Att välja en färgrulle

Idag finns det ett stort urval av en mängd olika verktyg för att applicera färg på väggar, tak eller andra element i huset, men naturligtvis är färgvalsen särskilt populär. På den moderna marknaden erbjuds ett ganska brett utbud av rullar, som skiljer sig både externt och i tekniska egenskaper, så vilken av dem måste du välja?

Innehåll:

Allmän information

Färgrullen är det viktigaste verktyget för målaren. Förutom att vara användarvänlig kan den också prisas för sin relativa hastighet i olika målningsuppgifter, och för priset är det ganska överkomligt. Den består av en rulle och ett ok (handtag). I sin tur kan rullarna delas in i monolitiska och hopfällbara, det finns också alternativ med dubbar, lager och ramar.

De viktigaste typerna av färgrullar

Så innan du fortsätter med valet av en rulle måste du ha en uppfattning om deras typer. Till exempel är hushållsverktyg markerade med bokstäver, den första av dem är bokstaven B, vilket betyder ordet “rulle”, den andra bokstaven betecknar materialet från vilket pälsen är gjord och den tredje bokstaven är det område där den är använd.

Importerade rullar är indelade i:

  • Minirullar (i de flesta fall används de för att måla hörn och andra svåråtkomliga platser).
  • Midirullar (den vanligaste typen bland målare).
  • Specialvalsar (används för att måla konstruktionsmaterial, aggressiva och vågiga ytor).

Efter material "Pälsjackor" rullar är indelade i:

  • Polyamid (perlon)
  • Färgrulle polyakryl (kanekaron, modakryl, meryl).
  • Naturliga pälsmaterial.
  • Vestan, gul vestan, skumgummi, polyester.

Klassificering av rullar och deras användningsområden

Färgrulle med skumgummi

De används i arbetet med lacker, primers och vattenbaserade färger. På grund av skumgummins struktur bildas luftbubblor under målningsprocessen, som spricker, skapar en ojämn yta.

Måla rull velour

Används vid applicering av emulsioner och oljefärger. Den kan användas för att måla vilken yta som helst jämnt utan att ofta doppa i färg..

Måla rullpäls

Tack vare naturlig päls applicerar rullarna jämnt färg på ytan, och de är också mycket mer hållbara än konstgjorda. Sådana verktyg är uppdelade efter längden på högen. Det är värt att komma ihåg att ju längre högen desto bättre blir målningen av grova och ojämna ytor. Dessa rullar är idealiska för applicering av emaljer och oljefärger. Det är också värt att komma ihåg att innan du arbetar med ett sådant verktyg är det lämpligt att blöta det i förväg för att minska högens styvhet..

Texturerad eller mönstrad färgrulle

Sådana rullar kan ha en mängd olika texturer, till exempel i form av hål, mönster och så vidare. Perfekt för en mängd olika dekorativa effekter, som oftast används med texturerade ytor.

Ramfärger

Deras huvudsakliga skillnad från resten är att deras “päls” inte bärs på en cylinder, utan på en speciell ram gjord av plast eller tråd. Dessa verktyg är ganska billiga. Perfekt för invecklade interiörer.

Tapeterulle

För att applicera lim på tapeten är det nödvändigt att använda en skumgummifärgvals, vars pris är relativt lågt. För att släta tapeten är en gummi lämplig, och för att måla tapeter skulle ett verktyg med en medellång hög vara ett idealiskt alternativ..

Fasadvalsar

De är rullar med ett mellanliggande vadderingsskikt, på grund av vilket det är möjligt att uppnå långsam glidning och ingen färgstänk.

Grundregler för val av färgrullar

När du väljer en färgrulle är det onödigt att titta på dess utseende och inte heller lyssna på råd från säljare som bara behöver bli av med gamla varor. Så hur man väljer rätt färgrulle?

Innan du börjar göra din lägenhet eller ditt hus till ett riktigt palats måste du ägna rätt tid och uppmärksamhet åt valet av en vals, eftersom allt arbete ska vara roligt, särskilt när det gäller att renovera dina egna bostäder..