter att båten är klar med epoxiharts..

När ramen är monterad fortsätter du att ansluta botten. Dess fixering utförs med klämmor eller samma metalltråd. Observera att botten måste vara ordentligt tätad, för detta hälls det med harts. Om du använder glasfiberklistring kan läckor inte undvikas..

När alla leder är torra, gå vidare till nästa behandling. Det inkluderar slipning av sömmarna. Därefter limmas fogarna med glasfiber belagt med epoxiharts. Den yttre delen limmas två gånger, och den inre delen limmas en gång..

4. Installera ytterligare komponenter.

Om det är nödvändigt att installera ett segel måste fartyget förstärkas ytterligare och därigenom öka dess stabilitet. Det är bättre att göra detta med ett mittkort. för tillverkning krävs plywood med en tjocklek av 0,6 cm. Dessutom skärs en ratt av denna plywood. Antalet centerboards beror på båtens storlek. Det mest optimala alternativet är att installera två mittkort på fartygets extrema delar. Ratten är fäst på båten med flera öglor, helst av icke-avtagbar karaktär.

About the author