DIY borra slipmaskin

Kanske använder varje professionell hantverkare borrar för sitt arbete, som måste vara av hög kvalitet och felsökas. Tidigare slipades borrarna för hand, men nu är speciella maskiner för slipning av borrar mycket populära. Konstruktionen av en sådan maskin är mycket enkel. För att skapa det behöver du enkla material som finns i nästan alla hem. Låt oss titta på steg-för-steg-schemat för att göra en kvarn för borrar tillsammans..

Innehåll:

Borrslipningsfunktioner

Det är nästan omöjligt att borra ytor med en trubbig borr. En skarp borrning kommer att lösa situationen på några minuter. Därför måste borrarna slipas i rätt vinkel och är redo att gå. Slipvinklarna för olika material kan inte vara desamma. Ju hårdare material, desto dummare blir vinkeln. Till exempel för plast är en skärpningsvinkel på 30-60 grader lämplig, och för härdat stål, 130-140 grader. Om det inte ställs stora krav på borrningens kvalitet kan du välja en skärpningsvinkel på 90-100 grader.

Det bör noteras att slipning av borrar kan göras manuellt på slipskivor eller på slipmaskiner. Vid manuell slipning måste borren hållas i arbetsdelen med vänster hand och styras närmare skärdelen. Höger hand ska hålla i skaftet. Pressa borrkronans kant mot slipskivans sida. Efter det måste du vrida borren med en försiktig rörelse av höger hand. I detta fall måste skärkanterna ta rätt lutning och den önskade formen till axeln..

Slipa borren först på ena sidan och sedan på den andra. I det här fallet är det mycket viktigt att kontrollera skärpningen av skärkanten så att spetsen centreras. Annars glider borren åt sidan under borrningen. Lägg inte för mycket press på borrmaskinen, eftersom detta kan förlänga slipningsprocessen. Manuell slipning är inte ett mycket bekvämt sätt, eftersom det kan leda till vissa defekter. Till exempel, om skärkanterna efter slipning av borren inte är lika långa och lutar i olika vinklar mot borrens axel, kommer mitten av tvärkanten att förskjutas från borrens axel, så att den roterar runt axel vid arbete. Därför är det bättre att använda en slipmaskin för slipning av borrar för detta ändamål..

Vid skärpning bör du vara uppmärksam på den ursprungligen inställda vinkeln. Det är på honom som du ska fokusera. Se därefter i vilket tillstånd verktyget är. Om skadan är allvarlig kan en grövre smärta användas. Om de är mindre, räcker det med en finkornig emerskiva. För lätt slöhet och mycket små skador är en efterbehandlingscirkel lämplig. Slipningen av borren måste utföras i följd – först bearbeta dess övre del, tryck försiktigt mot slipskivans plan.

När du har avslutat den bakre ytan bör du ha rätt avsmalning sett från sidan. Därefter bearbetas skärets del av borren och sedan den sista efterbehandlingen. Bygelns storlek med korrekt bearbetning av borren bör inte vara mer än 0,4 millimeter för borrar som har en diameter på 8 millimeter eller mindre. Om borren är större bör bygelns storlek vara 1 – 1,5 millimeter. Om du aldrig har slipat borrar rekommenderar vi att du övar på andra föremål. Så du kan snabbt förstå tekniken för skärpning och fylla din hand.

Egenskaper hos slipmaskiner

Borrslipningsmaskinen används för skärpning och blindborrar av stål, gjutjärn och hårda legeringar. Denna utrustning kan utrustas med olika funktioner, med hänsyn till typen av skärpning, dess dimensioner etc. När du arbetar med maskinen kan vinkeln ändras från 90 till 140 grader. Verktygsmaskiner kan vara inhemska och industriella. Hushållsborrslipare är ganska kompakta och är mer lämpliga för hemmabruk. De kommer att kunna slipa borrar med liten diameter.

Industriella maskiner är utrustade med mer kraft och är avsedda att slipa borrar som har en stor diameter. Effekten bestäms av enhetens motor. Borrkvarnen har en borrklämma och ett sliphjul som kan hantera mer än 2000 verktyg. Konstruktionen möjliggör exakt borrplacering så att föraren kan styra slipningsprocessen. Maskinen drivs av elnätet. I allmänhet är borrslipmaskiner hållbara och lätta att använda.

Det är värt att notera att det finns universella slipmaskiner och specialiserade. Det första alternativet kan användas för en mängd olika skärverktyg som kranar, fräsar, mejslar och försänkare. Specialiserade maskiner kan endast hantera en typ av verktyg, så de fungerar mer exakt. Det är till sådana maskiner som slipmaskinen för borrar tillhör. Dessutom behöver du din egen maskin för varje alternativ för slipning av borrar..

Det finns sju metoder för slipning av borrar: enkelplan, profilerad, sammansatt skruv, elliptisk, skruv, dubbelplan och konisk. På universella maskiner kan du använda formad, en-plan, elliptisk och två-plan slipning. När det gäller resten av metoderna kräver detta en specialiserad elektrisk slipmaskin. Om borren har en diameter på mer än 3 millimeter måste en maskin med en optisk enhet användas. Om borren har en diameter mindre än 1 millimeter måste ett kikarmikroskop användas. För att slipa fasta borrar, använd ett diamanthjul.

DIY borra slipmaskin

Tyvärr kan produktmarknaden inte alltid erbjuda oss det vi verkligen behöver, eller så är priset på borrslipmaskiner för högt. I det här fallet kan du göra maskinen själv. Om du har lite erfarenhet av att arbeta med utrustning kan du mycket enkelt klara av denna uppgift..

För att göra detta behöver du en omkopplare, ett sliphjul, en plugg, en kraftfull motor, ett stativ, några ledningar och en axel. För att uppfylla säkerhetsläget rekommenderas att placera maskinen i fodralet och lämna bara axeln med slipskivan utanför, som sticker ut något. Enheten fungerar med nätström. Dessutom kan du ansluta den till källan och använda den som en lätt och bärbar maskin.

Var försiktig i förväg om var din borrslipare kommer att stå. Det rekommenderas att placera den på ett metallbord. För att göra detta måste du placera elmotorn på bordsskivan med hjälp av fästelementen och sedan markera platserna för hålen för bultarna. Ta sedan bort motorn och borra fyra hål. Sätt sedan tillbaka motorn och säkra den med bultarna.

Elmotorn i en hemgjord borrslipare är utrustad med en axel som du måste sätta en granulär skiva på. Om axelns diameter matchar diametern på hålet i skivan är det nödvändigt att sätta en bricka, en skiva och sedan en bricka på axeln. Därefter placeras en fästmutter och gängorna är förskurna på axeln. Du kan använda ett speciellt fäste för cirkeln, där borren inte svänger och skärps som en penna. Du kan göra det själv eller köpa det i butiken..

Om axeldiametern är mindre än hålet i stenen måste en hylsa läggas till. Ett speciellt hål och ett bulthål görs i det för att kunna fixa det på axeln. Då vänder den inte med slipskivan under drift. I slutet av hylsan är det nödvändigt att skära en högertråd i skivans rotationsriktning för att fixa den med brickor och muttrar. Efter det skjuts hylsan på axeln..

Om du har svårt att bestämma valet av en elmotor kan du använda ett alternativ från en gammal tvättmaskin. Denna effekt kommer att vara mest optimal för att slipa de nödvändiga verktygen. Förbered start- och trådavsnitten i förväg. Du kan använda ledningar från gammal utrustning. Du kan naturligtvis köpa nya sektioner, men det är billigare att använda de verktyg som finns i varje hem. Därför kan de säkert användas om de gamla ledningarna är i gott skick..

Tråden måste anslutas till startmotorn. Det är viktigt att startmotorn har minst tre normalt öppna kontakter (HP). Dess lindning måste anslutas till fasledningen med två seriekopplade knappar. En med H3, som kommer att vara avstängningsknappen, och den andra med HP, som kommer att vara strömbrytaren. Denna knapp måste vara parallell med startparets HP -kontaktpar.

Om du trycker på strömbrytaren appliceras spänningen på lindningen och startkretsarna stängs, varav ett par går förbi knappen. Om du släpper den kommer spänningen inte att tas bort från startmotorn. Om du trycker på avstängningsknappen bryter vi lindningskretsen och startmotorn släpper ut kontakterna så att motorn stannar..

Elmotorn är säker även när den är öppen, den behöver inte ytterligare skydd, men det rekommenderas att göra en metalllåda för att skydda strukturen åtminstone från damm. Du kan göra en glasskydd. Detta kommer att hindra dina luftvägar och ögon från att få damm från cirkeln. Vi rekommenderar att du installerar ett skyddshölje som täcker slipskivans ände med två tredjedelar. Den kan tillverkas av en gammal bilkamera. Om slipskivan går sönder kommer dess delar att ligga i höljet och kan inte orsaka skada..

Borrslipning på maskinen

De flesta människor gör gör-det-själv borrslipmaskiner. För att inte slösa med extra pengar kan du enkelt bygga en slipmaskin för borrar själv. Dessutom kan du göra den universell och vid behov vässa alla föremål på den. När du arbetar måste du noggrant följa instruktionerna för borrslipningsmaskinen och följa vissa regler.

Borrkronan består av två små axlar. Det är absolut nödvändigt att de är desamma. Det finns ingen anledning att jämföra dem med mätinstrument med hög precision, det räcker att uppskatta med ögat. Men likheten måste vara obligatorisk. Platsen där axlarna konvergerar kallas centrum för det gjorda hålet, vars radie bestäms av längden på den större axeln. Om de är desamma sammanfaller borrens rotationsaxel med hålets mitt..

Om detta inte är fallet kommer diametern att vara större än den som krävs, och med storleken på skillnaden mellan det krökta hålets mittpunkt och borraxeln. Det är här borren bryter hålet. Dessutom finns det en stor belastning på verktyget och händerna, vilket ofta leder till att borren går sönder. När du slipar din borr, kom ihåg att den ska skära igenom materialet..

Innan arbetet påbörjas, se till att den roterande slipskivan sitter ordentligt på arbetsbänken. Det rekommenderas att bära skyddsglasögon. Slipning av hög kvalitet kräver minst en halvtimme. Visa noggrannhet och tålamod – då skärper verktyget korrekt och fungerar därefter. För att slipa borren korrekt måste du känna till dess typ – för metall eller trä.

Under tillverkningen skärps varje produkt perfekt, vilket är mycket svårt att upprepa hemma. Olika märken av Pobedit skiljer sig åt i metoden för att erhålla legeringen och den kemiska formeln. Sådana nyanser kan inte bestämmas med ögat, så namnet på materialet som passar borren ska skrivas på förpackningen. Studera borrens rotationsriktning noggrant för att förstå vilken sida som ska slipas..

För en bänkmaskin kan du behöva slipa hjul. De kallas också smörjmedel, en slipare eller ett sliphjul. Börja alltid slipa med ett grövre slipmedel. När en bur visas längs hela verktygets längd kan du byta till ett finare slipmedel. Välj staplarna på ett sådant sätt att varje nästa kan ta bort små defekter i den föregående. Slutligen gör du den sista finishen med det minsta blocket med ett polerande element..

Behåll alltid den specificerade skärpningsvinkeln. Men för detta måste du träna lite. Mycket ofta rör sig verktygets blad åt sidan och rör sig. Slipskivan ska bara rotera bort från bladet. Om det är tvärtom finns det risk för felaktig skärpning och allvarlig skada..

Observera att borrar inte tål överhettning. Faktum är att hårdmetallplattor ibland spricker och faller i slipningsprocessen. Men detta kan undvikas. Försök att inte låta borren bli för varm på brynet. Kyl borrmaskinen regelbundet med vatten. Men om borren redan är glödhet, doppa den inte i vätska! Detta kan göra att plattorna spricker direkt. Låt produkten svalna lite på egen hand.

Alla vridborrar har två skäreggar och ryggplan, vilket gör att borrspetsen avsmalnar. Men om du tar en bricka med en mindre diameter än borrmaskinen och passar den i hålet i brickan kan du se att borrens skärkanter vidrör brickorna. I detta fall ligger den bakre delen av ytan bakom skärkanterna..

När du skärper borrar på en maskin med egna händer, var uppmärksam på att säkerhetsreglerna följs. Kom ihåg att jobbet innebär vassa blad som lätt kan skada dig. Vi hoppas att våra enkla instruktioner hjälper dig att förstå skärpningstekniken och bygga en kvalitetsenhet med egna händer. Vi önskar dig framgång!