Takläggningsanordning av metall

På grund av sitt framträdande utseende är metalltak ett ganska populärt takmaterial bland ägarna av lantliga och privata hus. Det finns flera varianter av det, som skiljer sig åt i form och installationsteknik. Vi kommer att prata om hur man utrustar ett metalltak och dess funktioner ytterligare.

Innehållsförteckning:

Egenskaper och fördelar med metalltak

Metalltak är gjord av olika typer av element, som är polymerer, renaler, polyestrar, plastisoler, polyvinylklorider. Beläggningstypen bestäms av den funktionella belastningen på ytan och särdragen i att använda takmaterialet.

Till exempel är ett tak baserat på pural resistent mot ultraviolett ljus, och plastisol är resistent mot mekanisk påfrestning..

Tillämpningsområdet för metalltak är varierat. Den installeras i bostads- och industrilokaler. Installation av denna typ av tak kräver inte speciella ansträngningar eller specialutrustning. Men innan installationen, utan att misslyckas, specificeras kraven och dess driftbelastning. Till exempel bör en metallplatta under inga omständigheter komma i kontakt med en bituminös yta eller med ett profilerat ark. Eftersom korrosion uppträder på materialets inre delar, vilket leder till dess för tidiga försämring.

Det finns en uppfattning att det är på grund av metalltaket som blixtnedslag lätt kan komma in i huset och leda till dess förstörelse. Men med förbehåll för tekniken för att installera ett metalltak, är detta uttalande felaktigt..

Ett annat material av vilket ett metalltak är tillverkat är kallvalsat galvaniserat stål. Förfarandet för dess tillverkning innefattar flera komplexa förfaranden, efter vilka materialet förvärvar vissa positiva egenskaper..

Även om priset på ett metalltak är högt, är det fortfarande fullt motiverat av dess fördelar, nämligen driftshållbarheten och den praktiska frånvaron av behovet av underhåll. När du väljer ett tak, som är baserat på galvaniserat stål av hög kvalitet, kommer det att tjäna sin ägare i mer än femtio år. Dessutom är metalltaket miljövänligt, ofarligt för miljön..

Bland det stora sortimentet av färg- och texturerade produkter kommer konsumenten att kunna välja det alternativ som helt uppfyller alla hans preferenser. Taket av metall är ganska lätt, så det belastar inte byggnadsstrukturen, transporteras enkelt till destinationen och installeras på taket.

Arrangemang av denna typ av tak kräver inte konstruktion av ett visst golv, det räcker bara med att ta bort det gamla beläggningen och installera taket på träbjälkar.

En annan viktig fördel med denna typ av tak är dess brandsäkerhet och brandmotstånd. Trots det faktum att metall är en bra ledare för elektricitet, med korrekt organisation av åskskyddssystemet, kan ett sådant tak inte locka blixtar i åskväder..

Ett tak med en hal yta ackumulerar praktiskt taget inte smuts, löv på hösten eller snö på vintern, så det behöver inte särskild vård.

Metalltaket är installerat på alla typer av ytor och tak, även med mycket låga sluttningar.

Även om det är ett stort antal fördelar med ett metalltak, bör dess nackdelar nämnas. Så till exempel, ett tak som är för brant, på grund av den höga halten, ackumulerar inte snö, och det faller på ytan bredvid det. I det här fallet finns det risk för personskador i närheten. Därför krävs för denna typ av tak installation av speciella pinnar, vilket hjälper till att krossa snö eller is till små partiklar som är ofarliga för människors hälsa..

Hög ljudnivå är en annan nackdel med denna typ av tak. Under regn, snö eller hagel är ljudet av deras beröring med en metallyta tydligt hörbart, men med arrangemanget av högkvalitativ ljudisolering kommer detta ögonblick lätt att lösas.

Dessutom behöver denna typ av tak ytterligare värmeisolering..

Sorter och konstruktion av metalltak

Det finns flera typer av metalltak, bland vilka vi lyfter fram:

 • platt metalltak i en rulle- eller plåtversion – för deras genomförande krävs att den vikta tekniken följs;
 • metallplatta – i utseende liknar det vanliga kakelplattor, för tillverkning av vilka en profilerad metallplåt används;
 • beläggningar baserade på icke-järnmetaller;
 • metalltak- används för att ordna tak med en eller två tak.

För rätt val av en viss typ av tak, deras sammansättning, egenskaper, tekniska egenskaper upptäcks och i förhållande till driftsförhållandena väljs det mest optimala alternativet. Dessutom bör du ta reda på närvaron eller frånvaron av polymerbeläggningar som appliceras på metalltaket under tillverkningen, det är de som ger det egenskaperna mot korrosion, motståndskraft mot ultraviolett strålning etc..

Bland marknadssortimentet finns en mängd olika former, profilgeometrier, färgpalett och sorter av polymerer som finns på metalltak..

I förhållande till typen av basmaterial som ingår i metalltaket är det uppdelat i:

 • koppar;
 • aluminium;
 • galvaniserad;
 • rostfritt stål.

Det första alternativet, även om det skiljer sig från sin ursprungliga ljusstyrka, bleknar snart och blir till och med grönt. Koppar är utmärkt för att täcka monument och skulpturer. Livslängden på koppartaket är över tvåhundra år..

Dessutom är aluminiumtak mycket populärt. Detta motiveras av dess låga vikt, korrosionsbeständighet och enkel installation. Aluminium är inte benägen att missfärgas under drift. Dessutom har den en hög formbarhet och gör att du kan göra tak i olika former. Aluminiumstaket kommer att tjäna sin ägare i över hundra år.

Galvaniserat ståltak har hög korrosionsbeständighet. Dess livslängd varierar från 25 till 45 år. Installationstekniken för detta material innebär en noggrann inställning till zinkskiktet som appliceras på ytan, eftersom det är risk för korrosion om det skadas. För att förlänga livslängden för en sådan beläggning används speciella färger, med vilka den behandlas vart fjärde år..

Ett annat alternativ för metallbeläggning är galvaniserat stål, på vilket polymerspray appliceras. De kan bättre skydda taket från den yttre miljön. Applicering av pural hjälper till att skydda taket från UV -exponering, och förbättrar också dess motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Purala tak har en mängd olika texturer och färger, det är matt och glansigt. Polyesterbeläggningen är mycket sårbar för mekaniska skador, därför måste man vara extra försiktig vid installationen av ett sådant tak.

Det bästa alternativet är en rostfri beläggning, som kännetecknas av utmärkt motståndskraft mot yttre påverkan, men samtidigt ganska höga kostnader..

Valet av metalltak beror på materialets tjocklek, som sträcker sig från 2,6-2,9 cm.

Ett av de mest moderna takmaterialen av metall är titan-zinkbeläggning. Även om zink är resistent mot korrosion, är dess främsta nackdel dess sköra egenskaper. Därför är det inte möjligt att använda detta material vid konstruktion av ett tak med en komplex form. Titan-zinkmaterialet innehåller 99 procent zink och en blandning av aluminium och kopparlegeringar som gör det hållbart. Denna typ av tak kommer att tjäna sin ägare i över 75 år. Titan-zinkbeläggning är instabil mot mekaniska skador och grannskapet i form av stora träd. Men med sin hjälp är det möjligt att bygga ett tak av nästan vilken komplexitet som helst, inklusive att det perfekt utrustar noderna på ett metalltak.

Installation och installation av ett metalltak

Det svåraste i arrangemanget är det metallvikta taket, eftersom det för installationen är nödvändigt att korrekt och effektivt ansluta kanterna på de ark som är böjda under vikningen. Det finns specialutrustning som utför denna process direkt på takytan. Dessutom är möjligheten att köpa redan böjda ark och deras direktanslutning möjlig..

Takplåt är ett enklare och föredraget alternativ. Plåtar i önskad storlek skärs på byggarbetsplatsen, med hjälp av en speciell kvarn lindas kanterna med vilka de är anslutna till varandra.

Installationsproceduren för ett metalltak är indelat i flera steg, som vi föreslår att överväga:

1. Utförande av arrangemang av spärrsystem och svarv.

Denna procedur är densamma som för installation av andra typer av tak, såsom bältros. Installationen av spärrar kännetecknas av en genomsnittlig stigning, eftersom materialet är ganska lätt och inte belastar strukturen. För tillverkning av svarven används en 5×5 eller 5×10 cm stång, installerad med ett steg på 2-2,5 cm. Det är denna teknik som minimerar deformationen av metalltaket under dess drift. När du placerar ett platt tak är manteln gjord solid. För tillverkning av en skridsko används två brädor, anslutna vid en punkt längs kanterna. Gesimsen är solid, för dess konstruktion är det nödvändigt att slå ihop flera brädor.

2. Vattentätningsarbeten för beredning av taket.

För att minimera utseendet på kondensatmassor på takytan och utrymmet mellan tak är det nödvändigt att utföra ett antal arbeten som syftar till att vattentäta den bakre delen av taket. Om du arbetar med ett tidigare isolerat tak bör en låda fästas på taksystemet och redan ett vattentät superdiffusivt membran på det. Det har utmärkta fuktavvisande egenskaper, men gör samtidigt att taket andas. Att fästa vattentätningen börjar från botten med en gradvis övergång till toppen. Med hjälp av konstruktionstejp fixeras arken på ytan, om det finns skarvar överlappar de med 10-15 cm. Det är möjligt att fixera membranet med självgängande skruvar och spikspikar.

Tips: När du fäster filmen, lämna en liten mängd slak i den, som vid starka frost skyddar den från förträngning, överdriven spänning och skada..

Därefter stoppas takets kontrollmetallram. Som ett resultat av detta bildas två ventilationsluckor, placerade i utrymmet mellan vattentätningen och isoleringsskiktet, vattentätningen och takmaterialet..

3. Installation och fixering av ett metalltak.

Installationen av ett metalltak bör påbörjas med installation av kryckor. De spikas till områden på gesimsen med ett steg på 700 mm. Deras huvudsakliga funktion är att hålla metallplåtar på taket under installationsarbetet..

Det är möjligt att byta kryckor av trä med stålhörn på 5-6 cm i storlek.

Därefter lyfts den första bilden av metall upp, på vilken kanterna redan är böjda. Det läggs nära fronten på ett sådant sätt att det bildar ett överhäng på 4-6 cm. Rikta in arket och lämna en kant på 3 cm för att säkerställa övergången till andra sidan av taket.

Installation av klossar utförs från sidan för infästning av det andra arket. Det är fixerat på metallens svarvning av taket med självgängande skruvar 0,4×5 cm. Steget för att fixa klossarna är ungefär en halv meter. Efter att ha installerat den andra bilden är de anslutna till den första. Detta görs på ett sådant sätt att kanten på den andra duken passar tätt på den första. När du placerar ett tak med släta kanter på tavlorna, se till att de är i närheten av varandra, och en tydligare kläms fast mellan dem. Takramar hjälper dig att rabattera och slutföra installationen.

På grund av det faktum att kleimer är inuti vikningen, får anslutningen ytterligare styrka.

Tips: När du arbetar med byggnader under hög luftfuktighet, ta hand om ytterligare tätning av takets fogdelar. Detta kan göras med Titanium-tätningsmedel, som appliceras på förinstallerat glasfiber.

I andra änden av duken spikas också klämmor och en tredje installeras. Med hjälp av sidovindstången är bilden fixerad på pedimentets yta. Den är fixerad med självgängande skruvar. Efter avslutad läggning av alla bilder utförs skridskon, som är av två typer:

 • ventilerad;
 • oventilerad.

Vidare sker arrangemanget av takfoten överhäng och installationen av dräneringssystemet..

4. Takstaket av metall och tilläggsarbeten.

Utan misslyckanden är snöhållare installerade på metalltaket, vilket förhindrar snöskredliknande nedgång från takytan. Fästningen av dessa element sker på ytan av de stående sömmarna med hjälp av skruv eller självgängande anslutningar. För tillverkning av staket används profilrör.

En annan viktig slutpunkt är arrangemanget av blixtskydd. Det första steget är att installera en blixtstång, som ligger på takets högsta punkt. I sin egenskap är det möjligt att använda:

 • metallnål;
 • metallkabel;
 • blixtskyddsnät.

Det bästa alternativet är att installera en stålstift med en storlek på 20 till 150 cm. Stiftet installeras i ett strikt vertikalt läge, och materialet för dess tillverkning är koppar, aluminium eller duralumin. Måla aldrig stiftet. Använd ståltråd svetsad till blixtstången som nedledare.

Nästa process är att installera marken. För dess konstruktion bör du köpa flera stålstift som drivs i marken. De är anslutna i en krets.

Tips: Se till att marken som stiften drivs i alltid är fuktig, så den måste vattnas på sommaren.

About the author