Sommarveranda i landet: steg för steg instruktioner

Närvaron av en vacker veranda i landet gör den ännu mer attraktiv och bekväm. Detta rum kommer att vara ett bra ställe för mötesgäster eller för hemlagad tedrink. Vi kommer att prata om hur man bygger en sommarveranda och alternativ för dess design ytterligare.

Innehållsförteckning:

Sommarveranda – platsfunktioner

Nästan vilken veranda som helst är en tillbyggnad och byggs aldrig som en fristående byggnad. Oftast är verandor kopplade till huvudbyggnaden, i vårt fall, till dacha. I de flesta fall ligger verandan nära fasaden eller änddelen med en entrédörr. I den senare versionen innebär ingången till huset passagen genom verandan.

Det finns två huvudtyper av verandor:

 • sommar- eller utomhusbyggnader;
 • vinter – stängt.

Sommarveranda foto:

Sommarverandan har ofullständiga väggar som upptar en viss del av den, dessutom finns det inga fönster i den och strukturen består av en ram.

Medan den slutna versionen kännetecknas av närvaron av ett stort antal glasfönster, vilket gör rummet mycket ljust och rymligt.

Vid utformningen av en veranda bör dess harmoni med byggnadens utseende beaktas. Om stugan är gjord av trä, bör verandan också vara av trä. Verandaens storlek är av stor betydelse, för en liten och kompakt sommarstuga är det nödvändigt att utrusta samma veranda, en stor – i det här fallet kommer det att se olämpligt ut.

Det är möjligt att kombinera en veranda och en plats för fritid på en öppen veranda. Tack vare närvaron av träräcken och ett stort antal växter blir rummet mer bekvämt och attraktivt..

Stängda verandor används som korridorer om de installeras framför ytterdörren eller matsalen, om de installeras någon annanstans.

Verandaer används i de flesta fall endast under den varma årstiden, och på vintern värms de inte upp, eftersom de på grund av det stora antalet fönster kräver mycket energi för uppvärmning.

Inledande skede: utarbeta ett projekt av en sommarveranda

Eventuella tillbyggnader som byggs på ett privat hus eller sommarstuga måste dokumenteras. Eftersom under deras försäljning eller utförande av vissa dokument måste du klara dig med böter om det finns obestämda förlängningar.

Det första steget i konstruktionen av verandan innebär att kontakta designorganisationer för beräkning av verandan och dess design. Efter alla beräkningar, med hänsyn till konsumentens individuella krav och strukturens särdrag, utfärdar organisationen ett certifierat projekt.

Om du tar med dig ett pass, ett projekt och en ansökan om önskan att bygga en tillbyggnad, bör du kontakta vissa myndigheter som kommer att samordna och godkänna bygget.

I slutet av byggprocessen måste du uppdatera byggnadens registrering.

Förutom att samla in nödvändig dokumentation, handlar inledningsskedet om inköp och förberedelse av material för konstruktion. Den viktigaste principen i denna fråga är korrespondensen mellan materialet från vilket huset är tillverkat och materialen för verandaens konstruktion.

Gör-det-själv-sommarveranda: tillverkningsfunktioner

Ett ganska enkelt alternativ för att bygga en sommarveranda är en ramkonstruktion. När du ordnar grunden, taket, väggarna behöver du inte spendera mycket pengar, och resultatet kommer att glädja alla.

När ritningarna är klara och materialen är inköpta bör du gå vidare till huvudstadiet av arbetet – konstruktion. Den första etappen är konstruktionen av grunden för verandan.

För att göra detta måste du göra markeringar, förbereda ytan efter att ha rengjort den från skräp och smuts. Därefter avlägsnas det översta jordlagret och grunden byggs. För en sådan struktur är det möjligt att konstruera en grund remsefundament. Det kommer att ta mycket tid och pengar. Ett alternativ till en sådan grund är kolumner. En eller två dagar räcker för dess konstruktion..

För att installera pelarna rekommenderas att man använder tegelliknande material: vitt eller rött, betongblock, armerade betongpelare eller hemgjorda betongkonstruktioner.

Instruktioner för konstruktion av en pelargrund för en veranda:

 • gräva hål i hörnen av byggnaden, när man bygger en stor veranda är det möjligt att gräva ytterligare hål;
 • brunnarnas djup måste vara mer än en meter;
 • installationen av en grus-sanddyna är nästa steg, som skyddar stolparna från markkrympning;
 • vattentätningsarbeten med bitumen kommer att förbättra grundens kvalitetsegenskaper;
 • arrangemang av en betongbas, femton centimeter tjock;
 • uppförande av pelare från något av ovanstående material.

Stolparnas höjd och fundamentets djup beror på höjden på själva golvet i huset. Taket på den konstruerade verandan bör placeras under taket på huvudhuset, därför bör man när man anordnar grunden ta hänsyn till att golvet i verandan ska vara lägre än det vanliga golvet i huset med minst 25 cm.

Nästa steg kräver att en ram som är stark och stabil skapas. Det är på den som alla väggkomponenter kommer att fästas. Tekniken för att tillverka ramen beror på materialet för att bygga verandan och en tidigare förberedd ritning.

Överväg att ordna en veranda från en bar. För konstruktionen av en sådan ram kommer det att vara nödvändigt att slutföra bandningen av det nedre och övre ändamålet. Den är gjord av stockar med en diameter på 13 cm eller balkar, med en sektion på 80×80 eller 100×100 mm. Det är att föredra att välja en anslutning som kallas direktlås.

Verandaramen bör byggas från hörnen och sedan gå vidare till centralbrädorna. När den nedre dubbla remmen ordnas, skärs stocken på avstånd från den andra stocken. Därefter installeras racken, fixerade med metallfästen..

Den övre delen antar utrustningen för den andra remmen och installationen av spärren. De övre delarna är anslutna till balkarna installerade på taket. För att ansluta horisontella delar är det bättre att använda bultar..

Nästa steg innefattar arrangemanget av väggarna och taket på verandan. Som material för väggklädsel är det bättre att föredra material med låg vikt, men styrka och väderbeständighet. För dessa ändamål är foder eller träskivor perfekta. Var och en av dessa material har sin egen specifika installation. Till exempel, när du utför en horisontell fastsättning av materialet, monteras fodret tätt mot varandra och brädan överlappar.

Med den samtidiga ordningen av verandan tillsammans med huset rekommenderas det att använda samma takbeläggning, så det blir möjligt att utföra en smidig övergång av taket från det ena till det andra..

Det inre arrangemanget av taket på verandan innebär att värmeisolerande material läggs av kakel eller rulltyp. För att avsluta insidan av verandan, rekommenderas att använda spånskiva, gips eller spånskiva. Väggdekoration beror på den allmänna inredningen på verandan som byggs..

Det finns flera alternativ för att ordna ett tak för en veranda. Men eftersom det är en förlängning till huvudbyggnaden, är det mest föredragna alternativet arrangemanget av ett sluttande tak. Det tar inte mycket tid och material att bygga det. Tack vare användningen av denna typ av tak är det dessutom möjligt att uppnå en smidig övergång från huvudtaket till verandan..

Fixeringen av spärrens övre ändar sker på den sluttande delen och de nedre ändarna i delväggen.

För att täcka taket rekommenderas att använda exakt samma material som taket på sommarstugan. Se till att texturen och nyansen matchar. Mjuka kakel, takpapp eller metallplattor kännetecknas av enkel installation och lång livslängd..

Instruktioner för installation av takmaterial på taket på verandan:

 • konstruktionen av ett tätt golv av brädor – det första steget;
 • installation av takmaterial och dess fixering med galvaniserade spikar;
 • fixering av beläggningen med hjälp av lister, mellan vilka samma intervall observeras;
 • stoppa underkanten på takmaterialet.

Arrangemanget av golvet på sommarverandan i landet har sina egna egenskaper. Det bästa alternativet är ett bräde av trä, cirka 2,5-3 cm tjockt. När du väljer en ton för att måla trä är det bättre att föredra ett genomskinligt lack genom vilket ytstrukturen är synlig. Den optimala bredden på brädet är ett värde på 8-13 cm. Installation av brädor föregås av arrangemang av värme och vattentätning, samt installation av fördröjning. Observera att golvet måste vara plant och jämnt. Varje träelement kräver användning av ett skyddsmedel och, efter installation, lack eller färg..

Sommarveranda design: design och dekoration idéer

När du bygger huset själv är det lämpligt att omedelbart bygga en veranda, eller åtminstone lämna en plats för det att lägga till med huset. Verandans design ska vara i harmoni med det övergripande interiören och utsidan..

Det finns ett alternativ för att ordna verandan med skjutväggar. De kännetecknas av användarvänlighet och användarvänlighet. Med deras hjälp förvandlas verandan från öppen till stängd och vice versa..

Den klassiska versionen av verandaarrangemanget förutsätter att det finns ett stort antal fönster i det. Därför kommer användningen av en inglasad entrédörr att göra verandan ännu lättare och tyngre. Placeringen av stora möbler, till exempel en garderob, hylla eller bokhylla, är att föredra att utföras nära en vägg utan fönster. Det finns stolar, fåtöljer, solstolar, ett matbord nära väggarna med fönster.

För att spara utrymme i en liten veranda byggs fällbara bord som vid behov är dolda. Eftersom verandan är ett mycket ljust rum hänger gardiner, persienner eller halmgardiner på fönstren..

Vi föreslår att du bekantar dig med tipsen som hjälper dig att designa en sommarveranda:

1. Fokusera på rätt belysning.

Oftast används verandan som en plats för avkoppling. Därför bör du inte välja belysning i den baserat på dess effekt, men det är bättre att vara uppmärksam på lampornas utseende..

Det är möjligt att installera lampor som simulerar lyktor, de har en mängd olika former och färger. Därför är de lämpliga för nästan alla typer av lokaler. För att förbättra deras estetiska uppfattning, placera dem på olika höjder från taket och få därmed en intressant färgeffekt..

2. Entréområdet gör det första intrycket.

För att göra verandan ännu mer attraktiv, bör vederbörlig uppmärksamhet ägnas åt entréområdet och dess design. Redan innan du går in måste gästen förstå att han kommer att vara i ett rum nära naturen. Därför, för att dekorera denna zon, är användningen av blommor lämplig, och i deras olika variationer: vägg, golvvaser, vaser med blommor, etc. Installation av miniatyrträd eller hela blomsterarrangemang är möjlig. Om det finns en asymmetrisk ingång till verandan, är det att föredra att installera samma kompositioner på båda sidor.

3. Användningen av avtagbara lock – en bra stilistisk effekt.

Verandan förvandlas med användning av textila dekorativa element. Eftersom sommarverandan ständigt utsätts för atmosfärisk nederbörd måste textilelementen vara avtagbara. Dessutom är det att föredra att välja ett tyg med fuktavvisande egenskaper och motståndskraft mot ultraviolett strålning. Ljusa kuddar, överkast, madrasser – allt detta kommer att lägga till mys och attraktivitet på verandan.

4. Indelning av rymden i zoner.

Använd en sådan designteknik som zonering. Om du har en rymlig och stor veranda kommer det att vara till nytta. Med hjälp av zonindelning kommer du att kunna effektivisera utrymmet och göra det funktionellt. Till exempel i en rektangulär veranda är det möjligt att ordna matsalen, arbets- och vardagsrummen. För att göra detta bör du välja möbler som skiljer sig åt i funktionalitet, men samma i textur eller färg. I detta fall kommer gränsutrymmet mellan zonerna att vara villkorat och smidigt passera från en till en annan..

5. En plats att koppla av är ett måste.

Eftersom verandan främst är en plats att koppla av i ett öppet utrymme, är det absolut nödvändigt att se till att det finns ett element som ger avkoppling. En hängmatta eller en schäslongstol är ganska kapabel att fungera som ett sådant föremål. Ställ den i skuggan eller i solen, enligt dina önskemål. Lägg ett bord i närheten och de saker du behöver. Observera att sittgruppen ska vara placerad i hörnet av verandan så att förbipasserande inte stör resten.

6. Landskapsarkitektur.

Den största fördelen med att arrangera en sommarveranda är dess direktkontakt med naturen. Denna värdighet måste inte bara betonas, utan också mångfaldigas. Ställ upp en mängd olika blommor i krukor, stora blomkrukor, stativ eller planteringar. Grönska kommer att förbättra helhetsintrycket av verandan och göra luften i den renare..

Det är möjligt att bygga en häck som kommer att uppta en av väggarna. Grönska ger rummet extra skugga, vilket är så nödvändigt på sommaren..

Kom ihåg att verandaens främsta drag är mängden ljus och luft. Därför, i närvaro av ett litet rum, bör det inte vara rörigt med ett stort antal föremål..

About the author