Vad behövs för att lägga beläggningsplattor: köpa material

Beläggningsplattor är ett utmärkt material för att avsluta husets bakgård. Detta beror främst på materialets höga prestandaegenskaper. Men för att plattorna ska tjäna dig så länge som möjligt måste du ta hand om den korrekta installationen. Vi kommer att prata om egenskaperna vid inköp av material för installation av beläggningsplattor ytterligare..

Innehållsförteckning:

DIY stenläggningsplattor: materialegenskaper och typer

Beläggningsplattor är ett speciellt material som är mycket hållbart och har använts i decennier. Det finns flera alternativ för beläggning av plattor i förhållande till dess form, tillverkningsmetod och sammansättning.

Först och främst är brickor vibropressade och vibrocastade. Det första alternativet är billigare på grund av att kakellösningen är billig. Principen för materialproduktion är följande:

 • initialt förbereds en murbruk för beläggning av plattor, oftast är det en sammansättning av cement med sand och vatten;
 • sedan placeras lösningen i en speciell form och en vibropress slås på;
 • genom vibrationer tjocknar lösningen och blir mer hållbar;
 • sedan avlägsnas produkten från formen och väntar på fullständig torkning.

Om du har en vibrerande press på din webbplats kan kakelproduktionsprocessen minska kostnaden avsevärt. Som ett resultat är det möjligt att få ett material med en lite grov yta. Men dess styrka och mekaniska motstånd är på en hög nivå..

Den andra metoden för att tillverka beläggningsplattor är vibrationsgjutning. I produktionsprocessen för materialet används en lösning med tillsats av olika tillsatser som ökar materialets plasticitet. Som ett resultat är plattorna mjukare och mer attraktiva..

I förhållande till det material som plattan är tillverkad av kan det vara:

1. Betong – i detta fall används en lösning av cement med sand för tillverkning av kakel. Det är också möjligt att använda färgämnen och tillsatser som ökar hållfastheten hos den färdiga produkten. Denna komposition används oftast på en vibrerande press, och speciella termiska ugnar används för att torka materialet under produktionsförhållanden..

2. Klinker eller tegel – för tillverkning av kakel används lera, som avfyras på ett speciellt sätt och får hög hållfasthet. Bland de viktigaste egenskaperna hos sådana plattor noterar vi – en mängd olika färger och varaktigheten av materialets användning för dess avsedda ändamål..

3. Granit – det dyraste, men samtidigt det mest hållbara alternativet. Livslängden för sådana plattor överstiger ett halvt sekel. För tillverkning av dessa gatsten används marmor, sandsten eller granit. Det extraherade materialet bearbetas på specialutrustning till formen av en kakel.

Beroende på utseende är beläggningsplattor:

 • flisad typ – för tillverkning av kakel splittras stora stenar helt enkelt, medan beläggningen inte skiljer sig åt särskilt jämn och det är obekvämt att flytta på den;
 • avsågad typ – det kännetecknas av till och med vanliga former, det är bekvämt både vid läggning och i drift;
 • hackad -sågad – har ett ojämnt ansikte, har ett mer presentabelt utseende än flisat.

Ett annat alternativ för beläggning av plattor är färgat eller dekorativt. Sådant material kännetecknas av sin ljusa färg och kan dekorera platsen. Med sin hjälp kan husets bakgård delas in i zoner, till exempel separat markera stigar, ett rekreationsområde, en plats för en bil. Endast material baserade på sandsten lämpar sig för färg, alla detaljer diskuteras i förväg när du bestämmer kakelläggningsschemat.

Läggning av beläggningsplattor – materiella fördelar

Med tanke på ett antal fördelar med beläggningsplattor, först och främst bör det noteras varaktigheten av dess drift. Trots de höga kostnaderna kommer materialet att tjäna dig i flera decennier, beroende på tekniken för dess installation. Livslängden på kakel är mycket längre än betong- eller asfaltbeläggningar.

Dessutom noterar vi den enkla installationen av materialet, vilket inte kräver specialkunskaper eller användning av specialverktyg. Om materialet är skadat kan plattan enkelt demonteras och ersättas med en ny..

En annan fördel med kakel är deras estetiska dragningskraft. Bland en mängd olika material, både i färg och komposition, har du möjlighet att välja en kakel som passar perfekt in i din typ av exteriör..

Dessutom är plattan resistent mot temperaturförändringar, fukt, frost, solstrålning, mekanisk påfrestning. Materialet tolererar frysning och avfrostning väl, behåller inte fukt eftersom det kommer in i sprickorna under vilka det finns sand.

Till skillnad från asfaltbeläggning mjukas inte beläggningsplattor en varm dag. Om det är nödvändigt att utföra kommunikationsarbete är det tillräckligt att demontera en liten del av brickan och sedan installera den på plats.

Variationen av former och kombinationen av olika färger på plattorna gör att du kan få en estetiskt tilltalande beläggning som kommer att glädja både husets ägare och dess gäster..

För att uppskatta alla fördelar med materialet är det dock nödvändigt att observera de tekniska aspekterna av dess urval och lägga kakel på en sandbädd..

Funktioner för val och köp av kakel: material för läggning av beläggningsplattor

Om du övergav tanken på att göra egna plattor, rekommenderar vi att du bekantar dig med tipsen som hjälper dig att välja material av hög kvalitet..

Var först och främst uppmärksam på utseendet på beläggningsplattorna. Närvaron av ett stort antal chips talar om användningen av en lösning av låg kvalitet vid tillverkning av material. Knacka på brickorna, om ljudet är tråkigt nog, så finns det luftfyllda porer inuti materialet, vilket också minskar dess kvalitet. Korrekt tillverkade plattor bör inte innehålla porer och luftbubblor, eftersom de senare fylls med vatten och förstör materialet inifrån..

Vi rekommenderar inte att välja för ljusa kakelfärger, eftersom för högt färgämne också påverkar kvaliteten på själva materialet negativt..

Om brickorna installeras i ett område där en bil kommer att köra, välj ett tjockare material. För läskfält är en kakel med en lägre tjocklek lämplig..

När du väljer en kakel rekommenderas det också att slå en kakel mot en annan. Närvaron av ett tråkigt ljud indikerar ett överskott av mängden vatten i materialets sammansättning. Således kommer en kränkning av tekniken över tiden säkert att påverka materialets livslängd..

Glöm inte att kvalitetsmaterial inte kan vara billigt. Därför, om du erbjuds en billigare produkt, är det bättre att vägra det. Produktionsprocessen för tillverkning av beläggningsplattor kräver stora kostnader för dess genomförande. Och billiga material kan erhållas genom att tillsätta mindre cement och mer vatten till lösningen. Dessutom påverkar besparingar i torkning av materialet också dess drift i framtiden negativt..

Förekomsten av gula fläckar på baksidan av plattan indikerar att sand med hög lerhalt användes vid tillverkningen, och detta är oacceptabelt för att erhålla ett kvalitetsmaterial. Livslängden för en sådan kakel överstiger inte fem år..

När du köper kakel till en webbplats, trots de exakta beräkningarna, bör du inte glömma att icke-standardiserade produkter kan förekomma i satsen, därför rekommenderar vi att du ökar antalet brickor med 5-10% av de nödvändiga.

Förekomsten av kalk på plattans yta påverkar inte kvaliteten på något sätt. Det är en naturlig reaktion av cementhärdning och frisättning av fri kalk. Plattorna torkar ut gradvis och inte alltid jämnt, så denna reaktion är naturlig..

Köp alltid brickor med marginal, eftersom sannolikheten för att köpa ytterligare material i samma färg som i din sats är praktiskt taget noll. Väsentliga utvecklingar mellan de två kakelpartierna är fortfarande synliga med blotta ögat. Efter att du lagt plattorna bör du också ha material kvar som du senare kan byta ut skadade element om det behövs.

Regler för att lägga beläggningsplattor på sand

Oftast läggs beläggningsplattor exakt på en sandig bas. Denna installationsmetod är den enklaste och billigaste, och som ett resultat är det möjligt att få en jämn beläggning med utmärkt prestanda..

Innan du lägger plattorna på sanden måste du välja sanden för dessa verk. Användning av lågkvalitativ sand kommer att leda till ojämn nedsänkning av plattorna. Sanden för arbetet ska vara ren, den ska inte innehålla ytterligare inneslutningar, särskilt av lera.

Innan du lägger plattorna på sanden bör du ta hand om att förbereda ytan för arbete. När du utför arbetet själv, ta hänsyn till följande krav på kvaliteten på ytan för att lägga materialet:

 • efter att plattan installerats på ytan bör den stiga flera centimeter över marken, det är mycket viktigt att korrekt bestämma tjockleken på sanddynan;
 • marken för att lägga plattorna måste vara noggrant komprimerad, annars kan det höja sig;
 • området för att lägga materialet måste vara noggrant utjämnat; för att kontrollera det för horisontalitet, använd en nivå;
 • närvaron av ett avlopp krävs också, det finns två metoder för att utföra denna process: att säkerställa en enhetlig lutning från den centrala delen av platsen eller installera en sand- och grusdyna.

Innan du lägger plattorna på sanden måste du ta hand om att ta bort det översta jordlagret, 20 cm tjockt. Faktum är att just detta skikt är bördig och växter växer i det. Avlägsna också ytan av vegetationsrötter..

Djupet på den förberedda platsen bestäms av dess syfte, för ett spår är det tillräckligt att ta bort cirka 20 cm jord, för en bilplats måste detta värde ökas med 10 cm. Efter att ha tagit bort jorden är det nödvändigt att vara försiktig av dess noggranna komprimering. Med hjälp av denna process är det möjligt att förhindra ojämn nedsänkning av brickan, efter några månader från dagen för dess användning..

I början av installationsarbetet rekommenderar vi också att du först installerar avlopp och trottoarkanter. De ligger runt omkretsen av hela platsen. Underlåtenhet att installera fasthållningsanordningarna leder till ojämn nedsänkning av plattan och dess spridning. För installation av trottoarkanter bör en gräv grävas runt omkretsen av platsen. En kudde av spillror och sand hälls i botten, ytan komprimeras. Därefter exponerar de kantstenen med nivån..

För att fixera elementen på ytan används betongbruk. Häll det i grävningen och installera trottoarkanter. Därefter bör du vänta på att lösningen torkar och täcka dem med jord. På insidan av banan, bredvid trottoaren, installeras också rännor, med deras hjälp är det möjligt att ta bort överflödig fukt som ackumuleras under regn.

Beläggningsplattor – läggning på sand

För att lägga beläggningsplattor behöver du grus och sand. Den ursprungligen beredda basen är täckt med ett litet lager sand, som fuktas med vatten och tappas. Därefter är en kudde av krossad sten eller grus utrustad, dess tjocklek är 200 mm. Med dess hjälp är det möjligt att uppnå en jämn fördelning av lasten från trottoaren till marken. För att fylla tomrummen hälls också sand vidare..

Det översta lagret är hållaren som plattorna hålls på, så det måste vara av hög kvalitet. Det är möjligt att kombinera sand med cement i ett förhållande mellan tre och ett. Således kommer vidhäftningen mellan brickan och ytan på platsen att ökas avsevärt..

Tekniken för att lägga beläggningsplattor på sand utförs i enlighet med en viss riktning. Plattorna monteras bort från sig själva, så sandens jämnhet förblir densamma. Lägg plattorna med mellanrum på några centimeter, vi rekommenderar att du använder trä- eller plastkilar för att behålla dem.

Plattan är begravd halvvägs i sanden; använd en gummiklubba för att justera dess position. Läggningen av varje rad kontrolleras med en nivå.

Efter installationen av plattorna är det nödvändigt att täta fogarna mellan dem med sand. Under drift kommer plattan att vara i ett läge. Efter slipning och cementering av trottoaren, strö vatten på plattorna. Efter att ha sugit upp vattnet, kontrollera ledernas kvalitet på tätningen. De måste vara helt fyllda med sand. När du använder brickorna fyller du fogarna regelbundet med sand, särskilt efter kraftigt regn. Processen att hälla kakel med vatten varar flera gånger, med dess hjälp är det möjligt att uppnå maximal fixering av materialet på ytan.

About the author