Vilket bad är bättre: gjutjärn eller akryl

Ett bad med örter, oljor eller salt hjälper till att lindra trötthet och tona dina muskler efter fysisk ansträngning och en hektisk dag. Därför är det svårt att underskatta den effektiva effekten av vattenprocedurer på hela kroppen. När du utrustar ett nytt rum för ett badrum eller helt enkelt bestämmer dig för att ersätta en gammal modell av badkar med en mer modern analog kan du stöta på vissa svårigheter när du väljer. Tillverkarna erbjuder trots allt konsumenterna ett stort val. De skiljer sig åt i materialet som används vid tillverkningen, liksom i storlek och form. I artikeln kommer vi att överväga vilket bad som är bättre: gjutjärn eller akryl.

Innehåll:

Rektangulära skålar med rundade hörn anses vara traditionella, men produkter av runda, fyrkantiga och till och med asymmetriska former finns ofta. De är gjorda av gjutjärn, stål, keramik, akryl och natursten.

Trots uppkomsten av fler och fler nya material på marknaden är modeller av akryl och gjutjärn fortfarande de vanligaste bland konsumenterna. Nedan kommer att ges alla fördelar, liksom de negativa aspekterna av dessa VVS -produkter.

Gjutjärnsbad

Fördelar med ett gjutjärnsbad

 • Den har följande egenskaper: utmärkt hållfasthet, hög värmeledningsförmågaskoefficient, samt utmärkt slitstyrka – “tolererar” lätt mekanisk belastning. Tack vare de tjocka väggarna (upp till 8 mm) kan denna produkt behålla värme under lång tid, vilket i sin tur gör att badaren kan njuta av mer tid i varmt vatten..

 • Ett sådant bad kommer inte att deformeras från fallet av några föremål, botten kommer inte att böja sig under vikten av vatten och människans vikt..
 • En annan fördel är materialets utmärkta ljudabsorberande egenskaper – ljudet av hällande vatten är praktiskt taget ohörbart.
 • Emaljen appliceras på skålen i flera lager, vilket gör beläggningen motståndskraftig mot nötning och tillåter användning av rengöringsmedel som innehåller slipande komponenter. Ett badkar i gjutjärn kommer att hålla i många år, samtidigt som det behåller sin ursprungliga glans.
 • Produktens stabilitet beror helt på dess vikt, så det ger en känsla av tillförlitlighet. Badkaret i gjutjärn kompletteras med ben av samma material som tål en massiv skål i orörlighet.

 • Moderna badkar, i jämförelse med liknande modeller tillverkade i sovjettiden, har blivit mycket lättare på grund av skålens tunnare väggar. Inhemska och utländska gjuterier försäkrar att ett sådant bad kommer att hålla i minst 25 år, och detta är bara en garanterad livslängd. Vi kan säga att livslängden är nästan obegränsad..
 • Många konsumenter har fel, med tanke på detta material för tillverkning av badkar föråldrade. Idag är de gjorda inte bara av rektangulära former med klassiska rundade hörn, utan också ganska ovanliga silhuetter. Dessutom kan de utrustas med sänggavlar, handtag och till och med hydromassagefunktioner. Därför kommer det inte att vara svårt att välja en modell i enlighet med badrummets övergripande stil..

Nackdelar med gjutjärnsbad

 • Den största nackdelen med sådana bad är deras mycket imponerande vikt. Den minsta modellen kan väga 80-90 kg, och den större kan väga upp till 190 kg. Utan tvekan kommer en sådan indikator att orsaka vissa besvär, till exempel när man lyfter ett gjutjärnsbad till golvet..
 • Även om det är värt att notera att deras massivitet å andra sidan garanterar stabilitet och tillförlitlighet under drift. Och det kategoriska påståendet att detta är en negativ egenskap hos dessa prover är inte helt sant..
 • Det kommer att vara ganska svårt, men möjligt, att returnera det skadade eller förlorade sitt ursprungliga utseende på grund av emaljbeläggningens långa livslängd. För att göra detta är det nödvändigt att ta bort det gamla lagret av emalj och rost, sedan grunda skålens yta och måla den med specialemalj i flera lager..
 • Komplexiteten i gjutjärnsgjutning gör det inte möjligt att göra skålar med komplexa, ovanliga former, så räckvidden är mycket begränsad. Men trots det har traditionella bad en egen köpare – en älskare av klassikerna..

Tips: Innan du köper bör du noggrant inspektera gjutjärnsbadet för spån och sprickor på emaljytan. Ytan ska vara jämn och slät, enhetligt färgad, utan ränder. Även om liten vågighet är tillåten, eftersom gjutjärn i sig har naturlig grovhet.

Kostnaden för bad i gjutjärn

 • Du kan köpa ett medelstort badkar i gjutjärn från en rysk tillverkare inom 9,5 tusen rubel..
 • En italiensk modell med liknande egenskaper kommer att kosta 11 tusen.
 • En liknande produkt från Frankrike – cirka 17 000 rubel.

Tillverkare av gjutjärnsbad

För några decennier sedan var det bara hushållsrör som var tillgängligt för konsumenterna. Idag är modeller från tillverkare från långt utomlands representerade i stor utsträckning..

 • Den ryska tillverkarens bad hör till kategorin medelpris. I enlighet med GOST produceras de i 1: a, 2: a och 3: e klass, sådana produkter har huvudsakligen standardstorlekar och en klassisk form.
 • Till exempel producerar Kirovsky Zavod modeller med rundade kanter och breda sidor som gör att du kan installera skjutbara gardiner. Sortimentet innehåller små och medelstora produkter, samt prover, vars badvolym kan vara upp till 200 liter..

 • Bad i Novokuznetsk gjuteri utmärks av tydliga, strikta konturer, men med eleganta konturer av skålar. Varje modell är utrustad med fötter som gör att du kan justera önskad höjd. Användningen av ny teknik gör det möjligt att applicera emalj i tre lager, vilket i sin tur ger en hög slitstyrka och hållbarhet hos beläggningen.

När det gäller utländska tillverkare är modeller från Frankrike och Spanien brett representerade på marknaden..

 • Spanska badkar i gjutjärn har alltid varit av utmärkt kvalitet, originaldesign och strömlinjeformade former. Botten av skålen är behandlad med en halkskyddsmassa, men den kan också ha speciella skåror. För enkel användning är varje modell utrustad med sidohandtag.

 • De bästa gjutjärnsbad från Frankrike är kända för sin emalj av hög kvalitet – perfekt slät, hållbar, motståndskraftig mot mekanisk belastning. Titanvitt, som ingår i färg- och lackmaterialet, ger en exceptionell vithet av produkten och lagrets integritet. Den unika halkskyddande beläggningen är fullt ansvarig för säkerheten i badrummet. Jacob Delafon har varit ett ledande varumärke i över ett sekel.
 • Dyrare föremål inkluderar lyxiga men praktiska bad från finska och italienska tillverkare..
 • Tja, budgetnischen är upptagen av modeller tillverkade av kinesiska tillverkare..

Akryl badkar

Fördelar med ett badkar i akryl

 • En av de främsta fördelarna med sådana bad är ett stort utbud av former. Tillverkningstekniken är ganska enkel, i själva verket är det ett uppvärmt ark av syntetisk polymer placerad i en form. Därför har tillverkarna möjlighet att förse konsumenterna med ett brett utbud av dessa sanitetsartiklar..

 • Materialet i sig gör att du kan göra en skål som upprepar människokroppens form. Du kan välja en modell, både en traditionell typ och multifunktionell utrustning med ökad komfort: med aero- och hydromassage, belysning och så vidare..
 • På grund av produktens låga vikt är transport och montering / demontering enkel. Akrylbadet är initialt varmt, vilket gör att vattnet kan svalna långsamt.
 • Utseende är också viktigt, här kan du välja en skärm som döljer den fula nedre delen och ger ett mer estetiskt utseende till badrummet..

 • Skålens inre yta är halkfri, behaglig för kroppen och hygienisk. Underhållet är enkelt, det finns inget behov av att följa några särskilda krav. Det enda är att rengöringsmedlets sammansättning inte ska innehålla klor eller slipmedel..
 • Om det över tid uppstår en missfärgning av badytan eller repor bildas, kan dessa defekter enkelt elimineras genom slipning. Mer allvarliga skador orsakade av mekanisk chock repareras med ett reparationssats som kan köpas i alla järnaffärer.

Nackdelar med ett akrylbadkar

 • Faktum är att det är en plastprodukt, förstärkt med glasfiber eller förstärkt med hartser. Armeringens kvalitet avgör om badets botten böjer sig från varmt vatten eller deformeras under mänsklig vikt. Brott mot integriteten kan också inträffa genom att ett tungt föremål träffas eller faller, till exempel ett duschhuvud.
 • Akrylbadkar förlorar snabbt sin ursprungliga glans, repor och nötningar uppträder under användning. Dessutom, när blötläggning av färgad tvätt kan ytan bli fläckig, detta beror på att vissa tillverkare inte följer tillverkningstekniken.
 • Ramen är ansvarig för stabiliteten, på vilken badkaret i princip kommer att stå. Denna struktur måste vara pålitlig och behandlad med en korrosionsskyddande förening..
 • Styren som används vid tillverkning som härdare kan avge en obehaglig lukt. Det intensifieras särskilt om varmt vatten dras in i en skål. Med tiden kommer det naturligtvis att blekna, men du bör komma ihåg om eventuella allergiska reaktioner hos små barn och äldre..

Råd

Ett bad bör köpas från en tillverkare som har bevisat sina produkter från den bästa sidan. Flyers kan använda billiga substitut.

Det är nödvändigt att noggrant kontrollera hur enhetlig tjockleken på skålen är, för detta är det tillräckligt att lysa en ficklampa på alla sidor av badet. Den inre ytan ska målas enhetligt, utan ränder.

Tveka inte att lukta på produkten, bristen på lukt talar om dess kvalitet.

Priserna är helt enkelt enorma, så du ska inte vara lat, du måste noggrant studera de tekniska egenskaperna och jämföra kostnaden för de modeller du gillar.

Akryl badkar pris

Priset beror på väggarnas tjocklek, antalet skyddslager och modellens utrustning med ytterligare funktioner..

 • Du kan köpa ett kompakt ovalformat badkar utan ram och en frontpanel av rysk produktion för 4-6 tusen rubel..
 • Kostnaden för modellen från Polen kommer att vara 6 500 rubel.
 • Nederländerna – från 7 000 rubel.
 • De dyraste modellerna i elitklassen (komplexa former, med bakgrundsbelysning, en ram av dyra material och så vidare) från en inhemsk tillverkare kommer att kosta 90 tusen rubel, en italiensk – 270 000 rubel.

Tillverkare av badkar i akryl

Under de senaste åren har fler och fler konsumenter valt akrylbadkar, den ökade efterfrågan beror på positiva tekniska egenskaper. Även i Europa har sådana VVS -produkter använts i ett par decennier.

 • Som regel har bad från Kina de mest överkomliga priserna. Konstigt nog är kvaliteten på de tillverkade produkterna på genomsnittsnivå..
 • Marknadens mellersta prissegment är upptaget av inhemska tillverkare. Till exempel Triton -företaget, som har producerat både lyx- och budgetmodeller i nästan 15 år. Råvaror köps från utlandet och produktionen sker på högteknologisk amerikansk utrustning.
 • Bad från polska och tjeckiska tillverkare är något dyrare. Akrylbadkar från Polen kännetecknas av ett stort sortiment: från ergonomiska modeller till originalprodukter. De klassiska formerna kombineras perfekt med de mjuka, flytande linjerna i den rymliga skålen. Tyvärr är tjockleken på skålens väggar på vissa modeller bara 4 mm, vilket tvivlar på tillförlitligheten hos sådana badkar..
 • Ett särdrag hos proverna från Tjeckien är deras styrka. Tack vare glasfiberbearbetning tål de bästa akrylbadkaren imponerande belastningar. Med hänsyn till konsumentens intressen erbjuder tillverkaren, tillsammans med bekväma klassiska former, modeller och lyxiga designbadkar.
 • Spanska tillverkare använder endast höghållfast material, vilket garanterar hållbarheten för sådant VVS. Nästan alla produkter kompletteras med ytterligare delar: gardiner, armstöd och så vidare. Det finns inga nackdelar, men det finns en nackdel – hög kostnad. De mest populära är badkar av Roca -akryl..

Det bör noteras att vissa fabriker, som vill spara pengar, ersätter metakryl med en billig analog, som har lägre driftsparametrar..

Utan tvekan får ett stort sortiment av bad, liksom ett brett prisutbud, varje konsument att tänka djupt. När allt kommer omkring vill du alltid att den köpta produkten ska vara av hög kvalitet, tillförlitlighet och lång livslängd. Och detta svåra val ligger helt och hållet på köparens axlar..

About the author