Izolație pentru acoperiș la mansardă

Clădirile joase cu mansardă rezidențială devin din ce în ce mai frecvente. În primul rând, acest lucru se datorează beneficiilor materiale. La urma urmei, construirea unei case cu mansardă rezidențială este mai ieftină decât cu un etaj secundar complet, în timp ce suprafața de locuit este echivalentă. În alte cazuri, proprietarii de case decid să facă camere pentru a trăi pe tot parcursul anului dintr-un spațiu de mansardă nerezidențial. În articol vom lua în considerare ce material și prin ce tehnologie este posibil să se izoleze acoperișul mansardei.

Conţinut:

Importanța izolării acoperișului mansardei

 • Tehnologia izolării acoperișului mansardei are propriile nuanțe, deoarece localurile sunt situate direct sub materialul de acoperiș, cel mai adesea din metal, ceea ce înseamnă că este foarte cald la soare. Prin urmare, un strat de izolație nu numai că ar trebui să păstreze căldura în timpul iernii, ci și să economisească de căldura verii..

Izolarea mansardei unui acoperiș în două ape cu o fotografie la mansardă

 • În esență, „plăcinta” de izolație nu este diferită de lucrul pe acoperișul unei mansarde. Dar i se impun cerințe mai mari, deoarece în viitor, panta este cusută cu gips-carton din interior și revetită cu un material de finisare. Aceasta înseamnă că va fi dificil să efectuați lucrări de reparații..
 • Va fi deosebit de dificil să faci totul corect, cu excepția greșelilor, atunci când este necesar să izolezi podul unui acoperiș înclinat. Datorită numărului mare de îmbinări, există o mare probabilitate de formare de punți reci sau scurgeri de apă în timpul funcționării casei..

Indiferent de tipul de izolație utilizat, plăcinta de acoperiș la mansardă arată astfel:

 • material de acoperiș direct;
 • leaţ;
 • strat de impermeabilizare (barieră de vapori);
 • izolarea între căpriori;
 • barieră de vapori cu cusături de lipire;
 • material de finisare.

Atunci când alegeți un material pentru izolarea acoperișului mansardei din interior, se acordă atenție indicatorilor săi de conductivitate termică. Cu cât sunt mai înalte, cu atât va fi nevoie de strat mai subțire. Pe scurt, cea mai bună performanță este pentru polistiren expandat, vată bazaltică, ecowool.

 • După cum știți din legile fizicii, aerul cald crește, ceea ce înseamnă că cea mai mare pierdere de căldură are loc prin acoperișul mansardei. Dacă iernile din regiune sunt înzăpezite și acoperișul este acoperit de zăpadă, atunci joacă rolul unui izolator termic suplimentar și reține căldura care s-a strecurat prin „plăcinta” pantei mansardei. Dar, din cauza încărcăturii grele, acoperișul este întotdeauna proiectat în așa fel încât stratul de zăpadă să nu rămână pe el și să dispară de unul singur. Dar, în același timp, nu ar trebui să se formeze o crustă de gheață, servește ca indicator al faptului că izolația termică a fost efectuată incorect și că materialul de acoperiș se încălzește atât de mult încât topeste zăpada.
 • Principala diferență între un acoperiș obișnuit al unui etaj secundar complet și unul de mansardă este dimensiunea spațiului pentru ventilație, care este necesar între acoperiș și spațiul de locuit. Deci, dacă există o mansardă neîncălzită, atunci ventilația are loc în mod natural prin lucarne sau acoperirea liberă a frontonelor. Un spațiu foarte limitat este lăsat în acoperișul unei mansarde rezidențiale sub golul de ventilație, cel mai adesea nu depășește 15 cm.

 • Ventilația este foarte importantă, deoarece elimină formarea de umiditate excesivă sub acoperiș, lăsând astfel întreaga structură uscată și prelungindu-i durata de viață. În plus, acest gol de aer, în sezonul rece, previne încălzirea acoperișului, ceea ce evită formarea unei cruste de gheață. Și, dimpotrivă, în căldură elimină o parte din aerul încălzit, excluzând supraîncălzirea spațiului de locuit de la mansardă.

Video izolatie acoperis mansarda

Spuma de poliester

 • La alegerea spumei pentru izolarea acoperișului mansardei, se evaluează dimensiunea foilor sale, grosimea și densitatea. Dacă este necesar, în producție, puteți comanda tăierea materialului la dimensiuni individuale. Cel mai adesea, nici măcar nu solicită o taxă suplimentară pentru acest lucru..
 • Dar dacă alegeți din ceea ce este prezentat în magazinul de hardware, atunci spuma este produsă în dimensiuni standard: 2x1m, 1x1m, 0,5x1m. Dacă acoperișul este izolat cu un pas de 60 cm, atunci va trebui să cumpărați plăci de 1×1 m și să le tăiați, ceea ce duce la o mulțime de resturi.
 • Densitatea spumei variază de la 15 la 35 (acestea sunt clasele care se găsesc pe piața liberă). Pentru izolarea acoperișului, trebuie să alegeți 35, un material cu caracteristici mai mici are o structură mai slabă și calități scăzute de reținere a căldurii.

 • Grosimea este, de asemenea, diferită, de la 20 la 200 mm. Pentru acoperișul mansardei, este cel mai convenabil să cumpărați foi cu o grosime de 50 cm și să le stivați într-un model de șah în trei straturi.

Sfat: densitatea spumei de polistiren vorbește despre un astfel de parametru ca mărimea cavităților de aer dintre granulele de spumă. Dar, pentru a-l calcula corect și a izola calitativ acoperișul mansardei cu spumă, trebuie să știți că gradul de material 25 are de fapt o densitate egală cu 20 kg / m3, iar plăcile de spumă marcate cu 15 au o densitate de 10 kg / m3. Pentru izolația interioară, sunt potrivite plăcile cu densitate mai mică, iar pentru lucrările externe sunt necesare altele mai puternice și mai rigide, cu o valoare de cel puțin 25 kg / m3.

Calitatea materialului

 • Este recomandat să cumpărați polistiren pentru izolarea acoperișului mansardei numai în magazine specializate sau piețe de construcții. Dacă calitatea produsului este îndoielnică sau densitatea acestuia nu arată ca cea declarată, merită să cereți un certificat de calitate. Cu o slăbire excesivă a polistirenului expandat, în timpul ajustării sale la dimensiunea cutiei, marginile se vor rupe și se vor stropi. Aceasta înseamnă că nu va fi posibilă realizarea unei izolații termice de înaltă calitate a camerei de acoperiș..
 • La prima vedere, puteți determina calitatea în funcție de suprafața interioară sau de tăietură. Produsele de înaltă calitate trebuie să aibă o culoare uniformă albă ca zăpada, cu granule de dimensiuni uniforme. Pentru a calcula un producător fără scrupule, este suficient să treceți mâna peste material, dacă în acest moment granulele individuale încep să se îndepărteze și să zboare de la el, atunci nu ar trebui să îl cumpărați.
 • Este bine dacă spuma este depozitată într-un depozit ferit de ploaie și soare, acest lucru garantând siguranța tuturor caracteristicilor sale..

Izolarea acoperișului mansardei cu spumă

 • Izolația la mansardă începe întotdeauna de pe acoperiș. Dacă această cameră este deja rezidențială, atunci toate mobilierele și acele articole care vor interfera cu lucrarea sunt scoase din ea. În plus, atunci când tăiați spuma, se formează o mulțime de resturi, care sunt apoi foarte greu de curățat. Prin urmare, este recomandabil să acoperiți temporar tavanul și pereții cu un film și să nu aranjați curenții de aer, care vor contribui la răspândirea granulelor de polistiren expandat..

 • Apoi, verificați starea căpriorilor. Dacă sunt din lemn, atunci efectuează prelucrări suplimentare cu compuși antiseptici..

Sfat: uneori, când acoperișul este izolat în case de țară, tavanul nu este demontat de căpriori, dar se face o cutie nouă pentru izolație direct deasupra acoperișului de tavan existent. Acest lucru va economisi timp și va face munca mai ușoară, dar spațiul de locuit va fi redus cu cel puțin 12 cm și nu va fi posibilă verificarea uzurii sistemului de căpriori..

 • Apoi, filmul de barieră împotriva vaporilor este fixat cu partea dreaptă spre interior (producătorul indică întotdeauna pe eticheta rolei care parte este față și care parte este internă). Trebuie să fie tras foarte strâns, astfel încât să se potrivească tuturor căpriorilor fără goluri și să se alăture lathingului materialului de acoperiș fără să se lase. Este convenabil să faceți acest lucru cu un capsator de construcție. Lățimea ruloului în medie nu depășește 1m, prin urmare, îmbinările sunt formate de-a lungul lungimii. Acestea trebuie făcute cu o suprapunere de 10-15 cm și lipite cu bandă. Producătorii recomandă adesea utilizarea benzii armate, dar puteți utiliza și bandă pe bază de hârtie mai ieftină..
 • Acum este timpul să introduceți styrofoam. Acesta este un material ușor, dar dur, care poate fi tăiat cu ușurință cu un cuțit obișnuit (dar tocește rapid lamele, deci trebuie să aveți câteva rezerve în stoc). Munca poate fi făcută de o singură persoană. Cel mai important lucru este să se potrivească corect și cu precizie fiecare dimensiune a plăcii, astfel încât să nu existe goluri. Cu cât sunt mai puține, cu atât va fi mai eficientă izolația termică și, prin urmare, pierderea mică de căldură. Dar, uneori, căpriorii pot avea o formă curbată, apoi se formează inevitabil fisuri. Acestea vor trebui spumate cu spumă poliuretanică. Dacă în viitor cel de-al doilea strat se va potrivi, atunci trebuie să așteptați până se usucă, tăiați excesul și numai după aceea continuați să lucrați.

 • Cel mai adesea, spuma se ridică rigid între căpriori și nu necesită o fixare suplimentară. Dar, uneori, există momente în care trebuie să fie plantat pe un adeziv special..
 • Un film de barieră împotriva vaporilor pentru lucrări interioare este întins de sus (producătorii le separă cu diferite denumiri de scrisori, vânzătorii din magazin vor cere cu siguranță acest lucru). De asemenea, este întins strâns peste izolație și atașat la căprior, mai întâi pe capsator. Când tensiunea necesară este atinsă, de sus, chiar de-a lungul întregii lungimi a căpriorii, o bandă de lemn este atașată la șuruburile autofiletante sau la un profil metalic de ghidare. Acest lucru nu numai că vă permite să fixați suplimentar filmul, ci devine și un cadru pentru placări viitoare. Cu această metodă, bariera de vapori trebuie întinsă imediat pe toată înălțimea acoperișului mansardei..
 • Astfel, grosimea izolației acoperișului mansardei corespunde grosimii căpriorilor și este de 10-15 cm, în funcție de scopul camerei și de condițiile meteorologice din regiune. Dacă lucrarea a fost efectuată cu plastic spumos într-un singur strat, atunci se formează multe îmbinări între foi, care se numesc „punți reci”. Pentru a evita acest lucru, este mai bine să luați un material mai subțire și să-l așezați cu o suprapunere sub formă de zidărie.

Vata minerala

Dacă spuma este adesea folosită pentru izolarea podului într-o casă de țară, atunci pentru o casă destinată vieții pe tot parcursul anului, se recomandă alegerea unui material mai ecologic. Aceasta este vată minerală. Diferă ca scop, care depinde de densitatea covorașelor..

Fotografie izolatie acoperis mansarda

Mărimile pot varia, dar cele mai populare standarde sunt: ​​lățimea de 60 cm, lungimea de 125 cm și grosimea de 5 cm. Prin urmare, la construirea caselor, proiectul prevede cel mai adesea o treaptă de căpriori a acoperișului mansardei de 60 cm.

Există mai multe mărci de vată minerală la vânzare, luați în considerare cele mai populare dintre ele mai jos.

 • Lână minerală P-35. Figura indică densitatea în kg / m3. Acesta este un material destul de slab, care este potrivit pentru izolarea podelei la mansardă sau pentru partea dreaptă superioară a acoperișului situată sub coronamentul acoperișului..
 • Lână minerală P-50. Această densitate este suficientă pentru a izola nu numai podeaua, ci și pereții, precum și pantele acoperișului mansardei. Pentru Rusia centrală, este suficient să faci 3 straturi (15 cm). Acesta este unul dintre tipurile ieftine ale acestui material, astfel încât consumatorii optează adesea pentru acesta..
 • Lână minerală PZh-175. Are nu numai densitate mare, ci și rigiditate suplimentară. Acest lucru este deosebit de important dacă lucrările de izolare se efectuează din interior. Astfel de rogojini se potrivesc foarte bine între căpriori sau ghidaje de cadru, ceea ce permite unei persoane să lucreze. Dar costul lor este deja semnificativ mai mare decât analogii de mai sus..
 • Lână minerală PPZh-200. Acest tip este ales atunci când sunt impuse în cameră cerințe speciale de siguranță la incendiu. Datorită unei asemenea densități și rigidități, este capabil să împiedice răspândirea focului pentru o perioadă de timp..

În ciuda popularității acestui material termoizolant, acesta prezintă o serie de dezavantaje:

 • deși nu există disconfort la atingerea vatei minerale, dar particulele sale mici aderă la piele și provoacă mâncărime severă, care nu poate fi spălată cu apă pentru o perioadă de timp. La izolarea podului, este deosebit de important să protejați ochii și nasul de pătrunderea acestor particule, care se sfărâmă atunci când așezați materialul pe suprafețe înclinate și orizontale;

 • vata minerală absoarbe apa, după care caracteristicile sale sunt reduse brusc. Prin urmare, este important să faceți „plăcinta” potrivită de izolație folosind foi speciale de protecție la vapori.

Sfaturi pentru alegerea vatei minerale pentru izolarea podului

 • În primul rând, trebuie să vă bazați pe producător. Produsele de cea mai înaltă calitate și dovedite pe piața construcțiilor rusești sunt reprezentate de companii europene precum „rockwool”, „ursa”, „paroc”, „isover”. Dacă prețul lor este prea mare și nu se încadrează în estimare, atunci un bun producător intern produce vată minerală sub denumirea „TechnoNIKOL”.
 • Vata minerală combină mai multe tipuri de materiale. De exemplu, vată de sticlă și lână de zgură. Dar, spre deosebire de vata minerală, acestea au performanțe mai mici în izolarea fonică, sunt mai puțin ecologice, iar prima opțiune este periculoasă atunci când lucrați cu ea..
 • Caracteristicile de izolație termică ale plăcii depind, de asemenea, de modul în care sunt amplasate fibrele sale. Cu dispunerea lor verticală, materialul are calități mai mari de zgomot și de reținere a căldurii. Dar când este haotic, salteaua se dovedește a fi foarte dură, capabilă să reziste la stres mecanic grav. Nu puteți stabili acest lucru pe cont propriu, dar un consultant din magazin poate răspunde la această întrebare..

Izolarea acoperișului mansardei din interior cu propriile mâini cu vată minerală

 • Mansarda este izolată cu vată minerală atât la exterior, cât și la interior. În primul caz, acest lucru este de preferat atunci când se construiește o casă nouă, dar atunci când lucrarea este efectuată ca o reparație, atunci nu mai există nicio alegere și izolația are loc din interior.
 • Grosimea stratului de izolație depinde de lățimea căpriorilor și, de regulă, este de 15-20 cm. Aceasta înseamnă că vata minerală este așezată în 2-3 straturi, ceea ce vă permite să schimbați rândurile într-un model de șah și suprapuneți îmbinările cu foile ulterioare.
 • După cum sa menționat mai sus, materialul termoizolant este selectat cu o densitate ridicată, care îi conferă densitatea necesară și indicatorii necesari pentru conductivitatea termică. Dacă căpriorii sunt montați cu un pas de 60 cm, atunci materialul este confortabil să se întindă și se potrivește perfect între ele. În caz contrar, va trebui personalizat. Când izolați cu plăci dure, măsurați mai întâi dimensiunea necesară cu o bandă măsurătoare, apoi tăiați-le pe podea cu un cuțit și introduceți cele gata făcute în loc. Când lucrați cu material moale, acesta este introdus pur și simplu între căpriori și excesul marginii îndoite este tăiat în loc cu un cuțit clerical ascuțit.

Sfat: toate resturile care rămân din material nu trebuie aruncate, ar putea fi nevoite să izoleze mici fisuri care se formează la joncțiunea pantei mansardei și a peretelui.

 • Este mai convenabil să lucrați cu două persoane și în echipamente de protecție speciale, cum ar fi un respirator și o mască. Acest lucru se datorează faptului că izolația se realizează peste cap și inevitabil particule mici de vată minerală vor cădea pe față, provocând iritații severe și mâncărime..

 • În primul rând, toate straturile sunt așezate într-o singură bandă a cadrului de la căpriori și se întind imediat filmul de barieră împotriva vaporilor. Vă permite să apăsați și să fixați bine izolația. O astfel de țesătură este atașată la căpriori din lemn folosind un capsator de construcție. Se recomandă măsurarea lungimii sale în avans pe toată lungimea peretelui..
 • Adesea, atunci când se utilizează plăci dure scumpe, întreaga zonă a mansardei este izolată și abia apoi închisă cu o barieră de vapori.

 • După încălzirea pantei de la mansardă, acestea trec la izolația termică a pereților. Dacă anterior era frig, atunci echipați mai întâi un cadru de scânduri de 15-20 cm lățime, care va asigura instalarea stratului necesar de vată minerală. Ghidajele sunt așezate numai vertical, cu o liniuță din colț pentru a evita un pod rece. Când se izolează, se recomandă așezarea unui singur strat (ultimul sau în afara casei) astfel încât să se suprapună peste rama de lemn.
 • Deasupra, bariera de vapori este, de asemenea, foarte întinsă, cu o suprapunere și lipire a tuturor cusăturilor.

About the author