DIY arkböjningsmaskin

En plåtböjningsmaskin är ett ganska enkelt verktyg som låter dig göra ämnen för byggnadsarbeten av plåt. I praktiken används sådan utrustning oftare av tillverkare av metallprodukter och hushållskonsumenter för att lösa ekonomiska problem, föredrar att köpa färdiga produkter..

Dels kan vi hålla med om detta, eftersom en ny maskin är ett dyrt och billigt köp. Men med lite ingenjörstänk kan du göra den enklaste manuella bockningsmaskinen själv..

Vad är en arkböjningsmaskin

Tillverkning av högkvalitativa produkter av ett sådant hållbart material som metall är omöjligt utan användning av specialanordningar. För att underlätta manuellt arbete och öka produktiviteten skapas ny utrustning. En sådan upptäckt var böjningsmaskinen..

Listogib är en metallvalsmaskin som används för att böja aluminium, mässing, stål och andra metallplåtar. Böjningsmaskinen böjer ark i en given vinkel, medan materialets planhet inte störs.

För att organisera en liten produktion eller utföra arbete på en personlig tomt är det inte nödvändigt att köpa dyr utrustning, du kan göra en manuell bockningsmaskin med egna händer.

Den självtillverkade versionen kan bearbeta plåt med en tjocklek på upp till 1,5-2 mm och en arbetsstyckslängd på upp till 4 m, böjningsvinkeln är 180 °. Den manuella bockningsmaskinen består av en bas, en presspress med en spak och en klämma.

Fabriksböjningsmaskiner är ofta utrustade med ytterligare funktioner. En av de mest efterfrågade är metallskärning. Rullkniven är tillverkad av en höglegerad stållegering belagd med en speciell lack. Skärarens livslängd är praktiskt taget obegränsad, men kniven måste slipas regelbundet (en slipning räcker för att bearbeta 25 kg metall som inte är mer än 0,8 mm tjockt).

Böjningsmaskinens omfattning

Bockningsmaskinen har ett brett spektrum av tillämpningar inom följande sektorer i den nationella ekonomin:

 • konstruktion – tillverkning av metalltak och dess element, tillverkning av öppna och slutna profiler, ventilationsschakt, luftkanaler, fönster- och dörrkarmar, taklistar, wellpapp, metallplattor och metallfasade element;
 • möbelproduktion – skapande av lådor, kottar och cylindrar;
 • maskinteknik – tillverkning av reservdelar, montering av olika typer av bilar;
 • elektronik – skapande av höljen för elektronisk hushållsutrustning (tvättmaskiner, mikrovågsugnar, kylskåp, etc.);
 • flygplan och skeppsbyggnad.

Typer av bockmaskiner

Huvudkriteriet för vilket alla plattböjningsmaskiner är uppdelade är arbetstypens drivning.

Manuell bockningsmaskin – produkten är böjd på grund av fysisk påverkan på svängbar balk. Vissa modeller är utrustade med en pedal. Maskinen är konstruerad för bearbetning av tunn metall i små vinklar.

Manuella bockningsmaskiner finns ofta i skjul och garage för hushållsanvändare som använder enheter för att böja plåt. Genom att ställa in fästen eller stödbalken till önskad böjradie kan du skapa komplexa delar hemma..

Hemlagad manuell arkböjningsmaskin: video

Modellerna för manuell bockningsmaskin ger inte glid- och friktionsenheter – detta gör utrustningen mindre nyckfull och mer hållbar.

Den mekaniskt drivna bockningsmaskinen är en stationär maskin som drivs av svänghjulets energi. Principen för drift av en mekanisk bockningsmaskin är följande: böjning utförs genom att trycka på en spak. Att ändra längden på spaken (anslutningsenheten för skjuthandtaget rör sig) leder till en ökning av kraften som påverkar arbetsstycket. Användningen av sådana maskiner är något begränsad, eftersom arbete med dem kräver användning av fysisk kraft..

En förbättrad version av en mekanisk bockningsmaskin är en elektromekanisk maskin. Strömkällan i detta fall är elmotorns effekt. Elektromekaniska verktygsmaskiner har vunnit popularitet bland användarna på grund av deras mångsidighet och användarvänlighet..

Arbetsstycket placeras på munstycket, operatören trycker på startknappen och motorn driver växellådan, skjutaren och stansen – arket böjs eller avböjs i önskat plan och med de angivna parametrarna.

Ansträngningen på elektromekaniska maskiner kan nå flera hundra kilo, och med en kraftfull motor, till och med ett ton

Den moderna maskinbyggnadsindustrin är 70% utrustad med bockningsmaskiner med elektromagnetisk drivenhet. Dessa installationer har ett antal fördelar:

 • små övergripande dimensioner;
 • ljudlöshet i arbetet;
 • hög böjhastighet.

Funktionsprincipen för den elektromagnetiska listogiben är baserad på skapandet av ett magnetfält mellan stansen och munstycket. Stansen är fritt fixerad på en fjäder, matrisen installeras under den, baserat på formen på den framtida produkten. I stansen, eller under den, finns en induktor, som skapar ett kraftfullt magnetfält när spänning appliceras på dess lindning. Magnetfältet lockar stansen och munstycket till varandra – arbetsstycket kläms tätt mellan dem och tar den angivna geometrin.

Användningen av denna metod låter dig “stämpla” flera hundra delar per minut..

Manuell bockningsmaskin design

Utformningen av en manuell arkböjningsmaskin består av följande grundläggande element:

 • tryckbalken klämmer fast arket som böjs eller skärs;
 • en böjbalk böjer en metallplåt; böjningsmöjligheterna skiljer sig åt i olika modeller – vanligtvis är böjningsvinkeln från 0 ° till 180 °;
 • cirkulär kniv av höghållfast stål och belagd med pulverfärg; i genomsnitt är knivens resurs 2500 rm. plåt med en tjocklek av högst 0,5 mm;
 • goniometer – en dimensionell disk som låter dig snabbt utföra arkböjning i valfri vinkel utan att installera en begränsare;
 • bakbord (matningsbegränsare), på vilket metallarket placeras och flyttas;
 • med klämhandtaget kan du föra klämbalken till arbetsläget;
 • böjnings- och helljusets spännanordning – justering av balkens form för att skapa en högkvalitativ böjning av produkten.

Vissa maskiner är utrustade med svängbara hjulblock med bromsar – detta låter dig fritt flytta bockningsmaskinen och fixa den i valt läge.

Gör en arkböjningsmaskin med dina egna händer

Tänk på ett exempel på att göra en manuell bockningsmaskin, eftersom dess design är den enklaste och prestandan hos en sådan maskin är tillräckligt för bearbetning av metall för hushållsändamål.

Utveckling av tekniska specifikationer och ritning av maskinen

En hemmagjord arkböjningsmaskin måste vara utformad på ett sådant sätt att huvudlasten under drift faller på de mest uthålliga och starka musklerna (biceps, breda ryggar, vader och lår) och rekylen från maskinen (reaktion) på maskinen pressar fötterna mot golvet. Med en sådan enhet kommer arbetet inte att vara ansträngande..

Schemat för en hemlagad listogib beror på dess syfte:

Den första versionen av enheten är mer acceptabel för en hushållskonsument. För att utveckla en ritning av ett verktygsmaskin är det nödvändigt att bestämma de tekniska egenskaperna som tilldelas utrustningen:

 • maximal tjocklek på den bearbetade metallen: 0,6 mm – galvaniserad, 1 mm – koppar, 0,7 mm – aluminium;
 • plåtbredd – högst 1 m;
 • flexionlutning – inte mindre än 120 °;
 • antalet oavbrutna arbetscykler – cirka 1200;
 • bearbetning av icke -standardiserade arbetsstycken eller specialstål – inte önskvärt.

Ritningar av bockmaskiner finns på Internet. Designen nedan är ganska framgångsrik för egenproduktion..

Maskinen ger ett stabilt resultat och den maximala lutningsvinkeln är 135 °.

Urval av material

För tillverkning av maskinens arbetsenheter kan du använda följande material:

 • trästång – för att skapa en “kudde” (på ritningen – en träinsats);
 • kanal 100-120 mm – bockningsmaskinbas;
 • metallplåt 6-8 mm – höger kind;
 • det är bättre att svetsa tryckstrålen från hörnen på 60 och 80 mm;
 • en tapp med en diameter på 10 mm för tillverkning av stansaxeln;
 • Punson kan tillverkas i form av ett hörn 80-100 mm eller en kanal med samma standardstorlek;
 • stansarmen är gjord av en stång med en diameter på 10 mm.

Råd. Det är bättre att göra ett slag från en kanal, inte ett hörn. Rekylen från metallen som böjs till stansen är ojämn i bredd: i mitten – det är maximalt och vid kanterna – minimum. Detta leder till att hörnet böjer sig i mitten och vikningen visar sig vara svullen. Den extra sidan av kanalen absorberar dragspänningen och omvandlar den till kompression.

Dessutom visar praktiken att en stans från ett hörn tål cirka 200 böjar och en kanal med samma bredd – mer än 1200

Detaljdesign och montering

Monteringsschemat för en manuell bockningsmaskin visas i figuren där:

Tryckbalkens nedre yta måste fräsas. Detta måste göras efter fullständig svetsning av hela enheten. Dessutom är “ojämn” klämman med en kvarn eller en fil oacceptabel.

Den maximalt tillåtna ojämnheten hos klämytan – inte mer ½ tjockleken på arket som böjs. I vårt fall är den böjda plåtens minsta tjocklek 0,2 mm

Hela processen med att montera maskinen kan delas upp i följande steg:

Säkerhetsåtgärder vid arbete med en bockmaskin

Bockningsmaskin är en traumatisk enhet, och när du arbetar med den bör överensstämmelse med säkerhetsregler vara i första hand.

Innan du börjar arbeta med en köpt maskin måste du läsa instruktionerna, avgöra vilken typ av material utrustningen är konstruerad för att bearbeta och följa alla föreskrivna säkerhetsåtgärder.

Innan du startar en hemlagad eller köpt maskin måste du:

Efter att inte ha spenderat för mycket tid och använt billigt material kan du göra en bekväm och praktisk manuell bockningsmaskin med egna händer, som kommer att bli en oumbärlig assistent i din trädgård.