Betongbetyg – sammansättning, egenskaper, egenskaper.

Ska du bygga ett hus, eller planerar du en storskalig renovering? Har du bestämt dig för att förädla din personliga tomt med ett badhus eller ett lusthus? Underbar! Men glädjen över resultatet är fortfarande så långt bort … Och praktiska frågor är inte alls romantiska … Det finns dock ingenstans att komma ifrån detta. Även om du kan överlåta konstruktionen helt till en grupp proffs. Men trots allt kommer detta inte att rädda dig från alla problem, och kontroll i en sådan fråga är långt ifrån överflödig! Som de säger, lita på, men verifiera. Det finns mildt sagt skrupelfria artister som försöker spara ännu en snygg slant. Så, “kunskap är makt” mina herrar!

Vi ägnar denna översyn åt frågor som rör märkning och betongbetyg. Detta är ju faktiskt grunden för alla byggprojekt. Till exempel liknar betongens kvalitet för grunden inte alls egenskaperna hos magert betong. Och att bli förkyld är ganska lätt.

Innehåll:

Betongkomposition.

Färdigblandad betong är en blandning av fyra komponenter blandade i vissa proportioner.

  • cement;
  • sand;
  • vatten;
  • spillror

Betongens klass och kvalitet bestäms av proportionerna av de ingående delarna, användningen av mjukgörare, kemikalier. tillsatser etc. Det bör förstås att betongmärkning regleras av GOST.

En rimlig fråga uppstår – varför läggs sand och krossad sten till betongblandningen? Vid kontakt av cement med vatten bildas den så kallade “cementstenen”, som i sig har en fenomenal styrka. Denna blandning spricker och sjunker dock mycket lätt … Därför spelar sand och grus rollen som ett strukturellt skelett, som tar på sig huvudbelastningen, dämpning och mjukgörande stress. Förutom prestandaegenskaper minskar aggregaten betydligt kostnaden för betongblandning..

Införandet av en stor krossad sten är detaljerad i GOST-26633-91. Observera att hållfastheten hos krossad sten ska vara 2 gånger högre än själva betongkvaliteten. Hur kan detta förklaras? Medan betongen får sin styrka, varar denna process vanligtvis upp till sex månader, styrkan hos den krossade stenen räcker för att bevara blandningen och förhindra allvarlig deformation. Förhållandet mellan betongkvaliteter kan spåras till de använda aggregaten. Tänk på dess typer:

– Kalksten, med en hållfasthet på 500 -600, används därför vid tillverkning av betong, kvaliteter från M100 till M350.

– Grus – medelhållfasthet 800-1000, ett mycket praktiskt och hållbart aggregat, därför används det oftast för tillverkning av betongblandningar. Det är han som väljs för privat bostadsbyggande, eftersom det kostar mycket mindre granitaggregat och också har en lägre nivå av radioaktivitet. Det finns i betongkvaliteter upp till M450.

– Granit, ett unikt aggregat i styrka, används för tillverkning av “tung” betong. GOST, till exempel, är skyldig att bygga vägar, endast med användning av betongblandning baserad på granit.

Cement och vatten binder alla komponenter, skapar en homogen massa, märkning och klass beror inte mindre på komponenterna i dessa komponenter. Betongcementkvaliteten bestämmer dess styrka, för hushållsbehov är det tillräckligt att använda M300-M 500. Det ungefärliga förhållandet mellan komponenterna är följande: grovt aggregat 4/10, sand 6/10, vatten 1/10 , cement 3/10. Allt detta är dock mycket grovt.

Egenskaper hos betongblandningar. Index och indikatorer.

När du väljer betongbetyg spelar egenskaperna en stor roll. När allt kommer omkring letar du efter ett erbjudande som bäst passar dina behov. Vi kommer att ge en förklarande anmärkning för att hjälpa dig att navigera i förslagen för betongblandning.

I alla prislistor hittar du ett digitalt och alfabetiskt index som betecknar klassen och varumärket, betongens huvudparametrar. Vad menar dem? Låt oss försöka lista ut det.

Betongkvalitet M 100 – M800. Vad figuren representerar är den slutliga styrkan kgf \ kV cm. Bredvid märket inom parentes anges betongklassen (B 3.5 -B60) – detta är en garanterad hållfasthetsfaktor på + – 13%. Förresten, på en lapp till ägarna, om du har accepterat ett färdigt projekt från utvecklarens företag, enligt ST SEV 1406, måste parametrarna för klassen för den nödvändiga betongblandningen anges. Därför är din kunskap en garanti för tillförlitlighet och konstruktionssäkerhet..

Betongkvaliteter för frostbeständighet kan lätt identifieras genom märkning. Bokstaven F (25-1000) indikerar antalet frys-tina cykler som blandningen tål utan att ge efter för deformation. Tillverkare använder ofta olika tillsatser för att öka blandningens motståndskraft mot temperaturförändringar. Hydrofob cement används ofta. Kom dock ihåg att användningen av denna typ av material kommer att påverka betongens hållfasthet negativt. För vår klimatzon är det tillräckligt att använda en blandning med indikatorer F100-200.

Här har vattenpermeabilitetsindikatorerna en djup anslutning, eftersom vatten, kommer in i mikrosprickor, går sönder vid frysning. I betongblandningspasset anges vattenbeständighetskoefficienten med bokstaven W® (2 – 20). Detta index indikerar blandningens förmåga att motstå penetrering av vatten under tryck. Parametrarna är strikt reglerade av nuvarande GOST 12730.5—84. Återigen bör hydrofob cement nämnas, den tillsätts ofta till blandningen för högre prestanda. Ju högre vattenbeständighetsindex, desto mindre måste du spendera på vattentätning, leta efter en plats med en minsta nivå av grundvatten. Men kom ihåg att kostnaden för betong är mycket högre! Om de försöker skjuta dig en “unik blandning” till “lägsta pris”, tänk … Hur skulle du inte behöva lida i framtiden av sådana tvivelaktiga besparingar.

Men ingen stör dig att använda olika kosttillskott individuellt. Om du hittar en kvalificerad specialist kan du göra den optimala lösningen under hantverksmässiga förhållanden.!

Bokstaven P i blandningspasset anger nivån på betongrörlighet. Koefficient från 1 till 5. Till exempel har den ideala betongkvaliteten för fundamentet M 350 (B 25) en nivå (P2-P4). Det är denna indikator som är rationell för att utföra standardmonolitiskt arbete..

Du kan se förhållandet mellan indikatorer i tabellen nedan. Här hittar du betongbetyg, sammansättning och proportioner.

Funktioner för att använda och bestämma betongens kvalitet.

De enklaste och mest prisvärda betongkvaliteterna av betong M100-M 250 används vanligtvis som hjälpmedel, som förberedelse för att hälla en monolit, lägga armering etc. Här är indikatorerna för minsta hållfasthet, och du hittar inga speciella tillsatser i sådana märken av blandning.

Det perfekta alternativet för individuell bostadskonstruktion kommer att vara betongblandningar av kvaliteterna M 300 – M 400. De har utmärkta praktiska indikatorer och priset är ganska överkomligt. Tunga betongkvaliteter från M 500 kan säljas mycket sällan. Detta är ett superstarkt, och också nyckfullt material. Arbete som kräver hög yrkeskompetens. Denna blandning används vid konstruktion av specifika offentliga anläggningar..

Hur bestämmer du betongens kvalitet själv? När allt kommer omkring gör vår kapitalistiska ålder att vi inte bara sparar köpare … Spendera lite tid. När betongen levererats till dig fyller du i ett par kubformar. Fukta träformar innan du gör detta. Hål blandningen med förstärkning på flera ställen för att bilda tomrum. Och om en vecka, frimodigt ta ditt mästerverk till vilket laboratorium som helst, och där får du veta hur samvetsgrann leverantören visade sig vara.!

Lycka till och framgång!

About the author