DIY manuell router

Till skillnad från viktiga verktyg är en router inte det. Du kan perfekt klara dig utan det. Trä- och metallristningar utförs fortfarande med mejsel, mejsel och andra enklare verktyg. Routers används när träbearbetning blir ett riktigt företag, eller när du behöver en lång renovering. För detta behöver du inte bara en router, utan också sågar, slipverktyg med redskap, hyvlar och andra verktyg. Fräsarna själva dök upp på vår marknad relativt nyligen, men de är redan mycket populära bland byggare, snickare och möbeltillverkare..

Innehållsförteckning

Manuell router

Routern låter dig fasa, trimma en kant, skapa dekorativa sniderier och arbeta med ämnen innan du börjar mer detaljerat arbete. Routrar fungerar dock inte bara med material som trä. En manuell router för metall skiljer sig bara i närvaro av motsvarande fräsar, men även i detta fall kan den bara fungera med mjuka metaller. Det är också möjligt att arbeta med plexiglas, plast och andra liknande material. Allt beror bara på vilken typ av skär som väljs.

Manuell fräs (video)

Verktyget är uppbyggt enligt följande: spindeln är ansluten till rotorn och motsvarande fräs är redan fäst på själva spindeln. Spindeln, när den slås på, börjar rotera, och i ett rotationsläge kan den skära material på grund av vassa knivar. Enligt alla fysiklagar bestämmer rotationshastigheten arbetets noggrannhet. Med andra ord, ju mer kraftfull routern är, desto mer exakt blir jobbet. Det är dock värt att överväga det material som du tänker arbeta med: det erforderliga antalet varv beror direkt på materialets densitet. Förresten, för just detta ändamål är nästan varje router utrustad med en regulator..

Enligt strukturen som beskrivs ovan har handroutern två huvudelement: en skärare och en motor. Alla andra detaljer är bara “mellanhänder” som säkerställer funktionen av dessa element. Baserat på detta kommer parametrarna för fräsarna och motorn alltid först när du väljer det nödvändiga verktyget..

Typer av handrouter

För att beskriva alla instrument av denna typ är det nödvändigt att föra dem ner till en standardklassificering..

1. Enligt tillämpningsmetod:

– lamell – ett verktyg som är bättre än andra lämpade för att göra spår som förbinder delar;

– kantbandning (eller kantbandning) – en fräs som är konstruerad för tillverkning av kanter och fasning;

– topp – universell handfräs, eftersom den kan användas för alla träverk.

2. Universalfräs (övre) enligt verkningssättet är uppdelad i:

– stillastående – motorn är styvt fixerad och fräsdjupet i sig beror på upp / ner -rörelsen;

– nedsänkbar – motorn rör sig med skäraren (ett sådant verktyg blir mycket lättare för nybörjare).

3. Smal profil är indelade efter material och delar som de måste appliceras på:

– teningmaskiner;

– för arbete på gips;

– spårskärare;

– andra.

Således beror valet av verktyg direkt på applikationen. Men om routern bara är en motor som kan rotera routern, är det möjligt att göra något sådant själv?

DIY manuell router

Det kan finnas många anledningar till att montera en hemlagad handrouter, från höga priser till önskan att göra ett universellt verktyg som kan utföra ett antal uppgifter, eller en router som helt uppfyller snickarens förväntningar.

Vi behöver: en elmotor, en fräs och en chuck. Förresten, motorn kan vara från nästan vilken elektrisk enhet som helst. Det enda villkoret är att det måste fungera. När det gäller patronen finns det helt enkelt ingen bättre del än en hammarborrpatron: driftsprincipen är inte annorlunda och delen är utformad för att fungera med hög effekt. Du kan använda hållbar plast (PVC) som bas för motorn, eller inte slösa pengar och använda vanliga spånskivor. Klipp ut, fäst motorn. Därefter uppstår en logisk fråga: hur man ansluter patronen och motorn? Trots att vi gör fräsen med egna händer måste vi vända oss till proffs för att få hjälp. Vi behöver en speciell adapter som kan beställas från vilken kunnig hantverkare som helst. Det kommer att ta lite tid.

I grund och botten är vår router klar. Denna router är manuell. Priset på ett sådant verktyg varierar runt två till tre tusen rubel, med hänsyn till allt material. Om vi ​​jämför med liknande fräsar som onlinebutiker erbjuder oss, kan du märka en betydande skillnad i pris. Det återstår bara att välja de nödvändiga skärarna, och du kan börja arbeta. Om det finns en önskan att göra en maskin av ett handverktyg, behöver du bara klippa ut sängen i lämplig storlek och göra hål på rätt ställen. Således har vi gjort inte bara en handhållen router, utan också ett verkligt mångsidigt verktyg..

Men det finns ett par varningar om nackdelarna med vår uppfinning. Mest troligt kommer en sådan router inte att ge tillräckliga hastigheter för högkvalitativt arbete, som en köpt, men för “grovt” träverk är det perfekt.