Ryskt bad med egna händer

Badet är inte bara en plats för att rengöra kroppen. Detta är ett underbart avslappningsmedel, ett sätt att bli av med depression, att få sinnesro och slutligen bara en underbar vila och möjlighet att snabbt återhämta sig. Även de som hatar att ånga kommer att finna sin charm i detta förfarande. Efter en till synes vanlig tvätt, men i ett badhus mättad med lämplig atmosfär, känner du dig helt förnyad. Det är inte för ingenting som östliga människor hävdar att inte bara kroppen renas här, utan också människans själ själv..

Bastu, hamam, termal, sento – anläggningar som liknar det ryska badet, finns i varje nation. Alla är fyllda med samma betydelse, men samtidigt har de ett antal funktioner. I denna artikel kommer vi att prata om hur man bygger ett ryskt bad.

Innehållsförteckning

Funktioner i det ryska badet

Det finns några “kamrater” som hes, hävdar att det inte finns något bättre ryskt bad! Allt annat, säger de, är dess svaga likhet, och bara riktiga ryska hjältar tål ett riktigt ryskt bad, ja, kanske till och med deras hjältar. Faktum är att ett sådant bad rent praktiskt taget inte skiljer sig från finska bastur eller från andra liknande strukturer, och tekniken för att bygga bad från alla folk i allmänna termer, bortsett från flera funktioner, är densamma. Dessutom, om allt görs korrekt, kan även den högsta temperaturen i det ryska badet bibehållas förvånansvärt enkelt..

Hela hemligheten ligger i en speciell spis-värmare, som kan hålla temperaturen på stenar som ligger i ett litet fack bakom en metalldörr vid 500-700 ° C och säkerställa att våt ånga tränger in i ångrummet. Den här dörren öppnas bara så att badets besökare kan stänka en skänk vatten på stenarna. På grund av den mycket snabba avdunstningen från de heta stenarna sprids ångan i det ryska badet fint och det är därför det lätt överförs. Dessutom värmer sådana ugnar för ett bad jämnare luften i rummet, och med deras hjälp kan luftfuktigheten och temperaturen i ångrummet enkelt justeras..

Ja, och en viktigare egenskap hos ryska bad är en doftande björk, gran eller vad du än gillar med en kvast. För att ånga ordentligt med det måste en viss luftfuktighet upprätthållas i ångrummet. Till exempel, i en bastu är det nästan omöjligt att göra detta, eftersom den torra varma luften i dem torkar ut kvasten mycket snabbt..

Så, för att bygga ett riktigt ryskt bad, är det viktigaste att göra att hitta en riktig spis av hög kvalitet, och allt annat är redan ritualer, seder och traditioner som överförs från generation till generation. Därför är till och med samma ryska bad i varje familj arrangerat på sitt eget sätt och hävdar att detta är deras sätt och det finns ett riktigt, mycket ryskt.

Välja en plats för byggandet av ett ryskt bad

Det är mycket viktigt att välja rätt plats att placera badet. Det finns två typer av ryska bad: “vita” och “svarta”. Rökbad används praktiskt taget inte nu, så vi kommer inte att överväga deras konstruktion i den här artikeln..

Det “vita” ryska badet kan placeras på ett avstånd från huvudbyggnaden, eller så kan du ansluta det eller till och med placera det inuti det. Naturligtvis är det bättre om badet är en separat byggnad på platsen, men kostnaden för att bygga ett bad ökar betydligt. I sin tur kräver ett bad, arrangerat i ett bostadshus eller i närheten av det, särskilt tillstånd från brandmyndigheterna för dess drift..

Länge var de bästa baden belägna vid floden eller någon annan vattendrag. Ingenting slår nöjet att fördjupa dig i kallt vatten efter ett varmt ångbad. Tyvärr är detta inte alltid möjligt. Därför försöker många ordna åtminstone en liten damm eller pool intill badhuset..

Det är nödvändigt att notera en nyans till placeringen av det ryska badet: det är bättre om det intar den högsta platsen på webbplatsen. Detta undviker många problem med avfallshantering..

Layout av det ryska badet

Varje badkonstruktion bör börja med att upprätta en plan som återspeglar antalet rum, införandet av kommunikation och avloppsvatten.

Helst bör ett ryskt bad bestå av följande lokaler:

  • ångbastu;
  • tvättrum;
  • vilorum eller omklädningsrum;
  • vestibul.

För att spara pengar kombinerar många ett ångbad och ett tvättrum, samt en vestibyl med ett omklädningsrum. Här bör man komma ihåg att inte alla gillar att bada eller tvätta i ett för varmt rum, så en sådan kombination kan medföra ett antal olägenheter. Ångrummet i ett ryskt bad ska vara tillräckligt rymligt så att minst två personer får plats fritt i det, men du behöver inte göra det för stort, annars blir det väldigt problematiskt att värma det väl. Vanligtvis räcker det med ett ångrum på 4 kvm..

Om det redan är möjligt att installera ett stort bad, är det bättre att öka storleken på vilarummet. Håller med, det är trevligt, mellan besök i ångrummet, att chatta med vänner, sitta på bekväma stolar och smutta på doftande måsar. Försumma inte vestibulen. Det kommer att förhindra att kall luft kommer in i huvudrummen..

Det är bäst att beställa ett färdigt badprojekt i specialföretag som kan välja det bästa alternativet, med beaktande av alla påverkande faktorer och finansiella kapacitet hos kunden.

Konstruktion av ett ryskt bad

Att lägga grunden

Vid konstruktion av bad används oftast pelar- eller bandfundament..

Bälte är mer hållbara och motståndskraftiga mot jordförskjutning, men samtidigt är de mer arbetskrävande och kräver mer material, vilket ökar byggkostnaderna avsevärt. Det är bäst att fylla bandfundamentet om du planerar att sätta väggar av massiva tegelstenar, men du kan också använda den för träkonstruktioner.

Grävningar för bandbasen grävs runt hela omkretsen av badet, liksom under de inre bärande väggarna. I detta fall bör den inre överliggaren vara något bredare än ytterväggarna, eftersom två rader golvbrädor vilar på dem. Botten av skyttegravarna är täckt med ett lager sand, som måste tampas ner och spillas med vatten. Ett lager betong hälls så att dess övre nivå ligger något över nollmarkeringen. Därefter jämnas fundamentets yta ut med en lösning och vattentätas genom att limma takmaterial på bitumenmastiken. Vid hällning måste basen förstärkas med förstärkning.

Ett pelarunderlag rekommenderas för små bad som inte belastar marken. I detta fall är pelarna belägna i varje hörn av hela strukturen, liksom vid korsningarna mellan de inre bärande väggarna med de yttre. Om denna typ av bas används för ett stort bad, måste ytterligare stolpar placeras på ett avstånd av högst 2 m från de viktigaste. Tegelväggar bör uppföras mellan pelarna (nödvändigtvis från bränt rött tegel) och begrava dem i jorden med 250-280 mm. Därefter jämnas och tätas även fundamentets yta..

Installera kaminen samtidigt. Det är bäst om platsen väljs på ett sådant sätt att den samtidigt värmer tvättrummet, omklädningsrummet och naturligtvis ångrummet..

Uppförande av badets väggar

Trä anses välförtjänt som det bästa materialet för väggar. Den håller sig varm, låter luft passera och skapar en mysig atmosfär. Två alternativ är möjliga här:

  • träväggar;
  • väggar av stockar.

I båda fallen är det absolut nödvändigt att behandla de fem nedre kronorna med antiseptiska medel.

För att uppnå större täthet tätas vanligtvis mellanrummen mellan stockarna. För detta används hampa, torrmossa eller filt. Denna procedur utförs två gånger: den första – omedelbart efter byggnadens slut och den andra – efter att väggarna har lösts, vanligtvis efter 1,5-2 år. Alla svetsade sömmar är stansade med trälister.

Badgolv

Golven i det ryska badet kan vara lera, trä eller betong. Lergolv tillåter inte att vatten passerar igenom, därför fyller spillvatten, som stagnerar i sina sprickor, badrummet med mycket obehagliga lukter. Trägolv däremot absorberar fukt och torkar mycket dåligt, vilket leder till att de ruttnar och snabbt förstörs. Därför anses betonggolv täckta med keramiska plattor vara den optimala lösningen för ett ryskt bad. För att minska de obehagliga känslorna av att vidröra kalla plattor täcks de därefter med korkmattor eller trälåda.

Först måste du förbereda basen. För detta läggs ett 10 cm tjockt sandlag och försiktigt komprimeras. Därefter hälls ett tio centimeter lager krossad sten som också måste komprimeras och jämnas ut. Takmaterial sprids uppifrån så att det överlappar väggarna. Detta kommer att vara vattentätning av det framtida golvet. En cementbeläggning kan appliceras på takmaterial med en obligatorisk lutning mot avloppet.

I ångrummet och tvättrummet är det bättre att täcka betonggolven med kakel, och i vilrummet eller i omklädningsrummet kan du klara dig med vanliga trägolv. Det bör komma ihåg att för långvarig drift är det nödvändigt att hålla golven torra, därför är det nödvändigt att ta hand om ordentlig ventilation i badet..

Ventilation i det ryska badet

Huvuddragen i det ryska badet är våt ånga, så ventilation är inte aktuell. Om du ordnar det kommer fukt- och ångbalansen att störa, så ordentlig ventilation räcker för torkning. Detta kan göras genom att helt enkelt öppna dörren till ångbadet eller utrusta rummet med en tvingad dragkåpa, som slås på först efter att badprocedurerna har avslutats. För att torka badet snabbare, efter tvätt är det nödvändigt att sopa alla löv från kvasten, eftersom de lagrar fukt i sig själva under mycket lång tid..

Vi bygger taket på badet

När man bygger ett ryskt bad används två typer av tak:

  • vindsvåning;
  • vind.

Vindkonstruktioner ser mer presentabla ut och har också hög värmeisolering. Sådana tak är oumbärliga för badhusets drift på vintern, och det är bättre att använda taklösa tak om badhuset byggs i en sommarstuga och endast används på sommaren. Ytterligare ett plus med vindtak är möjligheten att placera en vattentank på dem.

Huvudelementen i badtaket är stödkonstruktionerna (spärrar och spänn) och taket (svarv- och tätskikt). Golvbalkar läggs på väggarnas övre yta och fixeras i horisontellt läge. Takstolar är installerade på balkarna, medan om stockar används i denna kapacitet, bör deras diameter inte vara mindre än 11-12 cm, och om balkarna ska deras tvärsnitt inte vara mindre än 60 cm. fäst med hjälp av järnfästen, och mellan sig fixerade med åsstänger.

Vidare läggs ett massivt trägolv på spärren för valsat material, eller en låda för skiffer, wellpapp eller metallplattor. Därefter kan du fortsätta med installationen av badets tak.

Ryskt badtak

I ryska bad används vanligtvis tre typer av tak: panel, golv och nedfälld. Hemming är en mantel av balkar med en kantad eller räfflad bräda. Ett lager av ångspärr läggs på den resulterande ytan och sedan expanderas lera eller basaltplattor, som spelar rollen som isolering, och en vattentätningspackning. Därefter sys den resulterande strukturen uppifrån med brädor. Ett sådant tak anses vara det mest hållbara och enklaste att installera. Dessutom låter det dig rädsla röra dig omkring det, vilket gör det möjligt att bygga ett vindsutrymme..

Sockeltaket används i små bastur och utan vind, eftersom det inte har hög styvhet. Brädor läggs på väggarna på ett avstånd av 250 cm från varandra. En ångspärr och rulleisolering läggs på dem..

Paneltak är mycket svåra att installera på egen hand utan inblandning av specialister, men de kan tillverkas av resterna av huvudkonstruktionen. Från denna sida anses de vara de mest ekonomiska. För installation av tak av paneltyp används paneler, bestående av bärande stänger, innerfoder, ånga, värme- och vattentätningsmaterial och en yttre stege. Under installationen placeras en tätning mellan panelerna för att förhindra värmeförlust. Vanligtvis känns det med ett polyetenfoder..

Dekorera det ryska badet

Badets dekoration bör utföras först efter att strukturen har helt lagt sig och alla träytor har behandlats med antiseptiska föreningar. Det finns ett stort antal alternativ, liksom alla typer av dekorativa element och byggmaterial för att dekorera badrum i järnaffärer. Allt beror bara på personliga preferenser och begränsas av ekonomiska möjligheter..

Inför spisen med dekorativa kakel, originaltak, trähyllor, skålar, snidade slevar – varje skapad inredning kommer att vara original och unik.

Att bygga ett bad är en svår men otroligt spännande process. Och hur trevligt det kommer att vara varje gång, att bjuda in gäster till ett själv skapat badhus, för att berätta några intressanta fall relaterade till dess konstruktion!

About the author