DIY laserskärning av plywood och trä

För att bygga unika lusthus, skapa exklusiva slitsade skiljeväggar och paneler, möbelelement och andra fantastiska föremål av trä eller plywood för inredningen, används en beprövad och effektiv metod – laserskärning av trä och laserskärning av plywood med egna händer.

Med hjälp av genombrutna element i inredningen kan du inte bara zonera ett rum utan att förlora utrymme, utan också dekorera det med unika mönster, helt förändra uppfattningen av det omgivande rummet, medan det inte är nödvändigt att utföra några globala reparationer.

Innehållsförteckning:

Principen för lasersystemets funktion

Hur genomför du det otaliga antalet idéer som har uppstått i fantasin hos en läsare som letar efter utrustning för laserskärning av trä? Finns det ett sätt att självmontera laserskärutrustning för plywood? Vilka delar av enheten måste du köpa, och vad kan du göra själv? Och huvudfrågan: kommer en självmonterad lasermaskin för skärning av plywood att vara en värdefull investering??

Funktionsprincipen bygger på skapandet av en högeffektsstråle som kommer från ett rör fyllt med en blandning av gaser. En elektrisk laddning som appliceras på röret från en strömkälla ger ett konstant monokromt energiutsläpp. Den, som faller på ytan som ska behandlas genom ett spegelsystem, framkallar en omedelbar ökning av dess temperatur och, som ett resultat, avdunstning. Genom att använda en kraftomvandlingsanordning är det möjligt att öka eller minska laserstrålens effekt. Detta kommer att göra det möjligt att använda energi mer effektivt, beroende på materialet som bearbetas och djupets håltagning..

Strukturella element i laserinstallationen

Det är inte möjligt att organisera en fullvärdig produktion av dekorativa slitsdelar från en träbas utan en komplett uppsättning komponenter i laserkomplexet. För laserskärning av plywood (video av processen presenteras nedan) är det absolut nödvändigt att:

 • Arbetselementet är en laser. Enhetens huvud ska röra sig fritt åt alla håll längs arbetsytan. För detta ändamål används guider och speciella vagnar, som kommer att röra sig längs dem. Detta bör också inkludera kylsystemet..
 • Enhetens styrenhet är en elektronisk modul som ger kontroll över laserns rörelse, dess effekt och andra tekniska parametrar..
 • Datainmatning för perfekta resultat utförs med en dator eller bärbar dator. Härifrån ges kommandon där ritmallarna, installationslägenas funktionalitet etc. ges..
 • Förbränningsprodukter måste vara ordentligt urladdade. Om laserskärning av trä utförs på en hemmaskin i ett litet rum (videon visar tydligt resultatet av en sådan installation) bildas en tillräckligt stor mängd skadliga ångor.

Viktiga fördelar och nackdelar med laserskärning

Varje produktion medför vissa risker. Det är möjligt att förstå om det är värt att investera i det först efter noggrant övervägande av alla positiva och negativa aspekter av produktionen och en tydlig beräkning av de beräknade kostnaderna.

1. Fördelar med laserskärning

Laserskärning, vars pris beror på den höga kostnaden för utrustning, har många fördelar jämfört med manuellt arbete:

 • Minsta skärbredd (eller snarare piercing) för lasern är 0,01 mm. På grund av detta är noggrannheten i utförandet av små delar enligt det programmerade mönstret nära idealisk..
 • Utrustning för laserskärning av plywood kan användas inte bara för att göra genomgående hål i plywoodskivor. Genom att justera laserstrålens kraft och maskinvagnens rörelsehastighet kan du gravera på olika material. Inklusive plast, plexiglas och andra material som har låg förbränningstemperatur och värmeledningsförmåga.
 • Komplexiteten i ritningen är absolut irrelevant. Även de minsta, komplexa och symmetriska delarna kommer att utföras av en professionell fabriksmonterad maskin med högsta precision..

 • Laserskärningens kanter har, i motsats till de snitt som gjorts med en sticksåg, en helt rak kant. Ytterligare tillbehör till lasersystemet kan vid behov säkerställa att det inte finns några brända områden. Denna nackdel med den tekniska sidan av processen upphävs delvis av ett högkvalitativt blåssystem..
 • När det gäller manuellt arbete kommer laserskärning av trä med egna händer i bruket att bli mycket snabbare och bättre..
 • Mörkning av kanten när du skär eller graverar plywood (trä) kan spelas på ett fantastiskt sätt, vilket skapar unika mönster och mönster.
 • Fysiska ansträngningar när du arbetar med en laserskärmaskin är minimala, och ytterligare bearbetning av kanten krävs inte, eftersom basens struktur inte störs.

2. Negativa sidor

Men självmonterad sådan utrustning har också ett antal betydande nackdelar:

 • Den höga kostnaden för komponenter som inte kan tas bort från annan utrustning eller tillverkas oberoende. Till exempel är en laserdiod med låg effekt från DVD, som hantverkare har lärt sig att använda för konstruktion av billiga självmonterade gravörer, inte lämplig för skärning av plywood. En laser för skärning av träpaneler bör ha en minsta effekt på 20 watt och bättre – upp till 80 watt.
 • Ett laserrör, vars förvärv också kommer att locka till ganska påtagliga finansiella kostnader, kommer inte att pågå mer än 8 tusen timmar. För att kostnaden för dess köp och underhåll av enheten ska vara motiverad krävs seriös yrkeskompetens och stora mängder tillverkade produkter..
 • Enheten kan inte fungera utan vätskekylning av laserröret. För industriella enheter används en kylare för detta ändamål, en ganska dyr enhet. För en liten hushållsenhet kan du använda den konventionella vattenkylningen av laserrörskretsen med en tank på 80 – 100 liter och en vattenpump.

 • För att organisera driften av installationen behöver du lämplig programvara. En annan förutsättning för laserskärning av plywood är en ritning. Att hitta lämpliga skisser och ritningar är inte så lätt, men för att göra dem med egna händer måste du ha viss kunskap och färdigheter och spendera mycket tid. Det är värt att notera att en självmonterad enhet för laserskärning av trä kan styras utan programvara, men noggrannheten hos den utförda ritningen under sådana förhållanden kan påverkas avsevärt..
 • Kärnan i laserskärning av plywood är en enhet som brinner genom materialet och omedelbart avdunstar det på grund av verkan av en kraftfull stråle. Under dess inflytande stiger temperaturen omedelbart vid kontaktpunkten, och materialet försvinner liksom genom förångning. För att undvika rök installeras ett fläktsystem i fabriksenheterna. Det säkerställer också att det inte finns någon brand vid kontaktpunkten mellan lasern och basmaterialet. I en hemmagjord enhet måste ventilationssystemet tinker separat. Ingen dålig lösning – en sluten låda med en glasvägg och forcerad ventilation.

Arbetsprocessen

Om beslutet att köpa en stationär lasermaskin för skärning av plywood fattas och önskan att arbeta med egna händer kvarstår är det värt att överväga arbetsstadierna, vilket resulterar i att fantastiska öppet snidade trä- eller plywoodprodukter kommer ut under maskinen.

 • Ritar en bild. I detta skede är två typer av utföranden möjliga: manuell och datoriserad. Antingen används färdiga stenciler och ämnen, eller så utförs en skiss över den framtida produkten manuellt, som planeras utföras med en lasermaskin.
 • Bestämning av laserkraft. Fabrikslasersystemet är utrustat med flera driftlägen. De väljs beroende på tjockleken på plywood eller trä som bearbetas, liksom önskat genomborrningsdjup. För arbete av hög kvalitet är det värt att genomföra mer än en serie experiment, så att du utan vissa färdigheter kan göra riktigt högkvalitativa och vackra produkter..
 • Produktkörning. Laserhastigheten påverkar direkt arbetsstyckets hastighet. Men det är värt att notera att vid högre laserhastigheter bildas stor mörkning av kanterna på plywood..

Tekniken kan skilja sig åt i vissa fall, men den allmänna driftsprincipen förblir densamma för alla typer av lasermaskiner. Allt beror på installationens storlek, specifikationer och konfigurationer. För att etablera en optimal effektiv produktion av ämnen och produkter av trä eller plywood i en hemverkstad är det värt att köpa en CNC -enhet, det vill säga med programkontroll..

Funktioner för laserskärning

Användningen av en laser för att göra slitsade produkter av trä eller plywood har några funktioner:

1. Mörkningsställen längs kanterna på snittet måste antingen rengöras med sandpapper eller täckas med färg för att dölja förändringen i trädets färg.

2. För laserskärning är det bättre att inte använda plywood av barrträd, eftersom det höga hartsinnehållet kommer att göra kanterna på arbetsstycket mycket mörka.

3. Om du planerar att utföra stora volymer måste du välja en maskin med ett extra system för evakuering.

Maskiner för skärning av trä och plywood

Tidigare använde mästarna i lockigt träsnideri manuella eller i extrema fall elektriska sticksågar. Efter sådant arbete krävde produkterna ytterligare bearbetning. Ibland lyckades bara mästare med de högsta kvalifikationerna föra graciösa ristningar till sin logiska slutsats..

Med teknikutvecklingen har nya metoder för bearbetning av träbas dykt upp. Laserskärning av plywood dök upp för inte så länge sedan. Men bland de sanna finsmakarna av skönheten hos tunna slitsade produkter, fick hon omedelbart obestridlig popularitet. När allt kommer omkring, med hjälp av en trälaserskärmaskin, kommer riktiga konstverk ur konstnärliga strukturer från trädukar..

Maskinverktygstillverkare erbjuder enheter för att möta olika produktivitets- och effektbehov. Men hantverkare hittade sätt att designa sådana enheter med egna händer. Tänk på vilken typ av lasermaskiner som används för skärning av plywood och trä av hög kvalitet.

 • Kraftfulla industrienheter konstruerade för konstant drift och hög teknisk belastning har lasereffekt upp till 3 kW.
 • Professionell maskin för mindre produktionsvolymer, används vid möbelproduktion eller vid tillverkning av souvenirer. Dessa maskiner har en laserstråleeffekt upp till 195W.
 • En laserskärmaskin för hemmet (skrivbord) är en miniatyrmaskin med låg effekt (upp till 100 W) som har en mycket lägre kostnad jämfört med tidigare kategorier, men har också betydligt begränsad funktionalitet. Med den här enheten kan du göra en panel, göra små öppna ytor av fönsterluckor eller fönsterbrädor och andra dekorativa element.

Laserskärning av trä och plywood

Den största nackdelen med laserskärning av trä är priset. Hela processen, nöjet är ganska dyrt. Lusten att göra en eller två delar motiverar inte kostnaden för att köpa ett lasersystem. Även att samla in en mer eller mindre effektiv enhet med egna händer från skrotmaterial kommer att kosta dig en snygg slant, eftersom du fortfarande måste köpa några delar. Därför är det mer lönsamt att beställa tillverkning av flera dekorativa element för en heminredning enligt ett personligt projekt i en professionell produktion..

Å andra sidan kommer priset på laserskärning av trä hemma, inklusive köp av en maskin, att kunna betala sig om du anstränger dig och lär dig att göra kvalitetsprodukter till salu, etablera produktion på professionell nivå.