Att göra en fönsterbräda med egna händer. Gör-det-själv materialalternativ och sorter av fönsterbrädor. Arbetsstadier och funktioner för att installera en fönsterbräda med egna händer

Eventuella renoveringsarbeten i huset kräver materialkostnader för ägaren. Att köpa nödvändigt material, betala för installation och arbete av en specialist är inte alltid och inte alla har råd. I sådana fall kan vissa typer av arbete utföras oberoende. Om en person har minimal behärskningsförmåga kommer han att kunna skapa en fönsterbräda med egna händer..

Innehållsförteckning:

Typer av fönsterbrädor och vad de är till för i huset

Nästan inget fönster är komplett utan att installera en fönsterbräda, vilket säkerställer säker dränering av den uppsamlade kondensen på fönstret under den kalla årstiden. Syftet med fönsterbrädan är inte bara rent skyddande, utan också estetiskt. Huvudfunktionerna för en yta kan delas in i tre grupper:

 • skyddande;
 • estetisk;
 • dekorativ.

Fönsterbrädans dekorativa funktion ger en gradvis övergång från utrymmet inuti och själva väggarna till öppningen i fönstret. Dessutom används fönsterbrädor ofta som hyllor för inomhusblommor..

Med hjälp av moderna designlösningar används olika typer av ytor nära fönstret som: en köksbänk, en bänk för sittande och bara som en hylla.

Fönsterbrädor är av olika typer, eftersom materialen för deras produktion är mycket olika:

 • trä;
 • från natursten;
 • gjord av konststen;
 • Spånskivor och MDF fönsterbrädor;
 • PVC etc..

Varianter av fönsterbrädor klassificeras också efter deras sammansättning. Om produkten består av en komponent (trä, sten), kallas sådana fönsterbrädor monomaterial. När det finns två eller flera komponenter i kompositionen kallas vanligtvis sådana fönsterbrädor som komposit.

Trä anses vara ett traditionellt material för tillverkning av fönsterytor. För att bevara materialets kvalitet i många år öppnas trädet med speciella oljor och lacker, vaxer. Oftast används trä för tallkarmar. För att spara pengar används ofta limmat virke som har goda prestanda i produktionen..

Naturmaterial är alltid dyra och inte tillgängliga för alla på en familjebudget. Men utan att ta hänsyn till minuset i den dyra kostnaden, är fönsterbrädor av natursten helt miljövänliga och har ett ganska bra presentabelt utseende..

Ofta ersätts natursten för tillverkning av fönsterbrädor med konstgjort material, vilket gör att du kan skapa en produkt till ett överkomligt pris. Konstgjorda fönsterbrädor i sten ser inte sämre ut än de ursprungliga. Dessutom är fördelen med akrylsten det fullständiga motståndet mot fukt och olika bakterier..

Fönsterbrädor av trämaterial som spånskiva och MDF kännetecknas av utmärkt hållfasthet och fuktbeständighet. Ofta är de belagda med lack, vilket ger produkten glans..

Fönsterbrädor i PVC är kända för sina goda prestandaegenskaper. Detta material är resistent mot solljus och fukt. Dessutom kräver PVC inte mycket underhåll. Tack vare den porfria ytan ackumuleras inte mikrober och bakterier på PVC.

DIY trä fönsterbräda

Innan du börjar arbeta måste du välja material och metoder för att göra en fönsterbräda med egna händer. Eftersom trämaterial är mycket populärt kommer vi att överväga ett av alternativen för att göra en fönsterbräda av trä. Som mästarna skriver är det inte så svårt att göra konstruktionen av fönsterbrädan på egen hand, det viktigaste är att strikt följa instruktionerna för arbete och ha grundläggande färdigheter i att använda verktyg. Hur man gör och installerar en fönsterbräda i trä med egna händer, kommer vi att analysera mer detaljerat nedan i artikeln.

När du väljer en bräda för arbete måste du vara uppmärksam på närvaron av knutar och en mängd olika defekter. Det valda virket måste vara väl torkat, och det får inte i något fall mättas med fukt. Faktum är att kvaliteten och lämpligheten hos den framtida fönsterbrädan beror på det valda materialet. Om processen inte använder en fast skiva, utan dess bitar, är de anslutna genom limning. Om du gör en fönsterbräda för ett köksfönster, rekommenderar experter att du tar en fast bräda, eftersom luftfuktigheten alltid är hög i det här rummet..

Klassificering av fönsterbrädor i trä
1. Efter form Rakt och bågformat
2. Efter storlek Smal, bred, stor
3. Efter färg och konsistens Ljus, mörk, färgad
4. Efter tillverkningsmetod Massivt trä eller limmade delar
5. Med metoden för ytbehandling Fräst, shuntat, limmat

Gör-det-själv-start i arbetet på en fönsterbräda anses vara en standardåtgärd-noggranna mätningar för den framtida designen. Det rekommenderas att göra en detaljerad ritning för dig själv, på vilken du noggrant målar all information om dimensioner.

Därefter, med hjälp av träbearbetande hyvlar, ger vi brädet önskade former. Vid bearbetningen är det nödvändigt att upprätthålla exakta proportioner: fönsterbrädans utskjutande bör vara cirka 6-8 cm och längden bör vara 10-15 cm längre än öppningens bredd.

För att neutralisera tomrummet under installationen av fönsterbrädan fästes filt på skivans botten. Detta material måste behandlas med en antiseptisk lösning. Därefter förs den färdiga strukturen in i fönsterramen och fixeras med skruvar eller spikar. För att få tröskelbrädan till ett idealiskt utseende öppnas den med lack, detta gör det möjligt att skydda träets skick från effekterna av yttre faktorer.

Bilder på begäran Gör en fönsterbräda med egna händer

DIY betong fönsterbrädan

Ett material som betong anses vara ett utmärkt material som andas för att göra en gör-det-själv-fönsterbräda i ett hus. Materialets goda prestanda gör det enkelt att dekorera strukturer gjorda av det. Det är lätt att måla, avsluta och slipa, vilket gör betong till ledande inom tillverkning av fönsterbrädor. Hur man gör en fönsterbräda med egna händer och vilka installationsregler som måste följas i det här fallet, kommer vi att beskriva i detalj nedan.

Den framtida strukturens organiska utseende beror direkt på den första etappen – arbetet med ritningarna. För att alla steg i installationen av fönsterbrädan ska lyckas med dina egna händer måste du göra mätningar på följande punkter:

 • bredd på backar;
 • baslängd;
 • avståndet mellan backarna;
 • bredd på avsatser och överhäng;
 • tröskeldjup;
 • fönsterbrädans längd och tjocklek.

Under arbetets gång behöver vi följande nödvändiga verktyg för att installera fönsterbrädan med egna händer:

 • fästelement;
 • Bulgariska;
 • kontursåg;
 • spackel;
 • konstruktion dammsugare;
 • roulett;
 • nivå;
 • kvarn och tillbehör till den osv..

För tillverkning av den framtida fönsteranordningen behövs en betonglösning som är framställd av: M 500 cement, sand, polymerbaserad mjukgörare, pigment för att skapa marmorflis och dekorativt material. Det är viktigt att tillsätta alla ingredienser gradvis så att lösningen inte visar sig vara flytande..

Du kan skapa en form för en framtida fönsterbräda med en av två metoder. Den första metoden går ut på att förbereda fönsterbrädan i förväg separat. Det andra sättet är att gjuta strukturen på plats. Det anses mer bekvämt att överväga det andra alternativet, vilket gör att du kan skapa formning mycket snabbare..

Bilder på begäran Gör en fönsterbräda med egna händer

Processen att förbereda en betonglösning för en fönsterbräda

Vid arbete på en fönsterbräda av betong anses den viktigaste processen vara beredning av en lösning, som strukturens integritet och kvalitet direkt beror på. Om materialets konsistens inte uppfyller standarden (den är för tjock eller vice versa) bildas sprickor på ytan under torkning. För utmärkt vidhäftning av alla komponenter tillsätts en mjukgörare till lösningen. Med sin hjälp blir betongslammet flexibelt, vilket påskyndar arbetet..

Det är nödvändigt att tillsätta sand och cement till lösningen i ett förhållande 2: 1. Det är vanligt att tillsätta 50 gram mjukningsmedel för varje kilo torrt arbetsstycke. Nästa steg är att tillsätta pigment. Hans val varierar från ägarens önskan om en viss färg. Dessutom tillsätts vatten till lösningen i en mängd av 200 ml per kilogram av blandningen. Det är inte nödvändigt att förbereda lösningen i förväg, den bereds omedelbart före fönsterbrädans ebbe.

De sista etapperna av arbetet med fönsterbrädan i betong

Den näst sista etappen i arbetet med betongkarmskivan är ytslipning. Det utförs efter att lösningen är helt torr. Med hjälp av grova skivor är det nödvändigt att ta bort all ojämnhet och grovhet på toppen. Använd sedan skivor för slipning på 50 och 100 enheter.

Slutligen, genom att polera ytan, ger de utseendet till en natursten och applicerar en skyddande beläggning.

Funktioner i en fönsterbräda i plast

Produkter och PVC är mycket populära i byggbranschen. Fönsterbrädor av plast tillverkas i produktion enligt ett separat system, som omfattar flera steg.

Olika tillsatser kombineras med PVC -pulver, då blir massan homogen med homogeniseringsmetod. Då kalibreras plasten och får sin sanna form. I processen kyls och skärs det.

Egenskaper hos en fönsterbräda i plast beror på följande egenskaper:

1.PVC-strukturer är hållbara och slitstarka.

2. De ser ganska varma och presentabla ut..

3. En annan av fördelarna med detta material är det faktum att plasten inte kräver ytterligare bearbetning.

Bilder på begäran Gör en fönsterbräda med egna händer

Installation av en fönsterbräda i plast

Installation av en fönsterbräda av plast består av flera processer som kräver omsorg, noggrannhet och uthållighet från befälhavaren. Installationen av strukturen kan utföras på tre sätt..

1.Använda skum. Med skum och en pistol fästs plastplattan på basen under fönsterbrädan. Om skummet kommer på den yttre ytan måste det torkas omedelbart, eftersom det tenderar att torka snabbt. Om det skedde att skummet har torkat kan det avlägsnas med ett speciellt lösningsmedel..

2. Med häftklamrar. På ytan för installation är metallfästen fixerade, på vilka själva fönsterbrädan sätts på. Nackdelen med en sådan installation är dess minsta hållfasthet..

3. Använda parenteser. Denna metod rekommenderas för installation av stora och breda fönsterbrädor. L-formade plattor (fästen) är ordentligt fastsatta under fönstret och fixerar säkert själva fönsterbrädans struktur.

För ett framgångsrikt genomförande av allt installationsarbete måste du följa alla gör-det-själv-installationsregler.

Bilder på begäran Gör en fönsterbräda med egna händer

Standardstorlekar på fönsterbrädor och deras fördelar

Huvudmåtten på fönsterbrädorna i plast varierar: från 4 till 6 meter i längd och från 10 cm till 1 m i bredd. Tjockleken på plastprodukter för detta ändamål är vanligtvis 2 cm.

För fönsterbrädor i trä anses följande figurer vara standard: bredd – från 15 cm till 1 m; längd från 70 cm till 3 m. Trämaterial skiljer sig i längd, eftersom de är fanerade och skarvade.

Efter de detaljerade instruktionerna visade det sig att det inte alls är svårt att skapa och installera en fönsterbräda med egna händer. Vad det blir och från vilket material som ska bestämmas individuellt för varje ägare individuellt. I ditt val, låt dig vägledas av de kända fördelarna med varje produkt.

Fönsterbrädor i PVC kan tjäna troget i upp till 25 år på grund av deras hållbara yta. Dessutom har detta material, i jämförelse med sten eller trä, ett ganska lågt pris..

Trä fönsterbrädor bör kombineras med träfönster, så hela fönsterkonstruktionen kommer att se harmonisk och dyr ut. Trä kan tjäna i många år endast om det behandlas korrekt med skyddande medel (lacker, oljor).

Glöm inte att övervaka lösningens kvalitet vid tillverkningen av en fönsterbräda i betong. Och ändå, om allt görs korrekt, kommer denna typ av produkt inte att ge efter för sina skönhetslägen i fönsterbrädor av natursten.

Om du har några frågor under arbetet kan du lära dig mer om hur du installerar en fönsterbräda i trä genom att titta på den här videon:

About the author