Înlocuirea podelei DIY

Dacă podeaua veche nu poate fi restaurată, atunci există o singură ieșire – înlocuirea sa. Acest proces necesită o cantitate considerabilă de timp și efort fizic. Cu toate acestea, rezultatul este o nouă acoperire de pardoseală care îi va deservi pe proprietari mai mult de o duzină de ani. Vom analiza în continuare cum să înlocuim podelele cu propriile mâini..

Cuprins:

Caracteristicile înlocuirii unei pardoseli din lemn

Dacă podeaua veche nu poate fi restaurată, atunci există o singură cale de ieșire – înlocuirea acesteia. Acest proces necesită o cantitate considerabilă de timp și efort fizic. Cu toate acestea, rezultatul este o nouă acoperire de pardoseală care îi va deservi pe proprietari pentru o perioadă lungă de timp. Vom vorbi mai departe despre cum să înlocuim podelele cu propriile mâini..

Dacă pardoseala veche din lemn scârțâie constant și provoacă disconfort în timp ce mergeți pe ea, atunci ar trebui să aveți grijă să o înlocuiți. Procedura de măsurare a unei pardoseli din lemn constă în mai multe etape, dintre care prima implică demontarea vechii pardoseli.

Pentru a face acest lucru, ar trebui să pregătiți un instrument special cu care veți putea scăpa de plăcile vechi. Cel mai bine este să folosiți o bară sau o tăietoare. Aceste elemente sunt sub formă de fier vechi, care se caracterizează prin prezența unei margini pliate pe o parte cu o manetă mică. Cu ajutorul său, demontarea plăcilor se efectuează destul de repede. Vă rugăm să rețineți că, înainte de a îndepărta vechea acoperire, ar trebui să inspectați temeinic podeaua pentru prezența canalelor de comunicații, astfel încât să nu deteriorați cablajul, conductele sau sistemul de ventilație..

Timpul pentru finalizarea acestui proces depinde de uzura plăcilor, dacă podeaua este suficient de veche, atunci nu va fi dificil să scoateți plăcile. Cu toate acestea, dacă pardoseala este suficient de puternică, atunci ar trebui să lucrați cu atenție pentru a o demonta..

Toate resturile, scândurile, buștenii, dacă există, ar trebui îndepărtați și scoși din cameră. Astfel, obțineți o bază uniformă, cel mai adesea din nisip sau sol. Este posibil să plasați o șapă veche pe podea care are anumite defecte, pante și nereguli.

Pentru a face o podea nouă de calitate, pardoseala veche trebuie să fie demontată complet. Domeniul curățării podelei de murdărie, ar trebui să fie nivelat sau umplut cu o nouă șapă.

Înainte de aceasta, pardoseala trebuie tratată cu un grund, care va îmbunătăți aderența betonului la suprafață și va avea un efect antiseptic. Mai mult, cu ajutorul masticului de bitum, se efectuează lucrări de impermeabilizare la amenajarea podelei..

Vă rugăm să rețineți că trebuie să treceți la următoarea etapă de lucru numai după ce masticul bituminos s-a uscat complet. În plus, este posibil să se efectueze lucrări de impermeabilizare suplimentare sub formă de impermeabilizare suplimentară flexibilă. Va ajuta la protejarea calitativă a camerei de umezeală..

După laminare și așezarea materialului laminat, toate secțiunile sale de fund sunt prelucrate folosind același mastic, pe bază de bitum.

Pentru a reduce cantitatea de soluție de beton pentru amenajarea șapei, ar trebui să se lucreze pentru izolarea noului etaj. În plus, izolația este capabilă să protejeze camera de sunetele străine de jos, de exemplu, dacă podeaua este construită într-un apartament într-o clădire înaltă. În plus, o astfel de podea va fi mai caldă și mai sigură..

Ca material termoizolant, încălzitoarele cu plăci sunt utilizate sub formă de vată minerală sau bazaltică, spumă etc..

Apoi, sunt instalate balize, pe care va fi fixată ochiul de armare. Instalarea sa se realizează prin sudarea tijelor între ele sau prin legarea lor cu un fir.

După fixarea ochiurilor de armare, soluția este pregătită și șapa de beton este aranjată. În aceste scopuri, vă recomandăm să comandați un mortar de beton fabricat din fabrică, deoarece calitatea acestuia este mult mai mare decât cea a unui mortar convențional de casă. În plus, este posibil să utilizați amestecuri autonivelante, care vă permit să realizați o șapă de înaltă calitate. Pentru a calcula cantitatea de soluție, în procesul de aranjare a șapei, ar trebui să calculați lungimea și lățimea camerei, precum și înălțimea șapei, înmulțiți toți acești indicatori între ei și veți obține suma de soluție în metri cubi. De exemplu, dacă intenționați să echipați o șapă într-o cameră a cărei lungime este de 4 m și o lățime de 2 m, în timp ce grosimea șapei este de 5 cm, adică 0,05 m, atunci 4x2x0,05 = 0,4 metri cubi de soluţie.

Apoi, soluția este așezată pe suprafața podelei, este nivelată. După aceea, ar trebui să așteptați cel puțin 4 săptămâni înainte ca șapa să se întărească. Pentru ca podeaua să fie perfect plană, se folosește un amestec autonivelant, care se așează după ce șapa de beton s-a uscat. După ce se usucă, podeaua este gata pentru finisare, așezarea linoleumului, laminatului, parchetului, instalării buștenilor, a pardoselilor sau a plăcilor. Opțiunea de finisare depinde complet de preferințele proprietarilor spațiilor..

Reamenajare, înlocuire podea: etapa inițială

Există multe motive care provoacă înlocuirea pardoselii într-un apartament sau într-o casă privată. Aceasta este uzura pardoselii vechi, reparații, inconsecvența pardoselii cu stilul general al interiorului etc..

Procesul de înlocuire a pardoselii și complexitatea implementării sale depind în mod direct de tipul de pardoseală. Primul și foarte important pas în înlocuirea oricărui etaj este instalarea pardoselii vechi.

Vă sugerăm să vă familiarizați cu procedura de implementare a acestuia, folosind exemplul podelelor din diferite materiale:

1. Podea din lemn.

Procesul de demontare a unei pardoseli vechi din lemn este cel mai ușor, deoarece necesită doar un topor, un ciocan, o șurubelniță și o bară de ridicare. Este posibil să aveți nevoie și de un ferăstrău electric sau de ferăstrău..

Toate lucrările se desfășoară în următoarea ordine:

 • în primul rând, plintele instalate în jurul perimetrului camerei sunt demontate;
 • dacă intenționați să refolosiți plăcile, atunci procedura de demontare a acestora ar trebui să fie extrem de precisă, folosind un dispozitiv de cuie, dispozitivele de fixare sunt îndepărtate și dacă plăcile au fost fixate cu șuruburi autofiletante, atunci în acest caz, nu puteți face fără o șurubelniță;
 • în cazul în care scândurile sunt prea uzate și nepotrivite pentru o utilizare ulterioară, pentru a le demonta un ferăstrău, o bară de scobitură și un ferăstrău de puzzle, pe măsură ce scândurile sunt demontate, scoateți-le din cameră, astfel încât resturile să nu se acumuleze în ea;
 • în plus, buștenii ar trebui demontați, ținând cont de faptul că sunt de cele mai multe ori atașați prea puternic de podeaua veche, prin urmare, în procesul de demontare, aveți grijă deosebită;
 • după îndepărtarea întregului strat, curățați camera și aruncați resturile în exces.

2. Înlocuirea pardoselilor din beton este un proces mai complicat. Demontarea unei pardoseli vechi din beton este foarte rară, deoarece în majoritatea cazurilor, o astfel de pardoseală este restaurată numai cu ajutorul compușilor de reparații speciali.

Cu toate acestea, dacă învelișul vechi nu poate fi reparat, are un număr mare de delaminări, fisuri, atunci ar trebui înlocuit. În plus, șapele vechi au adesea acumulări de mucegai și mucegai la suprafață, care afectează negativ sănătatea locuitorilor casei. Acesta este unul dintre primele motive pentru dezmembrarea sa. Un alt motiv pentru înlocuirea unei șape de beton este prezența tavanelor prea joase în cameră și înlocuirea șapei ajută la rezolvarea acestei probleme. Astfel, este posibilă reducerea grosimii șapei cu ajutorul materialelor izolante fonic, hidro și termice..

Pentru a îndepărta eficient și rapid șapa, se recomandă utilizarea unui perforator, cu ajutorul său este posibilă îndepărtarea parțială a șapei.

După îndepărtarea șapei, este necesar să curățați camera și să scăpați de resturile în exces formate în procesul de efectuare a acestor lucrări..

Înlocuirea pardoselilor vechi: pregătirea bazei

Pentru a îmbunătăți calitatea așezării unei podele noi, trebuie să pregătiți cu atenție baza pentru instalarea sa. Pentru a face acest lucru, este recomandat să efectuați o serie de acțiuni:

 • curățați baza de praf cât mai bine posibil, astfel, va fi posibil să detectați mici defecte sub formă de fisuri, așchii, găuri sau fisuri pe podea;
 • dacă este cazul, trebuie să aveți grijă să le sigilați cu ajutorul unor compuși speciali, deoarece aceste zone vor înrăutăți în mod semnificativ izolarea termică și fonică a camerei;
 • în aceste scopuri, se utilizează spumă poliuretanică, mortar pe bază de ciment sau etanșanți;
 • alegerea uneia sau a altei compoziții determină tipul defectului, mărimea acestuia și calitatea daunelor;
 • dacă se observă ciuperci sau mucegai la suprafață, atunci aceste zone sunt tratate cu un antiseptic special;
 • după ce baza s-a uscat, baza este pregătită, această etapă de lucru depinde de tipul de finisaj ales pentru pardoseală;
 • Vă rugăm să rețineți că, dacă, după deformarea vechiului pardoseală din beton, urmează instalarea unei pardoseli din lemn, atunci va fi necesară amenajarea unei noi șape de beton mici.

Înlocuirea unei pardoseli de lemn cu una din beton: aranjarea unei șape

Instrucțiuni pentru realizarea șapei de beton:

 • cu ajutorul unui strat autonivelant, este posibil să ascundeți mici defecte de suprafață, dacă acestea erau prezente pe podea, în aceste scopuri va trebui să achiziționați un mortar uscat gata pregătit, care va avea un efect de autonivelare ;
 • vă rugăm să rețineți că toate lucrările trebuie efectuate în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj;
 • după ce soluția este gata, se aplică și se nivelează pe suprafața podelei, pentru a distribui compoziția, va trebui să folosiți o spatulă largă, iar folosind o rolă cu ac va fi posibil să scăpați de aerul în exces;
 • podeaua nivelată în acest mod trebuie lăsată până când compoziția este complet uscată, deoarece trebuie să câștige rezistența necesară.

După ce podeaua s-a uscat, se execută următoarele lucrări:

 • instalarea izolației și instalarea pardoselii principale;
 • amenajarea subsolului de placaj;
 • instalarea unei pardoseli din lemn.

Înlocuirea pardoselilor dintr-o casă din lemn: aranjarea unei șape cu lut expandat

O altă opțiune pentru aranjarea unei șape în procesul de înlocuire a pardoselilor dintr-o casă este amenajarea unei pardoseli cu lut expandat. Acest material are caracteristici bune de izolare termică și fonică. De asemenea, argila expandată este un material destul de ușor care nu încarcă clădirea, deosebit de important pentru apartamente sau izolația podelei la etajul al doilea..

Construirea unei șape cu lut expandat necesită următoarele acțiuni:

 • dacă intenționați să echipați o șapă la primul etaj, situat deasupra subsolului, atunci mai întâi ar trebui să efectuați o serie de lucrări care vizează amenajarea impermeabilizării;
 • există mai multe modalități de a realiza acest proces: vopsirea podelei, tencuirea, turnarea, lipirea cu materiale speciale;
 • rețineți că hidroizolația trebuie aplicată nu numai pe podea, ci și pe pereții care sunt în contact cu podeaua;
 • materialul rolei de impermeabilizare este așezat pe suprafața pregătită, se extinde 21-25 cm până la secțiunile de perete, iar îmbinările dintre foi sunt de 10-15 cm, o bandă adezivă specială este utilizată pentru a uni îmbinările;
 • o bandă de amortizor este instalată pe film, de-a lungul perimetrului camerei, cu ajutorul său, chiar și cu scăderi semnificative de temperatură, șapa nu își va pierde rezistența;
 • pe film, sunt instalate balize, care sunt montate în conformitate cu nivelul, se recomandă utilizarea unei compoziții din beton pentru a le fixa;
 • balizele ar trebui să aibă o înălțime atât de mare încât să compenseze înălțimea șapei de lut și beton expandat;
 • apoi se toarnă lut expandat, care ar trebui să fie tamponat cu atenție. după aceea, argila expandată este turnată cu o compoziție de beton, care este nivelată în raport cu balizele instalate anterior;
 • după ce șapa se usucă și se micșorează ușor, se recomandă aplicarea unui strat mic de mortar autonivelant, care să îi confere un aspect perfect;
 • orice tip de material de finisare este așezat pe acest tip de structură.

Înlocuirea podelei laminate foto:

Înlocuirea pardoselii proprii într-un apartament: caracteristici ale construcției șapei

O altă opțiune pentru realizarea unei șape de șapă într-un apartament, o șapă fără izolație. Acest tip de șapă este, de asemenea, utilizat în procesul de instalare a unei pardoseli de lemn pe ea..

Pentru a realiza acest tip de șapă, urmați o serie de pași:

 • așezați un material hidroizolant sub forma unei folii de polietilenă la etajul principal;
 • lipiți o bandă de amortizor în jurul perimetrului camerei;
 • așezați o plasă de metal sau fibră de sticlă pe hidroizolație;
 • instalați balize care vor ajuta la realizarea șapei cât mai plană posibil;
 • se toarnă mortar de beton și se nivelează pe suprafață folosind regula;
 • timpul de coacere a acestui tip de șapă este de 3-4 săptămâni.

Apoi, buștenii sunt așezați pe șapă și se montează o podea din lemn.

Înlocuirea pardoselii: amenajarea unei șape uscate

O altă opțiune pentru restaurarea podelei este o șapă uscată. Pentru fabricarea sa, nu este necesar să se utilizeze soluții de beton „umede”, ci mai degrabă materiale uscate care nivelează baza podelei. Cel mai adesea, acest tip de șapă este echipat într-un apartament. Pentru a înlocui pardoseala cu o șapă uscată, trebuie parcurși mai mulți pași:

1. Acoperiți podeaua cu foi de plastic. Încercați să-l așezați cu o margine lângă pereți și cu o suprapunere la secțiunile de fund..

2. În ușă, așezați un dop sub formă de scândură de lemn, care va ajuta la prevenirea revărsării compoziției uscate din cameră..

3. Aveți grijă de fixarea strânsă a umpluturii pe suprafața podelei.

4. Apoi, balizele sunt instalate pe baza filmului de impermeabilizare. În conformitate cu balizele, șapa va fi umplută din nou.

5. Vă rugăm să rețineți că balizele nu trebuie fixate pe podea, deoarece acestea trebuie îndepărtate după instalarea șapei. Pentru a verifica uniformitatea balizelor, utilizați nivelul clădirii.

6. Se toarnă un material de umplutură pe suprafața filmului, de exemplu, lut expandat. Folosiți regula pentru a netezi amestecul uscat.

7. La suprafață sunt așezate plăci speciale pe bază de fibră de sticlă. Astfel, se obține o bază solidă. Pentru a lipi plăcile împreună, veți avea nevoie de lipici și șuruburi autofiletante.

Video de înlocuire a podelei:

About the author