Fasadgips för utomhusbruk: typer, funktioner och applikationsteknik. Instruktioner för arbete med fasadgips

Fasaddekoration är en mycket viktig process som bestämmer utseendet på en byggnad och dess överensstämmelse med miljön. Det finns flera alternativ för fasadplåster, som skiljer sig åt i sammansättning, struktur och typ av bindemedel. Vi kommer att prata om fördelarna, applikationstekniken och funktionerna i var och en av dem ytterligare..

Innehållsförteckning:

Fördelarna med fasadgips

Innan vi går vidare till fördelarna med att använda fasadgips, låt oss definiera de funktionella funktionerna i fasaddekorationen:

 • yttre dekoration skyddar byggnaden från negativa atmosfäriska och mekaniska påverkan;
 • ger byggnaden ett attraktivt utseende och önskad konsistens.

För färgning och justering av gipsets färg läggs ett färgämne till det. Detta efterbehandlingsmaterial har ett brett utbud av färger..

Bland de främsta fördelarna med fasadgips noterar vi:

I förhållande till plasters sammansättning finns det alternativ:

 • mineral;
 • silikat;
 • akryl;
 • silikon ursprung.

Det första alternativet består av cement med tillsats av polymerinneslutningar, vilket förbättrar vidhäftningen och ger kompositionen mer elasticitet. Silikatgipsmassa innehåller glasfiberinslutningar och mjukgörare, har goda prestandaegenskaper.

Akrylbaserat gips innehåller akrylharts och silikonbaserat gips innehåller silikon. Om väggen är gjord av naturmaterial används gipsföreningar av mineral-, silikat- eller silikonursprung för dess dekoration. Dessa kompositioner har hög ångpermeabilitet, interagerar bra med isolering i form av mineralull. Akrylbaserade gipsalternativ är lämpliga för expanderade polystyrenisoleringssystem.

Akrylbaserad yttre gips för fasaden har goda egenskaper och längsta livslängd. Mineralgips är det billigaste, men också det minst hållbara i drift. Gips med silikat och silikonsammansättning kännetecknas av genomsnittligt motstånd mot den yttre miljön..

Gipsets struktur bestämmer också varaktigheten av dess drift. Ju mjukare ytan desto snabbare sprickor. Därför rekommenderar vi att ge företräde åt grova ytor..

Gipsets hållbarhet före blekning bestäms direkt av tonernas mättnad. Ju ljusare gipsets ton, desto bättre behåller den sina färgegenskaper..

Typer av fasadgips och deras egenskaper

Läs mer om de viktigaste typerna av gips för exteriör dekoration av byggnader. Först och främst överväga huvudtyperna av gips i förhållande till kompositionen.

Gips med akrylbindemedel – har god ånggenomsläpplighet. Denna komposition, med brist på fukt i rummet, ger bort den, och om det finns ett överskott absorberas den och bibehåller därmed optimala mikroklimatiska förhållanden. Detta säkerställs genom närvaron av syntetbaserat harts i dispersionen. Bland de ytterligare fördelarna med denna komposition noterar vi: bra motståndskraft mot temperaturfluktuationer, elasticitet, motståndskraft mot mikroorganismer: svamp och mögel.

Trots detta har akrylgips vissa nackdelar, nämligen:

 • lätt kontaminerad eftersom den inte är elektrostatisk;
 • hög kostnad.

Fasadgips av silikatursprung har också hög ångpermeabilitet. Denna beläggning har ett brett spektrum av applikationer, eftersom den har en neutral elektrisk statisk. Huvudelementet i denna gips är kaliumbaserat flytande glas. Beläggningen är inte utsatt för smuts, den tål fukt väl, temperaturfluktuationer, ultraviolett strålning spricker inte.

Mineralgips – ett av de mest populära efterbehandlingsmaterialen, består av cement med ytterligare polymersubstanser. Materialet har de högsta hållfasthetsegenskaperna, överkomliga kostnader och ett brett användningsområde. Dessutom noterar vi följande fördelar med mineralbaserad gips:

 • hög ångpermeabilitet – de lämnar inte kondens på väggarna, reglerar de mikroklimatiska förhållandena inuti rummet;
 • högt pH säkerställer gipsets hållbarhet mot mögel och mögel;
 • frostbeständighet, nederbördsmotstånd och ultraviolett strålning;
 • brandsäkerhet – materialet är inte benäget att brinna;
 • miljösäkerhet – gipset innehåller inga hälsofarliga ämnen;
 • enkel rengöring – använd vanligt vatten eller ytterligare tvättmedel för att rengöra väggarna;
 • efter torkning krymper den inte och spricker inte, beroende på tekniken för att applicera gips på väggen.

Mineralt gips har dock ett begränsat färgområde, men efter torkning kan det målas med fasadfärger i nästan vilken färg som helst. Gipsningsprocessen kräver överensstämmelse med strikta tekniska standarder och doser, annars kommer beläggningen inte att ha den styrka som krävs.

Beläggningens livslängd är cirka tio år, materialet är känsligt för vibrationer, under deras inflytande spricker det.

Silikongips kännetecknas av maximal hållbarhet, god smutsavvisande och motståndskraft mot atmosfärisk nederbörd. Väggarna på vilka detta ytbehandlingsmaterial appliceras är inte benägna att bilda mögel eller mögel. Silikonplåster är en universell förening som har kombinerat alla fördelar med plåster på mineral- och akrylbasis:

 • utmärkt fuktavvisande;
 • goda ånggenomsläppliga egenskaper;
 • motståndskraft mot svamp, mögel och andra mikroorganismer;
 • ökad resistens mot temperaturfluktuationer;
 • frånvaron av inte bara sprickor, utan också mikrosprickor på byggnadens framsida;
 • hög elasticitet;
 • höghållfast vidhäftning till någon av beläggningarna.

Det finns flera texturalternativ för silikonplåster:

 • barkbagge – används för att avsluta fasaden, isolerad med skum, dessutom förstärkt med glasfiber;
 • lamm – kännetecknas av grovhet;
 • gips av stentyp – den har en mjukare konsistens och smulor från sten läggs till den som fyllmedel;
 • Venetianskt baserat gips – innehåller marmorflis, liknande utseende som polerad marmorbeläggning.

Fasadgipsinstallationsteknik av mineraltyp

Innan du applicerar mineralgips – jämn basen. Om det behövs, ta bort gamla ytor, sprickor och andra ytfel. Ta bort fett och rost. Ytan är dessutom täckt med en akrylbaserad primer, denna komposition har en kraftfull antiseptisk effekt och förbättrar väggens vidhäftning till ytterligare efterbehandlingsmaterial.

Nästa steg är beredningen av gipsbruket. Läs instruktionerna i förväg, som innehåller rekommendationer för att förbereda kompositionen. Det finns två sätt att applicera gips:

 • manuell;
 • mekanisk.

Den första innebär användning av en metallspatel, och den andra är baserad på användning av speciell pumputrustning. Den optimala lufttemperaturen för denna typ av arbete är från +12 till +24 grader.

Murbrukblandningsutrustning förenklar processen med att applicera gips och fördelar det jämnt på ytan. Följ instruktionerna nedan för att använda:

Manuell puts är en mer komplicerad process, eftersom murbruk appliceras på ytan med en spatel. Samtidigt är det viktigt att välja optimal skikttjocklek. Efter applicering av murbruk, vänta en halvtimme tills den stelnat. Detta följs av processen att göra gipsets struktur med en speciell flottör..

Använd dekorativt gips från en tillverkare och helst en sats. Utför arbete med skyddsutrustning i form av handskar, skyddsglasögon. Efter applicering av gipset, i minst tre dagar, skydda det mot överdrivet solljus, vind och fukt..

Fasadputs av silikon

I det första skedet av att arbeta med ditt eget silikonfasadgips, förbered noggrant ytan. Om det finns sömmar mellan murmaterialet sys de upp till minst en centimeter. För att förbättra vidhäftningen till ytan installeras deformationssömmar på fasaden. Ytterligare dammas och fuktas ytan.

I nästa steg förbereds gipsblandningen, den optimala tiden för användning av gipslösningen är 1-2 timmar. Vidare förlorar kompositionen sina hållfasthetsegenskaper.

Detta följs av appliceringen av gipset genom sprutning. För dessa ändamål behöver du ett verktyg för att installera fasadgips och vissa färdigheter i att arbeta med det. Kasten måste vara skarpa och starka för att lösningen ska fästa väl vid ytan..

Kolla in våra rekommendationer för arbete med gips:

 • det är förbjudet att applicera gips på nybyggda väggar, eftersom det finns risk för sprickor under krympning;
 • gipsbruk läggs inte på betongunderlaget, eftersom sådant gips i framtiden sväller och faller av, först är väggen färdig med kalk som innehåller kalk, och sedan med gips;
 • gipset spacklas några dagar efter appliceringen, medan gipset blir segt, men inte helt stelnar;
 • tjockleken på ett lager gips bör inte överstiga två centimeter.

För att injektera gipset, använd en speciell trä- eller aluminiumspackel, på vilken skummet limmas. Pressa den mot ytan i en cirkelrörelse och gnugga den med murbruk.

Funktioner av fasadgips av akryltyp

En vanlig spatel används för att applicera den akrylbaserade kompositionen. Denna gips kännetecknas av den högsta torkningshastigheten. Därför, innan kompositionen appliceras, rekommenderas det att jämna ut ytan så noggrant som möjligt. Behandlingen av det valda fragmentet utförs snabbt och kontinuerligt. Annars finns det risk för sömmar, ojämnheter och färgskillnader..

Fördela väggen i flera sektioner, på vilka gipsbruket appliceras i etapper. Vid behov, under en paus, innan du applicerar gipset, fukta gränserna för det tidigare området med vatten.

Det är möjligt att applicera akrylgips med specialutrustning i form av en spraymaskin. Skydda den från atmosfärisk nederbörd tills kompositionen är helt torr..

Observera att färgen på det torkade akrylgipset alltid är mörkare än det flytande. Därför mörknar fasaden med tiden efter torkning. För längsta möjliga livslängd för akrylgips, applicera det på en tidigare förberedd yta..

Rengör fasaden med gammalt gips eller färg, bli av med fett- eller korrosionsfläckar, grunda ytan. Tjockleken på det applicerade lagret bör inte överstiga tre millimeter. Härdningstiden för kompositionen är 25 minuter och fullständig torkning är från 10 timmar. För att ge väggarna struktur används speciella rullar. För att tvätta akrylgips är det tillräckligt att använda varmt vatten med en svamp.

Fasadgipsvideo

About the author