Hur man täcker ett hus med frigolit

Polyfoam användes aktivt redan i mitten av förra seklet, men de senaste åren har dess popularitet ökat betydligt. Olika typer av hus och andra strukturer är isolerade med detta material. Polyfoam lagrar värme väl och bryts inte ned under påverkan av olika mikroorganismer, det är också mycket lätt och lätt att installera. Materialets särdrag är mångsidighet, miljövänlighet, lång livslängd och kostnadsbesparingar..

Innehåll:

Behovet av mantel med skum

Att värma ditt eget hem är ett nödvändigt byggstadium. Väggarnas hållfasthet kan tillhandahållas av block, tegel eller betong. Vårt land har ett tufft klimat, så vanliga stenmurar kan inte ge rätt värmeisolering..

Det finns många alternativ på marknaden för isoleringshus, men nyligen blir skum allt mer populärt. Det används mest aktivt av européer, som är kända för sin kritiska inställning till materialvalet. Frigolitskivor är billiga och enkla att installera.

Att mantla huset med skum hjälper dig att isolera byggnaden och ge en bekväm livsmiljö. Förutom värmeisoleringsfunktionen utför skummet också en skyddande och fukttransporterande funktion. Gips eller fasadfärg kan appliceras på skumets yta för ett trevligt utseende..

Detta material har lång livslängd. Om du installerar skummet korrekt påverkas det inte av den ljusa solen, frost eller fuktdroppar. Väggar kan mantlas både ute och inne. Du kommer genast att känna extra värme och komfort, vilket hjälper dig att använda mindre el i framtiden.

Styrofoam karakteristik

Idag kan polystyren kallas en av de mest efterfrågade värmare. Materialet uppfanns av tyska forskare på femtiotalet. Den består av 2% polystyren och 98% luft. Expanderad polystyren erhålls från olja, genom en steg-för-steg teknisk process med ekonomisk användning av naturliga råvaror.

Materialets struktur representeras av små celler fyllda med luft. Det är värt att notera att den tekniska processen kräver lämplig skyddsutrustning, eftersom skadliga ämnen avdunstar under den. Men det färdiga skummet är helt ofarligt! Många hävdar att materialet vid uppvärmning avger skadliga ämnen..

Men detta är falsk information. Frigolit är bara skadligt när det smälts, när det kommer i kontakt med öppen eld. Den har höga värmeisoleringsegenskaper under normala driftstemperaturer, som inte kan överstiga temperaturen för dess förstörelse..

Var alltid uppmärksam på kvaliteten när du väljer skum. Bra material måste ha lämplig expertis och sanitära och epidemiologiska slutsatser. Tyvärr finns det skum på marknaden som kan skada byggnader och levande organismer. Men av bra skum kan du göra inte bara isolering, utan också leksaker för barn och behållare för förvaring av mat..

Innan du mantlar ett hus med polystyren, studera noga dess egenskaper. Det är känt att polystyrenskum kan brytas ned på grund av vissa tekniska vätskor och deras ångor, vilket du bör vara medveten om i förväg. Tänk på detta när du väljer färger och lacker för dekoration.

Fördelar med frigolit

Varför är skum så populärt? Låt oss titta på några av anledningarna som motiverar valet av just detta material..

Husbeklädnad med skum

Enkel väggbeklädnad av skumplåt kommer att göra ditt hem mycket mysigare och bekvämare. Installationsprocessen är mycket enkel och kräver inte professionell arbetskraft eller specialiserade verktyg. Skumplast är ett miljövänligt material, det har också god densitet, ång- och vattenbeständighet, värmeledningsförmåga.

Förarbete

Innan du mantlar huset med skum, bör du göra mätningar och bestämma den mängd som krävs av skummet. För att mäta korrekt måste du mäta väggarna och sedan multiplicera väggarnas längd med deras höjd. Du får numret från vilket det är värt att subtrahera måtten på fönster och dörrar.

Efter det måste du göra en lista över material som du kan behöva för att installera skumplåtarna. Du kommer definitivt att behöva polystyrenskum, målningshörn, glasfibernät för förstärkning, limblandning, sockelremsa, torr blandning för applicering av gips, jord med djup penetration, liksom block av mineralull som används för fönsterslutningar. Kontakta en specialist när du sammanställer en lista över nödvändigt material.

När du mantlar en byggnad med skum behöver du följande verktyg: en konstruktionskniv, en perforator eller en bra slagborr, en speciell borrfäste – “mixer”, en metallspackel, en borr, en nivå, ett måttband, en borste som applicerar jord, en häftapparat och häftklamrar, pluggar, fiskelina, en behållare i vilken lim och lösningar kommer att hällas, en spatel av olika storlekar och en startprofil.

Sedan bör du förbereda ytan och ta bort eventuella oegentligheter för maximal vidhäftning av arken. Limma aldrig frigolit på gammal skalfärg eller tapeter. Du bör tvätta och rengöra väggarna väl, ta bort lampor, ledningar, uttag, gammalt kitt och allt som skalas av, lossnar och faller av väggarna..

Var noga med att reparera sprickor och flis. Väggarna måste grundas och lämnas så tills morgonen. Primern hjälper till att stärka väggplanet och absorbera allt damm, vilket hjälper lagren att förankra mycket fast. I botten av väggen är det nödvändigt att installera sockelprofiler som motsvarar bredden på skumplåtarna. Tjockleken på arken måste vara minst 5 cm. Det finns ark på försäljning och 10 cm.

Installation av skumplåt

Styrofoam -ark kan säkras med konstruktionslim eller flytande naglar. Du kan ersätta limblandningen med lim som används för kakel och kitt. För att förbereda det måste du noggrant blanda kompositionen med vatten. Som ett resultat bör du få en homogen massa, krämig konsistens..

Processen att isolera ett hus är mycket enkelt och snabbt. Men denna procedur måste utföras i torrt och lugnt väder så att limet fäster bra. Det är mycket användbart att titta på en video om husbeklädnad med skumplast innan arbetet. Skummet måste behandlas med lim och jämnas med en murslev, och sedan fästas på väggen så att sömmarnas bredd mellan arken är cirka två millimeter..

Väggarna bör också behandlas med lim med samma teknik – med hjälp av en murslev. Du bör gå tillbaka 2 cm från arkets kant och applicera lim runt omkretsen och i mitten. Pressa materialet väl mot väggen, det är bättre att göra detta med en speciell polystyren gipsflotta.

Om luckor på mer än 10 mm bildas mellan plattorna måste de skummas med polyuretanskum. Lägg den andra kakelraden förskjuten från den första för att säkerställa en vidhäftning. På platser där sluttningarna och i strukturens hörn gör ett tryck så att panelerna bättre dockar med väggarna.

Materialet måste dessutom fixeras med pluggar vid lederna i mitten, detta ger mekanisk fastsättning. För att göra detta måste du borra fem små hål i varje ark och driva spikar i dem. Ett hål ska vara i mitten, de andra fyra ska vara i hörnen.

Var uppmärksam på plugglocken, de ska strikt spola med skumplåtarna. För den slutliga fixeringen av pluggen är det nödvändigt att hamra spikar i det tekniska hålet med en hammare. Försök att bara använda metallpluggar, eftersom plast helt enkelt kan gå sönder. Det är önskvärt att uppnå fördjupning av naglarna i skumhålan med 1-2 mm.

Sista steget

Limmet torkar i cirka tre dagar. Först efter att ha mantlat huset utanför med polystyren kan du börja kittla arken, som utförs med ett lager på två millimeter. Du kan använda en speciell blandning eller kakellim. Ett speciellt skumgaller används för spacklet. När det gäller gipslösningar är de helt olämpliga för detta ändamål, eftersom de absorberar fukt väl..

Du bör slipa sömmarna på ett sådant sätt att de ger en bra yta och tar bort eventuella utstickande hörn. Det är nödvändigt att applicera glasfibernät på gipset, men om du använde förstärkt skum kan du hoppa över detta. Det rekommenderas att grunda ytan med en primer före denna procedur. Hörnprofil måste installeras vid hörnskarvar.

Det förstärkta nätet limmas med limcement. Det ska skäras i samma bitar som frigolit. Lim appliceras på ytan av skummet och jämnas ut med en bred spatel. Därefter appliceras ett nät och jämnas även ut med en spatel. Helst täcker injekteringen helt nätet så att du kan lägga till lite mer lim..

Sedan måste du injektera med en murslev med utbytbar smärta. Denna procedur utförs efter materialets slutliga stelning, vanligtvis räcker en dag för detta. Därefter appliceras ytan igen med en primer och sedan en utjämningsblandning, samtidigt som man använder en murslev..

Du måste uppnå en bra ytfinish så att du kan applicera dekorativt gips, färg, mosaik eller stenfaner senare. Men kom ihåg att det inte räcker med att bara se hur man täcker ett hus med skum i videon och följer instruktionerna. Små fel under inriktningen kommer alltid att finnas kvar. När de har torkat kan de tas bort med vanligt sandpapper. För enkelhets skull kan du fästa emeriet i blocket. Efter det sista steget – dekorativ efterbehandling, kommer byggnaden att bli mycket varmare och bekvämare.

Styrofoam kan kallas ett idealiskt alternativ för att skydda dina väggar från frysning, svampar och andra negativa faktorer. Alla ovanstående egenskaper hjälper dig att få ut det mesta av det. Dessutom är skum helt enkelt oersättligt för isolering av fundament, källare, golv, underjordiska delar av en byggnad, tak, väggar och källare. Förutom de angivna fördelarna skyddar den vattentätning mot miljöskadliga effekter och rörledningar från frysning.

About the author