Byte av stansborstar

Borrhammaren är ett oumbärligt verktyg för alla slags reparationsarbeten. Men, som allt under denna sol, är det detsamma inte evigt. Förr eller senare måste du hantera underhållet och reparationen. Och ju mer uppmärksamt du behandlar det, desto längre håller det.

Till exempel har din borrhammare tappat sin kraft. Vad kan det här prata om? Förväntas verktyget repareras eller är det “dags”? I de flesta fall är det okej, mest troligt – det är bara dags att byta ut borstarna i borrhammaren..

Vad är borstar och vad är de till för?

Borsten är en del av den elektriska kretsen för att slå på elmotorn, strömledaren till ankaruppsamlaren. Eftersom ankaret roterar på grund av det elektromagnetiska fältet kan det inte finnas en fast anslutning, som i en stator. En väg ut ur situationen realiserades med hjälp av bitar av grafit, som glider längs kollektorplattorna och därigenom tillför ström till den sektionerade ankarlindningen. I sin tur skapas ett magnetfält i lindningen av den senare. Enligt magnetismens lag lockas de motsatta polerna, och detta skapar ankarets rörelse. Som bilden nedan.

Men vi kan säga att detta är den svagaste punkten för kollektormotorer, eftersom borstarna raderas under drift och koldamm täpper kollektorn – detta leder till störningar i den elektriska motorns normala drift.

Borsten själv är mycket enkel: en kontaktterminal, en ledning från terminalen till borstens arbetsyta och en fjäder som pressar ytan mot kollektorplattan.

Vi räknade ut syftet med borsten, nu ska vi överväga deras typer. Det finns tre typer av samlarborstar. Det finns faktiskt fler av dem – men de används inte i roterande hammare. Till exempel den så kallade “generator” (koppar – grafit, koppar – kol) borstar.

I borrhammaren finns borstar av följande typer:

 • grafit – lång livslängd, men på grund av grafitens hårdhet är “lappning” inte idealiskt, och kollektorn lider av detta;
 • kolborstar för en borrhammare – bra kontakt med uppsamlarens arbetsyta, men kort livslängd;
 • kol – grafitborstar som ett alternativ till de två föregående typerna.

Kolborstar för Bosch roterande hammare

När ersättning behövs?

Vanligtvis beräknas livslängden för borstar i hushållsperforatorer enligt tillverkaren för 70 – 120 timmars arbete. Men det är osannolikt att ägaren till stansen kommer att hålla reda på den tid verktyget har fungerat. I detta avseende bör det noteras bekvämligheten med en sådan funktion som en borstslitageindikator för Makita -perforatorn. Dessutom finns det ett verktyg med ett automatiskt avstängningssystem när slitage överskrids..

Men även om du inte har en sådan toppmodell finns det tecken på vilka du kan bestämma det ökade slitage på borstarna. Dessa inkluderar:

 • – ökad gnistbildning i uppsamlingsområdet;
 • – betydande kraftförlust hos bergborren, utvecklas inte motorn vid full hastighet.

Om något sådant observeras är det dags att titta på borstarnas och uppsamlarens skick..

Notera. Vanligtvis, för långvarig användning av verktyget, måste borstarna bytas ut när deras höjd minskar från den nominella med 1/3 (cirka 8 mm).

Om du observerar slitage efter att du har tagit bort borstarna från borsthållaren måste båda borstarna bytas ut, även om slitage inte är enhetligt. Vid byte av borstar rekommenderas det starkt att rengöra uppsamlaren från grafitdamm och kolavlagringar. Samlaren kan rengöras med bensin (helst för tändare, dess kvalitet är högre) eller etylalkohol. När du byter borstarna, var noga med att gnugga mot kollektorn – detta kommer att minska ljusbågen (gnistbildning), vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på både kollektorn och motoreffekten. Varv görs med mjukt smörjpapper fäst vid grenröret. När ankaret roterar, slätar sandpappret ut ojämnheten hos de nya borstarna.

En annan viktig nyans vid byte av borstar är både hårdheten hos borstarna och uppsamlaren. Om du lägger mjuka (kol) borstar på en hård uppsamlare, kommer den snabbt att avta. Därför är det viktigt att använda egna borstar från verktygstillverkaren för byte..

Vid byte bör du också vara uppmärksam på själva borstehållarenheten. Den består av en profil, en spännanordning och en kontaktgrupp. Var samtidigt uppmärksam på tillståndet på tryckanordningens fjäder, om du misstänker att den är i gott skick och tillförlitlighet är det bättre att ersätta den med en ny. Lyckligtvis är det inte dyrt. Till exempel, om fjädern är lös, passar den inte tätt mot grenröret, vilket orsakar ökad ljusbåge. Och detta leder i sin tur till för tidigt slitage av kollektorplattorna. Och om den hoppar av kommer den att hinna göra saker i elmotorn för en bra reparation av verktyget.

Förresten, om bara en borste gnistor, kan statorn ha brunnit ut. Det är lätt att avgöra, det är viktigt att ha en motståndsmätare. Statorn har två lindningar, med ett genomsnittligt motstånd på 4 ohm vardera. Om motståndet hos båda lindningarna är detsamma är statorn intakt.

Själva utbytesprocessen är inte värd att beskriva, det är enkelt och för de flesta stansare möjliggör designen snabb och enkel byte av borstar som en Bosch -stansmaskin eller någon annan, som kan ses i videon i slutet av recensionen. Leta efter ett speciellt fönster på fodralet, det är vanligtvis stängt med ett plastlock.

Byte av borstar: gör det själv eller på ett servicecenter?

Det enklaste alternativet är att hänvisa det till specialisterna i servicecentret, till exempel att byta borstar på Hitachi -perforatorn, men inte det billigaste.

Fördelar med att byta ut i ett servicecenter:

 • – kvalitet, om det är i en auktoriserad SC;
 • – originalborstar, även om centrum är godkänt;
 • – bibehållande av garantin för instrumentet, om dess giltighetstid inte har gått ut;
 • – som regel utförs en fullständig inspektion av alla “vitala” komponenter i verktyget med rengöring och smörjning.

Det finns också nackdelar: du måste vänta, och om det inte är garanterat arbete måste du betala. Dessutom är tjänsten inte alltid nära …

Det finns ett annat sätt – med din egen hand. Till exempel är det inte svårt att byta borstar på en Skil -borrhammare, men …

Notera. ”Försök att reparera instrumentet själv, utanför ett auktoriserat servicecenter. Villkorslösa skyltar, som inkluderar: trasiga garantitätningar, veck på fästskruvarnas slitsdelar, karossdelar etc. ” – utdrag ur instruktionerna för stansen.

Om instrumentet har garanti är det bättre att ta det till tjänsten. Du kan göra allt rätt, men vem kan garantera att inget kommer att misslyckas i borrhammaren? Och du måste reparera det för dina hårt intjänade pengar. Men detta är bara en varning, för att inte öppna verktyget före garantiperiodens slut, vanligtvis i modeller av hög kvalitet med måttlig användning, behöver borstar bytas ut efter utgångsdatumet..

Vilka är fördelarna med att byta ut med egna händer:

 • – hastighet, verktyg till hands och redo att gå;
 • – billigare, du sparar på tjänster från hantverkare;
 • – Du förväntar dig inte att instrumentet går sönder, dess skick är alltid under kontroll, du behöver bara titta inuti;
 • – öka kompetensnivån, inklusive underhåll av elverktyg.

Nackdelarna inkluderar kanske följande:

 • – det finns inga garantier för det utförda arbetet;
 • – det kan vara problem med originaldelar;
 • – rädsla för att förstöra något, och detta är förlusten av nervceller.

Faktum är att byta borstar är ett enkelt och snabbt förfarande, och som regel ingår borstar för en perforator i verktyget..

About the author