Cum să instalați singur un contor de gaz

Contorizarea gazului vă permite să înțelegeți cui și pentru ce plătiți lunar. Dacă nu ați instalat un contor de gaz, atunci veți plăti pentru fiecare membru al familiei care este înregistrat pe acest spațiu de locuit, indiferent de un astfel de factor, indiferent dacă utilizați sau nu întregul volum limitat de gaz. Dacă furnizați un contor de gaz, veți plăti exclusiv transportatorul de energie uzat. Experiența consumatorilor arată că plățile lunare pentru consumul de gaz după instalarea contorului vor fi reduse cu 30-50%. Astăzi vom vorbi despre cum să instalați independent un contor de gaz și cum să alegeți dispozitivul potrivit.

Conţinut:

Scopul contoarelor de gaz

În sectorul privat de astăzi, un număr mare de case sunt încălzite cu gaz. În țara noastră, tarifele pentru acest tip de energie cresc rapid. Pentru a ține o evidență exactă a acestei resurse, trebuie să cunoașteți cantitatea de gaz consumată și să controlați costurile acesteia. Pentru aceasta, există contoare speciale de gaz..

În medie, se consumă lunar 1000 de metri cubi de gaz, în funcție de patratura camerei încălzite. În sezonul cald, consumul de gaz este minimizat, cu toate acestea, iarna vor exista sume impresionante de plată, ceea ce face, în general, necesară instalarea unui contor de gaz pentru a economisi resurse.

Instalarea unui contor de gaz în casele proprietarilor nu este un lux, ci o necesitate reală. Contorul de gaz măsoară cantitatea de gaz lichefiat sau natural consumat. Adică, cu ajutorul acestui dispozitiv, puteți urmări resursele energetice, precum și stimula consumatorii să le economisească..

Mediul măsurat al contoarelor de gaz este butanul, propanul, gazul natural, precum și alte gaze neagresive și neomogene în ceea ce privește compoziția lor chimică. Consumul de gaze este cel mai adesea măsurat în metri cubi pe oră. De exemplu, costul achiziționării dispozitivului în sine și costul instalării unui contor de gaz se plătesc în medie într-un an..

Un astfel de contor de gaz poate fi instalat chiar în camera gazificată sau în camera clădirii care urmează a fi gazificată, dacă are aerisire. De asemenea, instalarea contoarelor este permisă într-o cameră care este adiacentă celei gazificate și dacă există o deschidere între ele.

Contorul ar trebui să fie situat departe de zona de generare a umidității și a căldurii. Ar trebui să fie amplasat într-o zonă bine ventilată. Locațiile de instalare nedorite sunt nișe, precum și zone care nu primesc aer proaspăt. Dacă dispozitivul este instalat în afara clădirii, atunci trebuie să fie sub un baldachin sau într-un dulap, adică protejat de influențe externe.

Soiuri de contoare de gaz

Necesitatea instalării unui contor de gaz a fost apreciată de marile întreprinderi și persoane fizice. În acest moment există patru tipuri de contoare de gaz: debitmetre vortex și turbine, rotative și diafragme.

Principiul de funcționare al unui contor cu membrană (cameră, membrană) se bazează pe faptul că gazul este împărțit în fracțiuni de volum folosind diferite elemente de conversie și apoi sunt însumate ciclic.

Avantajul contoarelor cu membrană: cost redus, ușor de fabricat, precum și contorizare destul de precisă chiar și cu o utilizare nu foarte mare a gazului. Dar astfel de contoare practic nu tolerează atât supraîncărcările permanente, cât și cele temporare..

Un contor rotativ este un contor de gaz de cameră, în care sunt utilizate rotoare în formă de opt ca element de conversie. Un contor rotativ cu dimensiuni și greutate reduse are un debit relativ ridicat, rezistă, de asemenea, la anumite suprasarcini și este durabil. Un contor rotativ de gaz este fabricat din materiale scumpe, necesită montarea atentă a pieselor și este mai scump decât alte contoare.

Contoarele de gaz cu turbină sunt contoare de gaz în care o roată de turbină este antrenată în rotație prin acțiunea unui flux de gaz, iar numărul de rotații este direct proporțional cu volumul de gaz care curge prin ea. Mecanismele de numărare ale contorului de gaz cu turbină au fost recent echipate cu modemuri, cu ajutorul cărora toate citirile sunt transmise serverelor către serviciile de verificare.

Un astfel de contor ca un vârtej folosește calculul periodicității apariției vârtejurilor în apropierea corpului, care este circulat în jurul valorii de un flux de gaz, a cărui frecvență este proporțională cu debitul. În scopul detectării vârtejurilor, se folosesc detectoare cu fir fierbinte sau piezoelectrice. Se disting următoarele avantaje ale vitezometrelor: debituri maxime destul de ridicate în raport cu diametrul, domeniu larg de măsurare, în special la presiune ridicată, sensibilitate scăzută la contaminarea acestui mediu măsurat. De asemenea, acest contor are nevoie de o sursă de alimentare externă..

Calculul consumului de gaz

Contoarele de gaz în funcție de debitul maxim sunt împărțite în mod convențional în industriale, menajere și municipale. Cel mai adesea, se practică instalarea contoarelor de gaz de uz casnic cu un debit de 1 – 6 metri cubi pe oră în birouri, apartamente, case, precum și cuptoare mici pentru măsurarea consumului de gaz. Acestea sunt de obicei dispozitive cu membrană (diafragmă, cameră), mai rar rotative mici, cu ultrasunete, cu jet.

Aparatele, cum ar fi aparatele de uz casnic, cu un debit maxim în intervalul de 10 – 40 de metri cubi pe oră, sunt utilizate pentru a ține cont de consumul de gaze de către instalațiile tehnologice, cazanele mici etc. Acestea sunt de obicei membrane mai mari (diafragmă, cameră), contoare de gaz cu jet, rotative, cu ultrasunete.

În cea mai mare parte, dispozitivele industriale cu un debit maxim de peste 40 de metri cubi pe oră sunt utilizate la nodurile consumatorilor mari, cum ar fi întreprinderile industriale și agricole, cazanele pe gaz, rețelele portbagajelor (dispozitive de îngustare, ultrasunete, turbine, contoare de gaz vortex) , precum și stații de măsurare pentru rețelele de distribuție a gazelor (turbine, rotative, cu jet, ultrasunete, contoare de gaz vortex).

Practic, se disting următoarele tipuri de marcaje pentru dispozitivele de măsurare a gazului:

 • G-16 – capacitatea de transfer este de la 16 la 25 de metri cubi de gaz;
 • G-10 – 10 – 16 metri cubi metri;
 • G-6 – 6 – 10 metri cubi metri;
 • G-4 – 4 – 6 metri cubi metri;
 • G-2,5 – aproximativ 2,5 – 4 cu. metri;
 • G-1.6 – aproximativ 1,6 – 2,5 metri cubi metri.

Pentru a instala un contor de gaz într-un apartament, trebuie să alegeți un aparat în funcție de numărul de aparate pe gaz utilizate. Dacă în casă se folosește o sobă pe gaz cu 2 arzătoare, care consumă aproximativ 1 metru cub. metri pe oră, atunci puteți trece cu dispozitivul marcat cu G-1.6. Pentru a calcula consumul total de combustibil, trebuie să vă uitați la pașaportul fiecărui dispozitiv care folosește gaz. Există ghișeele stânga și dreapta, în funcție de direcția de trecere a purtătorului de energie, iar alegerea unui anumit tip depinde de locația sobei și a țevii din bucătărie.

Principiul de funcționare a contorului de gaz

Contorul de gaz constă dintr-o carcasă etanșă cu un mecanism de măsurare încorporat, precum și un dispozitiv de citire. Principiul de funcționare al unui contor de gaz cu membrană se bazează pe energia preluată din gazul de intrare. Deplasarea alternativă a gazului are loc din camerele de lucru atunci când diafragmele se mișcă. Mecanismul manivelei transformă mișcarea de translație a diafragmelor în rotație, care este transmisă prin ambreiaj către dispozitivul de citire.

În proiectarea contoarelor există un dispozitiv cu un compensator de temperatură bimetalic, care face ajustări atunci când temperatura gazului influențează citirile contorului. Un astfel de compensator, la temperaturi ale gazului diferite de normă, modifică volumele camerelor de măsurare și astfel volumul de gaz consumat duce la condiții standard.

Instalație de contorizare a gazelor proprii

Cea mai bună opțiune este instalarea unui contor comun pentru gaz. Desigur, prețul unui astfel de contor de gaz este mult mai mare, dar costurile vor fi mult mai mici decât instalarea unui contor de gaz individual. Dacă nu aveți o astfel de oportunitate de a instala un contor de gaz pentru toată casa, citiți mai departe.

Dacă aveți doar o sobă în uz, nu are sens să instalați deloc un contor de uz casnic. Perioada de rambursare când dispozitivul funcționează numai cu o sobă pe gaz poate dura până la 5 ani. Dar prezența unui încălzitor de apă și a unei sobe pe gaz este deja o opțiune bună. Cea mai bună soluție este dacă aveți un cazan, încălzitor de apă și aragaz. Timpul de rambursare a contorului va depinde de echipamentul de gaz disponibil.

Solicitând o companie de gaze

Nu trebuie să uităm că echipamentele cu gaz sunt un produs de pericol crescut. Din aceasta rezultă că numai un specialist care are certificare ar trebui să se angajeze în instalarea contorului. Gazul este un material foarte periculos pentru care trebuie să se ocupe persoanele neprofesionale. Astfel, nu este încurajată instalarea bricolajului..

Organizația care furnizează gaze controlează întregul proces de instalare, astfel încât mai târziu în timpul funcționării să nu existe probleme. Etanșarea contoarelor este efectuată exclusiv de acele organizații cărora le este permisă prin lege și care au autorizații și licențe speciale. După finalizarea lucrării, vi se va oferi un act de „operațiune” de succes.

Primul pas este să solicitați instalarea aparatului într-o organizație regională de gaze. Înainte de a instala contorul, trebuie să consultați un specialist cu privire la consumul de gaz din apartament pentru a selecta dispozitivul cu debitul necesar și clasa corespunzătoare..

În conformitate cu condițiile și cerințele tehnice primite pentru instalarea contoarelor de gaz, trebuie să achiziționați un dispozitiv. Contoarele de gaz menajere destinate apartamentelor și clădirilor rezidențiale diferă între ele, în primul rând, prin valoarea lor „nominală”, adică prin cantitatea de energie furnizată pe unitate de timp. Dacă apartamentul este echipat doar cu o sobă cu gaz, atunci este adecvat un dispozitiv care trece doi metri și jumătate cubi de gaz pe oră..

Proiect instalare contor gaz

La instalarea unui contor de gaz, trebuie luată în considerare încă o caracteristică. Aceasta este dezvoltarea unui sistem de instalare a unui contor de gaz și a echipamentelor de gaz. În acest proiect, trebuie determinate razele de îndoire ale conductei, trebuie luate în considerare distanța de la contor la sursa de căldură, precum și alți parametri. Destul de des, această prevedere nu este îndeplinită, ci în zadar!

Pentru a alege un loc de instalare a contorului, trebuie să vă ghidați după următoarele considerații:

 • Contorul este instalat la o înălțime de 1,6 metri.
 • Pașaportul dispozitivului trebuie să indice distanța de la echipamentul de gaz la contorul de gaz. Dacă nu există un astfel de punct, atunci distanța de la aragazul de uz casnic sau echipamentul de încălzire (cazan, generator de căldură) ar trebui să fie de cel puțin 0,8 metri. Distanța de la restaurant, aragazul de gătit și de încălzire, precum și oala de gătit până la blat trebuie să fie de cel puțin 1 metru.
 • Spațiul ar trebui să fie de cel puțin 3-5 centimetri între contor și perete pentru a evita deteriorarea coroziunii contorului.
 • Camera în sine trebuie să aibă ventilație naturală, în timp ce nu este de dorit să instalați dispozitivul într-o zonă stagnantă.
 • Dacă contorul este instalat în interiorul camerei, atunci ar trebui să fie situat departe de obiectele care emit căldură și umezeală..
 • Regulile de instalare a contoarelor de gaz permit totuși amplasarea dispozitivului deschis în afara clădirii, dar totuși, pentru a prelungi durata de viață și siguranța, dispozitivul trebuie instalat sub un baldachin într-un dulap sau altă structură, dar trebuie să aibă în mod necesar uși cu încuietori și ventilație naturală. Este recomandabil să instalați dispozitive de măsurare sub deschiderile din perete..

Instalarea unui contor de gaz

După contactarea serviciului de gaz, se va întocmi o factură, după plata căreia comandantul va veni la dvs. și se va asigura că instalați contorul de gaz. În orice caz, la intrarea în contorul de gaz de la conducta de gaz trebuie instalat un filtru special de praf. Dispozitivul se poate rupe cu ușurință dacă nu instalați un astfel de filtru..

Amintiți-vă că în timpul instalării contorului, documentele deja disponibile pentru echipamentul dvs. de gaz (proiect de gazeificare, pașaport) sunt verificate pentru a nu exista probleme, trebuie să le puneți în ordine în avans. După instalare, trebuie să eliberați imediat un pașaport pentru un contor de gaz. Se întâmplă adesea ca comandantul să pună o marcă în pașaport pe loc, dar uneori trebuie să contactați serviciul de gaz. Apoi, contorul este sigilat.

După instalarea contoarelor, specialistul societății de administrare, după instalarea contoarelor în duplicat, transferă clientului un contract pentru instalarea unui dispozitiv de măsurare, apoi se semnează un certificat de acceptare a lucrărilor efectuate, tot în duplicat, un act de a pune dispozitivul în funcțiune în triplicat, precum și în triplicat un contract pentru întreținerea numărului dispozitivului.

După aceea, proprietarul apartamentului merge la DEZ sau HOA și oferă un act de punere în funcțiune și apoi încheie un acord de plată pentru resursa pentru un contor de gaz. Va fi necesar să raportați citirile contorului de gaz către centrul de informare și decontare o dată pe lună, după care veți fi informat cu privire la suma plății.

Unul dintre punctele importante ale utilizării contorului este verificarea dispozitivului pentru funcționarea corectă. Managerul companiei efectuează o verificare inițială, iar apoi proprietarul contorului de gaz face acest lucru, chemând o dată la un anumit număr de ani (astfel de date sunt indicate în pașaportul dispozitivului) un reprezentant al Centrului de Standardizare și Metrologie, care verifică dispozitivele și face semnele corespunzătoare în pașaportul dispozitivului.

About the author