Așezarea plăcilor de cauciuc: instrucțiuni pas cu pas

Plăcile de cauciuc sunt un material de finisare inovator, cu performanțe excelente și o gamă largă de aplicații. Procesul de instalare a unui strat de cauciuc firimit este destul de simplu și nu necesită calificări ridicate de la interpret. Luați în considerare tehnologia de așezare a unui înveliș de cauciuc fărâmițat atunci când lucrați cu diferite substraturi.

Diferența dintre plăcile de cauciuc și alte acoperiri: avantajele și dezavantajele materialului

În comparație cu plăcile de pavaj tradiționale sau pietrele de pavaj, acoperirea cu cauciuc este mai practică, mai sigură de utilizat și decorativă..

În plus, plăcile din cauciuc cu firimituri au o serie de avantaje suplimentare:

 • o varietate de texturi și culori vă permite să așezați suprafețe cu modele și ornamente originale;
 • rezistența la fluctuațiile de temperatură – țigla nu se crape la frig;
 • ușurință în transport și depozitare – nu există riscul ca placa să se spargă în timpul transportului;
 • stratul de acoperire are o bună aderență la talpa pantofului – această proprietate permite utilizarea plăcilor de cauciuc pentru locurile de joacă, benzile de alergat și sălile de sport;
 • ușurința instalării și reparației – este suficient să înlocuiți zona deteriorată cu una nouă;
 • nu se formează bălți pe baza de cauciuc – apa curge în spațiul dintre plăci și nu zăbovește pe acoperire;
 • mărește izolația fonică a podelei – deosebit de importantă atunci când așezați în interior;
 • rezistență la reactivi, substanțe chimice și diverse uleiuri;
 • mucegaiul și mucegaiul nu se formează pe suprafața stratului de cauciuc;
 • nu necesită întreținere suplimentară.

În ciuda avantajelor semnificative, învelișul din cauciuc prezintă, de asemenea, câteva dezavantaje de care lipsește șapa de beton și plăcile de pavaj:

Domeniul de aplicare a plăcilor de cauciuc firimit

Caracteristicile tehnice și operaționale bune au făcut posibilă utilizarea plăcilor de pavaj din cauciuc în diverse domenii.

Cum să alegeți o țiglă de cauciuc

Plăcile de cauciuc sunt selectate în funcție de scopul lor și de tipul de bază pe care vor fi instalate. Acoperirea este disponibilă în diferite dimensiuni și configurații diferite.

Reguli de bază pentru alegerea grosimii materialului de acoperire:

Recomandări pentru alegerea dimensiunii plăcilor de cauciuc:

Diagrama de selecție a dimensiunii plăcilor de cauciuc

Important! Plăcile de cauciuc pentru locurile de joacă și benzile de alergat trebuie să aibă o grosime de cel puțin 25-30 mm. În plus față de rezistența ridicată, o astfel de acoperire are calități de absorbție a șocurilor, de izolare a sunetului și a vibrațiilor.

Caracteristicile montării unui strat de cauciuc

Tehnologia pentru așezarea plăcilor de cauciuc este oarecum diferită de instalarea pardoselilor tradiționale. Când aranjați o acoperire din material de cauciuc, este important să luați în considerare unele dintre nuanțe:

Tehnologie pentru așezarea plăcilor de cauciuc pe o bază solidă

Puteți așeza o pistă de cauciuc sau o platformă pe asfalt, bază de beton sau peste podele din lemn..

Unelte și materiale

Pentru a finaliza lucrarea, veți avea nevoie de:

 • plăci de cauciuc cu grosimea de 20 mm;
 • borduri de cauciuc;
 • cuțit ascuțit;
 • lipici pentru suprafețe de cauciuc (este mai bine să alegeți un adeziv pe bază de poliuretan – aceasta este substanța care se folosește la presarea cauciucului firimit în plăci);
 • recipient pentru lipici;
 • aspirator sau mătură;
 • rigla și nivelul clădirii;
 • cretă pentru marcare;
 • mistrie crestată;
 • burete de spumă și perie;
 • ciocan de cauciuc.

Munca pregatitoare

Suprafața bazei trebuie să fie plană, fără fisuri sau adâncituri. Șapa de beton nu trebuie să se sfărâme sau să se descompună. Orice defecte și nereguli trebuie îndepărtate, suprafața trebuie curățată de resturi în exces.

Pentru aderența fiabilă a plăcii de cauciuc la bază, trebuie respectate mai multe reguli:

 • temperatura aerului și a materialului – 10-20 ° С;
 • umiditatea aerului – până la 70%;
 • atunci când așezați pardoseala lângă apă (zona din jurul piscinei, diguri etc.), trebuie aplicat un strat dublu de clei.

Secvența de instalare

Să aruncăm o privire la modul de așezare a plăcilor de cauciuc pe asfalt. Algoritmul acțiunilor:

Sfat. Dacă lipiciul apare pe partea din față a plăcii, atunci trebuie îndepărtat imediat cu un burete. După uscare, va fi dificil să faceți acest lucru și petele vor rămâne la suprafață.

Așezarea stratului de cauciuc pe sol

Pregătirea bazei

Plăcile de cauciuc pentru căsuțele de vară trebuie adesea așezate pe pământ. În acest caz, se folosește o țiglă cu grosime mai mare (30-80 mm) și se realizează o pregătire mai amănunțită a bazei – se creează o pernă „cu trei straturi”.

Reguli de instalare

Când așezați dale pe sol, trebuie să respectați câteva reguli:

Așezarea plăcilor de cauciuc: video

Îngrijirea plăcilor de cauciuc

Placa este rezistentă la condițiile meteorologice nefavorabile și la fluctuațiile de temperatură, deci nu există sfaturi speciale cu privire la funcționarea și întreținerea stratului de cauciuc. Datorită proprietăților sale, plăcile sunt asigurate împotriva formării mucegaiului, a ciupercilor și a deteriorării acoperirii de către rozătoare..

Dacă suprafața este murdară, este suficient să o clătiți sub presiune medie de apă dintr-un furtun. Petele încăpățânate și murdăria încăpățânată pot fi frecate cu o perie și apă cu săpun.

Glazura de la suprafață trebuie tăiată cu grijă cu un pic de gheață și îndepărtată cu o perie rigidă sau cu o lopată. Folosiți o mătură sau o lopată de plastic pentru a îndepărta zăpada de pe capacul de cauciuc. Dacă zona este foarte mare, puteți folosi un plug de zăpadă.

Instalarea plăcilor de cauciuc este o soluție interesantă, practică și nestandardizată pentru amenajarea zonei locale. Procesul de așezare nu necesită mult timp și chiar constructorii neprofesioniști pot face acest lucru..

About the author