Varmt golv på balkongen: installationsanvisningar

Varje år ökar antalet lägenhetsägare, som kännetecknas av närvaron av balkonger, vars planer inkluderar användning av ledigt utrymme året runt, exponentiellt. I de flesta fall ställs de inför frågan: “Hur skapar man bekväma mikroklimatiska förhållanden, inte bara i bostadslokaler, utan också där utvecklarna inte har tillhandahållit värmeradiatorer under vinter- och höst-vårperioderna?” I det här fallet pratar vi om balkonger och loggior. De uppskattas särskilt av husägare om lägenheten präglas av ett litet område. I det här fallet kan loggian omvandlas till ett sovrum, ett privat kontor, ett vinterväxthus eller till och med ett litet gym. En annan ganska berättigad lösning – utrustning på verkstadsloggian – enkel luftning, kompakt storlek och en stor mängd ljus – allt detta bidrar till skapandet av gynnsamma förutsättningar för kreativitet. Hela atmosfären försvinner dock snabbt om du måste leta efter tofflor länge för att gå till balkongen och stoft från balkongen ständigt kommer in i rummet. I städer där typiska lägenheter är små föredrar husägare att förvandla dem till bostadsutrymme, vilket blir deras favoritlounge. Men för att göra en balkong eller loggia till ett fullvärdigt rum är det nödvändigt att bestämma dess avsedda syfte. Om du tänker använda balkongen för hushållsbehov, för att utföra den optimala isoleringen, måste du bara utföra inglasning och delvis läggning av det värmeisolerande materialet. Men om du planerar att utrusta om balkongen för ett separat vardagsrum eller dess fortsättning, rekommenderar experter att utrusta ett varmt golv på balkongen. Därefter kommer vi att överväga de viktigaste typerna av golvvärme och installationsmetoder för de mest populära alternativen..

Varmt golv på balkongen: sätt att isolera en balkong

Det finns flera sätt att isolera en balkong, och innan du bestämmer dig för den mest optimala måste du tydligt förstå skillnaden mellan en balkong och en loggia. Efter att ha hanterat detta kommer du att förstå att det är opraktiskt att isolera golvet på en obeglasad balkong. Om du planerar att göra balkongen till ett extra rum, ta först hand om att installera väggarna, och, om lägenheten ligger på översta våningen, installera taket. Först efter att ha utfört alla ovanstående åtgärder kan du fortsätta till isoleringen av det inre utrymmet, inklusive golvet. Om vi ​​pratar om en loggia är det nödvändigt att se till att det inte finns några sprickor och luckor i fönstren genom vilka värme kommer ut..

Det finns flera sätt att värma en balkong eller loggia:

Användning av centralvärme radiatorer. Trots det faktum att denna metod är effektiv, är det under tillämpningen nödvändigt att inte glömma lagstiftningsförbudet att ta med centralvärme till balkongen, vars försummelse kan leda till allvarliga konsekvenser;

Ett annat populärt sätt att isolera en balkong är att installera elektriska värmeenheter. För närvarande erbjuder den moderna byggmarknaden konsumenten elektriska radiatorer, elektriska konvektorer, eldstäder samt kombinerade uppvärmningsanordningar. De säkraste när det gäller drift är oljeradiatorer.

Viktig! Trots olika sätt att isolera en balkong, i moderna förhållanden, är det mest populära arrangemanget av ett varmt golv på balkongen, som kan utföras på flera sätt, som alla kännetecknas av sina egna fördelar och nackdelar.

Populära lösningar för golvisolering på balkongen: hur man väljer rätt alternativ?

Det finns flera sätt att ordna ett varmt golv på en loggia, vars huvudsakliga är:

 • Elektrisk golvvärme, vars installation innebär användning av värmemattor eller kablar. I överensstämmelse med denna princip utmärks de likartade sorterna av det elektriska golvet;
 • Varmvattengolv på balkongen, vars driftsprincip är baserad på användningen av ett speciellt vattenkretssystem;
 • Infraröd (film) golvvärme, vars installation är baserad på användning av infraröd film.

Elektrisk golvvärme och dess sorter: fördelar och nackdelar

För att säkerställa ett optimalt mikroklimat och full användning av loggian som bostadsutrymme rekommenderar experter att installera en elektrisk golvvärme på balkongen. Det finns flera typer av elektrisk golvvärme: golvvärme med värmemattor och en elkabel.

Värmekabelsystem. Denna metod innebär användning av ett kabelvärmesystem, som kan användas som huvud- eller tilläggskrets. Huvudelementen i detta system är värmekabeln och termoregleringssystemet, representerade av en kompakt väggmonterad enhet. På grund av det faktum att termostaten låter dig reglera värmeintensiteten i det uppvärmda rummet, med hänsyn till väderförhållandena, är det en av de viktigaste elementen i systemet. Oftast används kabelsystem utrustade med en- och tvåkärniga värmesektioner för att ordna en elektrisk golvvärme under förhållanden på värmeisolerade balkonger. Systemets effekt är en variabel parameter och kan justeras till cirka 160-180 W / kvm. meter. Under installationen av kabelvärmesystemet är det nödvändigt att utrusta golvcementgolvet, liksom installationen av ett värme- och vattentätt lager. I detta fall är tjockleken på cementbeläggningen 4-5 cm och värmekabeln läggs på ett djup av 3 cm i förhållande till cementskiktets ytskikt. När det gäller topplacken måste den vara tillverkad av ett material med god värmeledningsförmåga, såsom kakel eller keramiska plattor, betong eller porslin..

Fördelar med kabelvärmesystemet:

 • Säkerställa enhetlig uppvärmning av hela det uppvärmda rummet;
 • Enkel temperaturreglering;
 • Prisvärd prispolicy för tillverkare;
 • Möjlighet att i tid upptäcka fel i systemet och enkelt att eliminera dem;
 • Möjlighet till installation i alla lägenheter, inklusive standardbyggnader utan extra användning av specialutrustning.

Nackdelar med ett kabelvärmesystem:

 • Ökning av kostnaden för att betala elräkningar i processen för efterföljande användning av kabelvärmesystemet;
 • Förekomsten av elektromagnetisk strålning, men i mindre volymer än vid användning av värmemattor.

Viktig! När du installerar ett värmesystem för elektriska kablar måste du komma ihåg att även en tunn betongbeläggning ökar belastningen på balkongens stödplattor, vilket i framtiden kan orsaka obehagliga konsekvenser.

Installation av värmemattor. När en ökning av belastningen på balkongens stödplattor inte är möjlig, rekommenderar experter att föredra ett alternativt alternativ – att lägga värmemattor som är utformade speciellt för ytterligare uppvärmning av rummet. Att lägga värmemattor är mest att föredra om du inte planerar att använda den isolerade balkongen som permanent bostad. Till exempel om du vill göra om en balkong till ett omklädningsrum eller ett rum för att torka kläder och installera strykbrädor. Trots att sådana lokaler inte är avsedda för permanent uppehållstillstånd är det nödvändigt att bibehålla optimala mikroklimatiska förhållanden i dem. Ett kännetecken för värmemattor är deras enkla installation, och därför kan de läggas direkt på den gamla beläggningen, liksom betong och avjämningsbeläggning. Vid installation på ett gammalt golv är det nödvändigt att använda ett kakellim. Nästan vilket material som helst kan användas som ytbeläggning för golvet: keramiska plattor, porslin, kakel eller linoleum.

Fördelar med värmemattor:

 • Bekvämt att transportera, vilket garanteras på grund av strukturens låga vikt;
 • Enkel installation och möjligheten att lägga värmesektioner direkt i ett lager kakellim;
 • Inget behov av att förbereda basen, i motsats till kabelsystemet, och därför läggs i de flesta fall värmemattor på gamla ytor;
 • Värmemattornas designegenskaper är i sig en fördel med materialet. Kabeln är redan fast i värmemattornas struktur och är helt redo för ytterligare installation. Trots att deras pris är något högre än en traditionell kabel i rullar, föredrar oerfarna hantverkare dem ofta framför en traditionell kabel, eftersom de klarar installationen av värmemattor på egen hand.

Nackdelar med värmemattor:

 • Förekomsten av stark elektromagnetisk strålning;
 • Det rekommenderas inte att slå på och stänga av värmesystemet ofta;
 • Möjligheten till skada under transport, läggning och lagring, i samband med vilken det är nödvändigt att ständigt övervaka deras driftstillstånd;
 • Hög energiförbrukning och låg effektivitet vid uppvärmning av isolerade loggior och stängda balkonger. Även isolering i enlighet med alla regler och rummets täthet garanterar inte skapandet av ett optimalt mikroklimat. När du använder värmemattor för uppvärmning av en inglasad balkong kan du märka att glaset alltid förblir kallt och därför svalnar luften som når fönstret snabbt och faller ner, vilket bidrar till kylning av golvet..

Vattenuppvärmt golv på balkongen: huvuddragen

Ett vattengolv på en balkong är det mest effektiva sättet att värma ett rum avsett för permanent uppehållstillstånd. Användningen av ett vattenuppvärmt golv är mest rationellt om du planerar att värma ett rum med ett stort område. Dess popularitet beror på energieffektivitet, tillförlitlighet och relativt enkel installation. Genom att föredra detta alternativ ger du det mest effektiva och budgetmässiga sättet att värma en inglasad balkong eller loggia. Grunden för detta system representeras av en rörledning som läggs under golvet på ett speciellt sätt, genom vilket varmt vatten kontinuerligt cirkuleras..

Fördelar med vattengolvsystemet:

 • Enhetlig uppvärmning av golvet över hela området i det uppvärmda rummet;
 • Enhetskostnader endast under installationen och efterföljande besparingar när du betalar för elräkningar;
 • Visuell frånvaro av värmeradiatorer och andra uppvärmningsanordningar, vilket bidrar till betydande platsbesparingar;
 • Garanterad högkvalitativ uppvärmning av lokalerna, med förbehåll för relativt låga kostnader.

Nackdelar med ett vattengolvsystem:

 • Svårigheter som uppstår vid processen att reglera golvytans temperaturregim;
 • Om du planerar att installera ett varmt golv på en loggia kan du under installationsprocessen stöta på vissa svårigheter;
 • Installation av varmvattengolv hjälper till att minska trycket i stigaren, för att kompensera för vilket det är nödvändigt att installera en stigare;
 • Sannolikheten för en svår läcka i samband med installationen av ett varmt golv. I detta avseende vägrar många hantverkare ofta att installera ett vattenuppvärmt golv på balkongen under villkoren i flerbostadshus, vilket är förknippat med svårigheterna med installation och efterföljande drift. Men i lägenheter med separat värmekrets eller privata hus är installationen av ett vattenuppvärmt golv ett helt acceptabelt alternativ..

Infraröd golvvärme: vad du behöver veta om systemet?

Av alla de tidigare nämnda metoderna för att installera ett varmt golv på en balkong är ett infrarött eller så kallat filmvarmt golv det mest lämpliga sättet att värma ett golv på en balkong. Den representeras av en flexibel ultratunn film gjord av icke-metalliska värmeelement, vars tjocklek inte överstiger 0,3 mm. Den avger infraröda vågor över hela ytan, vars längd är 5-20 mm. När det gäller användningsfrekvens är ett infrarött varmt golv inte sämre än kabelvärmesystem, vilket beror på möjligheten att lägga under linoleum eller laminat. Av alla befintliga alternativ för värmesystem är infraröd golvvärme det enda systemet som inte leder till sprickbildning och torkning av trägolv. Effekten hos den infraröda golvvärmen är 180-220 W / kvm. meter, vilket är en idealisk indikator på effekt på en balkong. Installation av en infraröd golvvärme kännetecknas av enkelhet och innebär inte demontering av den gamla beläggningen. Användningen av denna design bidrar inte till vägningen av golvet och kombineras effektivt med alla typer av golv.

Fördelar med infraröd filmbeläggning:

 • Betydande energibesparingar. Om du vanligtvis känner dig bekväm vid en temperatur på +20 grader, kommer du genom att installera en infraröd filmbeläggning att känna den vanliga temperaturen även när termometerskalan stiger till +15 grader;
 • Infraröd uppvärmningskomplex rörlighet;
 • I processen med direkt drift av värmeelement ökar koncentrationen av negativa joner i luften med cirka 3-4 gånger, vilket bidrar till en fördelaktig effekt på kroppen;
 • Enkel installation: om så önskas kan dukarna för infraröda filmer skäras i flera separata moduler och fördela uppsättningen över flera rum.

Regler för val av värmeelement: vad man ska leta efter?

Det första du ska titta efter när du väljer ett värmeelement, betongbeläggningstjocklek. För att effektivt kunna installera en kabelgolvvärme måste tjockleken på betongbeläggningen vara minst 5 cm. Om tjockleken på betongbeläggningen är mindre än 5 cm kommer en infraröd golvvärme eller ett värmesystem med värmemattor att vara det bästa valet för dig. Man bör komma ihåg att vid installation av värmemattor kommer golvhöjden att öka med en centimeter, medan den infraröda värmefilmen monteras direkt under golvbeläggningen..

Golvbeläggningsmaterial Är en annan faktor som du måste vara uppmärksam på när du väljer ett värmeelement. Om du har valt porslin av stengods, betong, kakel eller sten som golv, rekommenderar experter att föredra ett kabelvärmesystem. Matta, laminat, linoleum eller PVC -golv kombineras bäst med ett varmt golv utrustat med värmemattor. Ett annat lämpligt alternativ för golv med linoleum, laminat eller matta är infraröd golvvärme..

Förutom ovanstående alternativ finns det andra metoder för att installera ett varmt golv, som måste beaktas beroende på vissa förhållanden. När du placerar trägolv är det viktigt att komma ihåg att dess värmeledningsförmåga kommer att minska märkbart jämfört med golvbeläggningar av andra material..

Hur man gör ett varmt golv på en balkong?

Installation av kabelvärmesystem

På tal om isolering av en balkong, ett varmt golv i strukturen som utför en av de viktigaste funktionerna, kommer vi att överväga hur man gör ett varmt golv baserat på ett kabelsystem. Under installationen kommer du troligen att stöta på svårigheter i samband med begränsat utrymme och designfunktioner i rummet. Att lägga en elkabel, som är det huvudsakliga värmeelementet, är en av de mest acceptabla lösningarna när du placerar ett varmt golv. Installationen av kabeln utförs under det färdiga golvbeläggningen, medan termostaten måste lämnas i sikte – ett annat viktigt element i den elektriska golvvärmen, som är utformad för att reglera värmeintensiteten. Inställningen av den mest optimala nivån görs manuellt och bestäms av väderförhållandena och individuella preferenser för ägarna..

Viktig! Läggningen av en- och dubbelkärniga kabelelement utförs under installationen av betongbeläggningen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg behovet av värme- och vattentätningsmaterial, vilket hjälper till att minska värmeförlusten..

Kort sagt, installationen av en elektrisk golvvärme är följande:

 • Utjämning av basgolvytan;
 • Läggning av värmeisolerande material, som är grunden för ytterligare fastsättning av monteringstejpen;
 • Fäst monteringstejpen, över vilken värmekabeln läggs;
 • Installation av en termostat på en plats som är tillgänglig för dig;
 • Häll hela golvytan med en cementbetongbeläggning;
 • Lägga keramiska plattor.

Installation av ett vattenuppvärmt golv: en kort instruktion

 • Förbered golvytan. Förberedande åtgärder inkluderar utjämning av ytan med efterföljande märkning av rummet för expansionsfogar och rengöring av arbetsytan från skräp;
 • Installera värmeisolerande material, vars tjocklek inte överstiger 30-140 mm;
 • Installera armeringsnätet som är utformat för att säkra rörledningen. För att utesluta deformation av materialet är det monterat på båda sidor;
 • Montera kontrollgruppen och grenröret i ett skåp på väggen;
 • Utför en sicksackfästning av rörledningen, vilket innebär att avståndet mellan rören ökar när du rör dig från väggen till mitten;
 • Anslut rörledningen till styrsystemet och utför ett hydrauliskt test av värmesystemet under dagen;
 • Häll betongbeläggningen och tillsätt mjukningsmedel till lösningen, vilket ökar beläggningens värmeledningsförmåga;
 • Installera topplacken.

DIY infraröd golvvärme

Installation av ett elektriskt infrarött golv är inte svårt. Den är baserad på filmelement som värmer upp golvbeläggningen och inte ackumulerar värme. Samtidigt, för installation av golvbeläggningen, är det inte nödvändigt att hälla en betongbeläggning. Installation av ett infrarött varmt golv kräver att ånga och vattentätning av hög kvalitet arrangeras, och vid laminatläggning, användning av ett underlag under laminatet. Golvet måste täckas med Penoplex, ovanpå vilken en speciell termisk film läggs, som kan avge infraröda vågor, under påverkan av vilka möbler och golv värms upp. I detta avseende är det viktigt att komma ihåg att installationen av termisk folie inte utförs under möbler..

Varmt golv på loggia -videon

About the author