Hota de baie: cum se instalează

Prezența unui sistem de ventilație echipat corespunzător în baie vă permite să eliminați excesul de umiditate care se acumulează în cameră. După cum știți, umiditatea prea mare provoacă dezvoltarea ciupercilor și a mucegaiului, care au un efect dăunător asupra oamenilor. Prin urmare, hota este o parte integrantă a băii. Vom lua în considerare modul de instalare a unei hote în baie..

Cuprins:

Hota la baie – avantaje de instalare

Prezența unei hote în baie are următoarele avantaje:

1. Păstrarea decorului de perete și tavan. Dacă în baie nu există capotă extractivă, umezeala începe să se acumuleze în cameră. La rândul său, duce la formarea mucegaiului și a mucegaiului pe pereți și tavan, decorul începe să se deterioreze și camera trebuie reparată..

2. Condiții confortabile în baie. În plus, hota promovează circulația constantă a aerului în cameră. Astfel, intrând în baie, te simți confortabil..

3. O varietate de hote vă permite să alegeți cea mai bună opțiune pentru camera dvs. Deoarece capotele diferă ca putere în funcție de tipul și principiul de funcționare, au un design modern și se potrivesc perfect în orice interior al camerei..

4. Instalarea dispozitivului se face suficient de rapid, nu este necesar să angajați un specialist pentru a-l finaliza, este suficient să studiați instrucțiunile de funcționare ale dispozitivului și recomandările pentru instalarea hotei în baie..

5. Pornirea automată a majorității hotei facilitează procesul de funcționare a acestora, iar senzorii și cronometrele de mișcare încorporate moderne vă permit să reglați microclimatul din cameră fără intervenția umană..

6. Consumul redus de energie electrică se datorează reglării automate a capotei de pornire și oprire..

7. Prezența unei supape de control vă permite să evitați apariția unui miros neplăcut în cameră, care ajunge din stradă sau în baie.

8. Performanța redusă a zgomotului este un alt avantaj important al instalării hotei în baie. Dispozitivele moderne produc destul de puțin zgomot, ceea ce asigură confortul șederii în cameră și, important, într-un apartament mic, mai ales noaptea, sunetul capotei este practic inaudibil..

9. Durata de funcționare – atunci când alegeți o hota de înaltă calitate, aceasta va servi proprietarilor mai mult de zece ani. Nu este nevoie de îngrijire sau reparații suplimentare.

Hota la baie într-o casă privată – soiuri și caracteristici

În raport cu tipul de schimb de aer, ventilația în baie este de două tipuri:

  • natural;
  • obligatoriu.

Prima opțiune implică implementarea schimbului de aer datorită faptului că există aer cu temperaturi diferite în baie și în exterior. Schimbul de aer se realizează prin orificiul din perete, pe care este așezat grătarul de ventilație. Cu toate acestea, această ventilație este ineficientă dacă aerul din exterior este mai cald decât în ​​interior. În plus, în timp ce faceți baie în baie, există riscul de a vă îmbolnăvi din cauza prezenței curenților de aer. Prin urmare, este de preferat să alegeți ventilația forțată pentru baie..

Pentru a asigura o ventilație forțată, va fi necesar să instalați un dispozitiv special sub forma unei hote de evacuare. Și anume, promovează schimbul de aer în baie. Instalarea acestui dispozitiv se efectuează în sistemul de ventilație, dacă este disponibil, sau direct în perete. Astfel, capota aspiră aer din cameră, iar aerul proaspăt pătrunde prin ușă sau fereastră..

În raport cu caracteristicile funcționale ale dispozitivelor, sistemul de ventilație din baie este:

  • evacuare – al cărui dispozitiv principal este capota, care aspiră aerul din cameră;
  • alimentare cu aer – sistem de ventilație naturală;
  • combinat – cel mai eficient și popular tip de ventilație din baie.

În raport cu prezența canalelor, sistemul de ventilație este de două tipuri:

  • fără canale – mai simplu, hota este instalată direct în orificiul făcut în perete;
  • opțiunea de canalizare este populară dacă clădirea are deja un sistem de ventilație a canalelor, caz în care ventilatorul este instalat la începutul canalelor, ținând cont de faptul că ar trebui să alegeți cu siguranță hote cu o supapă de reținere.

Hota la baie – dimensiuni, caracteristici la alegere

Înainte de a continua instalarea unui ventilator de evacuare în baie, este necesar să calculați puterea dispozitivului și să selectați modelul acestuia. Vă sugerăm să vă familiarizați cu caracteristicile de calcul al performanței unui ventilator de evacuare pentru o baie:

F = v [(5 … .10), unde:

  • F este valoarea productivității;
  • v – volumul băii în sine.

În paranteză este valoarea coeficientului, care denotă frecvența de utilizare a băii.

De exemplu, lungimea băii dvs. este de 4m, iar lățimea și înălțimea sunt 3 și 2, pentru a calcula volumul, toate aceste valori sunt înmulțite între ele, astfel 4x2x3 = 24 metri cubi. Dacă baia este concepută pentru o persoană care face duș de două ori pe zi, atunci este suficient să înmulțiți această valoare cu 5. Și astfel, în funcție de frecvența de utilizare a băii, alegeți coeficientul adecvat. Drept urmare, obținem o capotă cu o capacitate de aproximativ 120 de unități..

Vă rugăm să rețineți că instalarea acestui dispozitiv în baie este absolut sigură. În majoritatea cazurilor, producătorii iau în considerare faptul că hota este instalată într-o încăpere cu umiditate ridicată și o echipează cu protecție suplimentară împotriva stropirii. La alegerea unei hote, această condiție trebuie luată în considerare. Clasa de siguranță și rezistență la umiditate a dispozitivului este desemnată ca IP, siguranța dispozitivului depinde de valoarea acestei figuri..

În plus, dacă intenționați să instalați o capotă în baie, vă rugăm să rețineți că sub ușă sau într-un alt loc, trebuie să echipați un spațiu care să ofere un aport suplimentar de aer la baie..

Nu va fi inutil să achiziționați un dispozitiv care să conțină senzori de mișcare, temporizatoare, regulatoare de umiditate etc. Aceste dispozitive simplifică foarte mult funcționarea hotei și o fac să funcționeze de înaltă calitate, fără intervenția umană..

Hota de evacuare la baie cu o supapă de reținere, vă permite să preveniți pătrunderea mirosului străin, a resturilor sau a murdăriei de pe stradă în cameră. Prin urmare, atunci când alegeți o hota pentru o baie, cel mai bine este să acordați preferință unui dispozitiv cu supapă de reținere..

În plus, caracteristicile tehnice ale hotei indică nivelul zgomotului; încercați să cumpărați modele cu cele mai mici tarife. Deși, pentru a asigura o izolare fonică suplimentară, arborii de ventilație sunt tratați cu materiale speciale, iar lângă capotă este montat un dispozitiv sub formă de absorbant fonic.

Alegerea uneia sau altei hote pentru baie ar trebui să se bazeze pe parametrii camerei în sine, pe frecvența utilizării băii sau a dușului. Prin urmare, pentru a obține un rezultat de înaltă calitate, încercați să țineți cont de toți parametrii individuali ai băii atunci când cumpărați un ventilator de evacuare..

Cel mai important factor în instalarea corectă a hotei în baie este siguranța acesteia, deoarece baia este o cameră cu umiditate ridicată, hota nu trebuie să intre în niciun caz în contact cu apa. Nu vă recomandăm să acordați preferință modelelor ieftine care vă pot afecta sănătatea..

Înainte de a achiziționa un produs, veți avea nevoie de certificarea sa tehnică și de documente care să confirme conformitatea acestuia cu toate standardele de securitate la incendiu. Dacă baia este suficient de mare, atunci este recomandat să instalați două hote în ea, mai degrabă decât să montați una prea puternică, deoarece munca ei va fi mai puțin eficientă..

Cum se instalează o hota într-o baie: recomandări generale

1. Se recomandă instalarea hotei în baie sub tavan sau la o distanță de cel mult 20 cm de aceasta. Încercați să păstrați capota opusă sau oblică departe de ușă. Astfel, va fi posibil să se organizeze un flux suplimentar de aer, după ce este preluat cu ajutorul unei hote de evacuare..

2. Vă rugăm să rețineți că alegerea corectă a locației de instalare a hotei afectează în mod direct performanța acesteia și calitatea sistemului de ventilație, prin urmare, instalarea acestui dispozitiv ar trebui tratată cu o responsabilitate specială. În ciuda faptului că hota poate fi cea mai scumpă și de înaltă calitate, încălcarea tehnologiei instalației sale va duce la o scădere a eficienței funcționării sale..

3. În cazul în care baia are deja un canal de ventilație, atunci hota trebuie instalată în ea. În acest caz, pentru a-l extinde, se recomandă utilizarea unor instrumente precum ciocan, dalta și polizor..

4. Pentru a fixa ventilatorul în orificiul de ventilație, utilizați cuie lichide, elemente de fixare speciale sau șuruburi autofiletante. Atunci când alegeți o metodă de montare, fiți ghidați de parametrii individuali ai camerei.

5. Dacă ventilatorul este instalat corect, acesta va fi complet în orificiul de ventilație. Există un grătar de ventilație pe partea exterioară a peretelui. Atunci când alegeți o glugă pentru baie, asigurați-vă că grătarul de ventilație este pe deplin în concordanță cu stilul general al interiorului sau cel puțin a fost realizat cu el în aceeași schemă de culori..

6. Pentru a sigila suplimentar îmbinarea dintre grilă și perete și, în același timp, reduce performanța zgomotului dispozitivului, utilizați un etanșant pe bază de silicon. Se aplică pe suprafața grilei înainte de a o fixa pe perete..

7. Pentru a activa activarea și dezactivarea manuală a ventilatorului, acesta trebuie conectat la un comutator separat. Deși este posibil să aranjați conectarea hotei la două întrerupătoare cu cheie, dintre care o cheie este responsabilă pentru aprinderea luminii din baie și a doua pentru funcționarea hotei.

Sfat: Înainte de a fixa grătarul de ventilație, vă recomandăm să verificați instalarea corectă a hotei în baie și funcționalitatea acesteia..

Hota extractoare la instalația de baie – caracteristici tehnologice

Înainte de a face o glugă în baie, ar trebui să determinați prezența sau absența unei găuri de ventilație în ea. Dacă acest lucru este prezent, atunci hota este montată direct în ea, în caz contrar, este necesar să se echipeze o gaură în perete sau în tavan pentru a instala hota. Pentru mai multe informații despre instalarea hotei în baie cu propriile mâini, învățăm din instrucțiunile:

1. Luați în considerare opțiunea de a avea un canal de ventilație în baie. În acest caz, rețeaua este îndepărtată din ea, apoi canalul este verificat pentru funcționare. Vă rugăm să rețineți că această condiție este obligatorie, în caz contrar instalarea hotei pe o conductă de ventilație inoperantă va fi ineficientă..

2. Dacă există reziduuri, murdărie, praf în canal, asigurați-vă că ați curățat-o. În aceste scopuri, veți avea nevoie de un instrument special sau, poate, chiar de angajarea unei echipe de specialiști care efectuează o astfel de muncă..

3. Atunci când alegeți un ventilator, dimensiunea deschiderii de ventilație trebuie luată în considerare în prealabil. Adică, diferențele dintre dimensiunea ventilatorului și gaura ar trebui să fie minime..

4. Mai mult, grătarul superior este îndepărtat din ventilator, care servește drept filtru și îmbunătățește estetic aspectul dispozitivului..

5. Folosind dibluri sau adeziv special pe bază de polimer, fixați ventilatorul pe perete. Se recomandă preliminar conectarea la electricitate și verificarea funcționării acestuia..

Sfat: Atunci când alegeți un loc de instalare a ventilatorului, încercați să îl așezați departe de duș, unde intră în contact cu apa sau de podea. Deoarece instalarea hotei în partea de jos a peretelui este ineficientă.

În timpul funcționării hotei, nu trebuie să uitați că periodic este necesar să curățați filtrele amplasate sub grătarul de ventilație..

Cum se instalează o hota într-o baie video:

About the author