Sistem de ventilare a casei private

În mod ciudat, astăzi nu există aproape case în care sistemul de ventilație să fie realizat corect și, de fapt, calitatea aerului din interiorul locuinței va depinde în mod direct de acest lucru. Puțini se pot lăuda cu prezența conductelor de ventilație în zona de zi și nu doar în bucătărie și baie. Și dacă luăm în considerare utilizarea pe scară largă a ferestrelor ermetice din PVC și a ușilor metalice, atunci putem spune cu încredere că aerul pur și simplu nu are de unde să vină. Amintiți-vă că sistemul de ventilație al unei case private ar trebui să fie format din conducte de alimentare și evacuare, care sunt amplasate în toate încăperile..

Conţinut:

Nevoia de ventilație într-o casă privată

Deci, necesitatea ventilației într-o clădire rezidențială este cauzată de o creștere a etanșeității structurilor situate în clădirile moderne. Desigur, o clădire bine izolată va economisi mulți bani la încălzire. Cu toate acestea, în țara noastră, codurile de construcție ale modelului sovietic sunt încă în vigoare, potrivit cărora ventilația în casă se realizează în mod natural prin uși nesigilate, ferestre și alte fisuri din structură, prin urmare, 100-200 W de căldură este asigurat pentru fiecare pătrat de spațiu de locuit, cu posibile 30-40 W per casă izolată de înaltă calitate.

Aerisirea unei case private este necesară, deoarece o persoană într-o cameră închisă procesează rapid oxigenul, emitând dioxid de carbon. În plus, decorarea camerei absoarbe diverși poluanți și mirosuri. Lipsa de ventilație va contribui în continuare la acumularea unor astfel de substanțe. Animalele de companie contribuie, de asemenea. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la faptul că toate lucrurile din jurul nostru în casă sunt distruse încet, se prăbușesc în particule mici care se așează în jur și într-o clipă cad în aer.

Ventilarea adecvată într-o casă privată nu permite ca astfel de resturi să pătrundă în plămâni. Aerisirea și curățarea frecventă este o cale de ieșire, dar pentru a obține o puritate stabilă a aerului, este necesar să faceți curățenie după fiecare schimbare de haine și lenjerie, precum și să ventilați camera în timp ce vă aflați acolo. Prin urmare, ați realizat că este nevoie de un sistem de ventilație de înaltă calitate în casă.

Ar trebui să se anunțe imediat că se recomandă selectarea unui sistem de schimb de aer pentru fiecare proiect specific acasă. Este posibil ca schemele de ventilație standard la domiciliu să nu fie întotdeauna acceptabile. Mulți oameni folosesc ventilația naturală pentru a economisi bani, ceea ce este destul de justificat în unele regiuni ale țării noastre. În același timp, trebuie să vă amintiți că temperatura aerului în exterior și în interiorul casei ar trebui să difere între ele cu aproximativ 15 grade. În caz contrar, în sezonul rece, costurile de încălzire vor crește semnificativ, deoarece aerul rece rece va curge în interior..

Pe de altă parte, într-o casă privată, sistemul de ventilație, pe lângă opțiunea menționată mai sus, este și următorul:

Această din urmă opțiune câștigă acum din ce în ce mai multă recunoaștere în rândul dezvoltatorilor care construiesc case și conace private. În mod corect, trebuie remarcat faptul că această metodă de ventilație necesită investiții inițiale semnificative și fonduri mari pentru întreținere și sprijin..

Aerisire naturală într-o casă privată

Ventilația naturală a unei clădiri rezidențiale constă din canale verticale care provin dintr-o cameră ventilată și se termină deasupra creastei acoperișului. Mișcarea aerului prin canale în sus se efectuează sub acțiunea de tracțiune cauzată de diferența de temperatură dintre aerul de la ieșire și intrarea canalului, astfel încât aerul cald din casă este mai ușor decât aerul rece din afara ferestrei.

În plus, forța vântului afectează forța de tracțiune, care o mărește și scade, înălțimea și secțiunea conductei de ventilație, prezența virajelor și constricțiilor, precum și izolarea termică a conductei. Conform codurilor de construcție, canalele de ventilație naturală trebuie să asigure un schimb de aer standard atunci când temperatura aerului exterior atinge plus 12 grade Celsius, fără a lua în considerare efectul vântului.

Vara, când temperatura aerului exterior crește mai mare decât cea specificată, schimbul de aer se va deteriora, până la încetarea absolută a circulației aerului în interiorul unei case private. Iarna, cu cât este mai frig în afara ferestrei, cu atât curentul devine mai puternic, iar pierderea de căldură, în consecință, crește odată cu ieșirea aerului din stradă. Prin sistemul de ventilație natural al casei, pierderile de căldură în timpul iernii pot ajunge până la 40% din toate pierderile de căldură.

Canalele naturale de ventilație din case ies de obicei din bucătărie, dressing, cameră de încălzire și băi. Pot fi instalate conducte suplimentare pentru a ventila spațiul de sub podea și subsol. Camerele de zi într-un astfel de sistem nu sunt suficient de aerisite, deci trebuie să deschideți orificiile de aerisire. În cazul utilizării structurilor de ferestre sigilate în casă, se obișnuiește instalarea unor supape speciale de alimentare pentru fluxul de aer proaspăt – în ferestre sau pereții exteriori.

Sistemul natural de ventilație al unei case private are dezavantaje semnificative. Toate aceste găuri-supape din ferestre și pereți, orificii deschise, fisuri în uși provoacă curenți, acționează ca o sursă de praf de stradă și reduc izolarea fonică a spațiilor. În plus, este imposibil să controlați și să reglați cantitatea de aer furnizat și eliminat din incintă..

Adesea, cu ventilație naturală într-o casă din lemn, există o umiditate crescută a aerului, condens la ferestre, ciuperci și mucegai, deoarece ventilația nu face față sarcinilor sale. În alte case, iarna, aerul, dimpotrivă, este foarte uscat, cu umiditate mai mică de 30%, deși indicatorul său confortabil este de 40-60%.

Acest lucru indică faptul că prea mult aer scapă prin ventilație, iar aerul uscat și înghețat care intră în casă nu are timp să se sature de umezeală și intră imediat în conducta de ventilație, precum și căldură. În acest caz, se obișnuiește instalarea unei supape automate la intrarea în conducta de ventilație, care este controlată de un senzor de umiditate. Funcționarea supapei reduce pierderile de căldură iarna cu aproximativ 30%.

Pentru a îmbunătăți funcționarea ventilației naturale, se recomandă instalarea de hote de bucătărie și ventilatoare electrice. Cu toate acestea, acestea sunt adecvate exclusiv pentru ventilația pe termen scurt a spațiilor în perioadele de poluare semnificativă și degajare de umiditate. În orice caz, funcționarea ventilatorului duce doar la o creștere a tirajului în conductele de ventilație și la o scădere a umidității în incintă, dar nu poate preveni pierderile de căldură și uscăciunea excesivă a aerului în timpul iernii..

Ventilație forțată într-o casă privată

Soluția corectă pentru aranjarea ventilației într-o casă de panouri este un sistem de ventilație forțată și evacuare cu recuperare de căldură. Baza acestui sistem este unitatea de ventilație, care este echipată cu ventilatoare, un recuperator de căldură (schimbător de căldură), filtre și dispozitive de control.

Recuperatorul de căldură economisește aproximativ 25% din energia consumată pentru încălzirea unei case private, comparativ cu un sistem de ventilație fără recuperator. Două conducte de aer sunt conectate la unitatea de ventilație din incinta casei. Aerul contaminat este preluat din cameră prin conducta de evacuare și deversat în deflectorul situat pe acoperiș.

Din stradă, aerul proaspăt intră prin admisia de aer în unitatea de ventilație și de acolo în casă. În timpul iernii, două fluxuri de aer, rece afară și cald de la sediu, se întâlnesc în schimbătorul de căldură, dar nu se amestecă. Aerul cald care iese emite căldură aerului care intră în casă. Aerul proaspăt încălzit intră în incintă.

De regulă, unitatea de ventilație este echipată cu diverse dispozitive pentru pregătirea aerului înainte de a fi alimentată în casă. Filtrele sunt capabile să curățe aerul de praf, diverse microparticule și polenul alergenic al plantelor. În acest caz, aerul care este furnizat casei poate fi umidificat, răcit sau încălzit. Sistemul de ventilație forțată a unei clădiri rezidențiale se pretează automatizării, controlului și gestionării modurilor sale de funcționare și a funcționalității sale.

Admisia de aer într-un sistem de ventilație forțată a aerului se efectuează adesea folosind un schimbător de căldură la sol. Aceasta este o țeavă care este așezată în pământ sub nivelul de îngheț (1,5 – 2 metri). Un capăt al țevii este conectat la admisia de aer a unității, iar celălalt capăt deschis este scos deasupra suprafeței solului. Trecând prin conducta unui astfel de aparat, aerul este încălzit de căldura pământului în timpul iernii și, dimpotrivă, este răcit vara. Costul aerului condiționat și încălzirii unei case cu schimbător de căldură la sol este redus cu încă 25%.

Costul amenajării unui sistem de ventilație forțată cu un recuperator de căldură este de cel puțin 4 – 5 ori mai mare decât costul creării unui sistem de ventilație natural. Cel mai scump element al sistemului este unitatea de recuperare. Un astfel de sistem va consuma în mod constant electricitate pentru a menține ventilatoarele în funcțiune. De asemenea, sunt suportate costuri pentru curățarea periodică și înlocuirea filtrelor..

Dar economisind căldură și economisind bani la încălzire plătește toate costurile suportate. Mai mult, cu cât clima este mai severă și cu cât sezonul de încălzire este mai lung, cu atât sistemul va răsplăti mai repede. În plus, confortul sporit al vieții merită ceva, deoarece o casă modernă de economisire a energiei arată din ce în ce mai mult ca un container etanș..

Totuși, nici aici nu totul este atât de lin. Aerul este pompat în casă prin intermediul unui ventilator, după ce a fost curățat cu un filtru încorporat. După câteva cicluri de lucru, praful și deșeurile organice încep să se așeze pe ele și vor deveni un loc potrivit pentru multiplicarea bacteriilor și microbilor, care apoi intră în cameră împreună cu aerul. Aerul va trece prin filtrul murdar, contaminând și mai mult. Prin urmare, acordați atenția cuvenită acestei probleme și schimbați filtrele, conform instrucțiunilor..

Organizarea ventilației de alimentare cu propriile mâini într-o casă în care există o sobă sau un șemineu are propriile sale particularități. Pentru funcționarea lor normală, este necesar să se recreeze condiții bune pentru arderea combustibilului și îndepărtarea substanțelor de ardere. Una dintre condițiile pentru arderea completă este prezența unei cantități suficiente de oxidant, adică oxigen, altfel combustibilul nu va arde complet, emițând monoxid de carbon împreună cu acesta. În acest caz, pentru a asigura ventilația de alimentare, o conductă specială ar trebui adusă sub podea până la șemineu sau aragaz..

Recomandări pentru amenajarea unui sistem de ventilație

Înainte de a echipa un sistem de ventilație într-o casă privată, trebuie să acordați atenție la etapa de proiectare la următoarele sfaturi:

Ventilația slabă într-o casă privată creează un mediu excelent pentru dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului și a microorganismelor dureroase și, prin urmare, pentru dezvoltarea afecțiunilor la locuitorii casei. Pentru a asigura circulația aerului în incintă, este necesar să se creeze în mod corect alimentarea și evacuarea aerului în casă, asigurând prezența aerului proaspăt în toate încăperile casei, care este cheia creării unui microclimat confortabil și a bunăstării gospodăriilor.

About the author