Poolkemikalier. Översyn av medel och tillverkare

För att poolen ska förbli en säker och bekväm viloplats för hela familjen är det nödvändigt att övervaka både renheten i själva strukturen och vattnets kvalitet..

En integrerad del av poolvården är användningen av speciella preparat för rengöring och desinfektion av vatten. Utbudet av kemi för simbassänger har dussintals olika namn på produkter som har ett annorlunda spektrum av verkan, frisättningsform och olika applikationsmetod..

Behovet av att använda poolkemikalier

Det är möjligt att skapa fullfjädrade förhållanden för simning i poolen endast om alla standarder för vattnets skick följs.

Poolen är en idealisk grogrund för alger och mikrober, och om dessa processer inte förhindras i tid kommer vattnet att börja blomma, få en obehaglig lukt och som ett resultat bli farligt för människors hälsa..

Det är inte möjligt att rengöra poolen med filtrering ensam eller ofta vattenbyten, eftersom filtren inte kvarhåller mikroorganismer och bakterier och svampar kommer att fortsätta växa. Därför är det nödvändigt att använda mer effektiva metoder – att använda speciella preparat för rengöring av poolen och vattnet.

Korrekt använda poolreagenser skadar inte människors hälsa, medan försummelse av kemi för vattenrening kan orsaka utveckling av många infektionssjukdomar.

Poolkemikalier utför följande uppgifter:

 • förstörelse och förebyggande av uppkomsten av svampar, virus och bakterier;
 • stabilisering av pH -värdet för vatten;
 • klargörande av grumligt vatten;
 • algkontroll och förebyggande.

Produkter för vård av poolskålen och vattnet representeras av ett mycket brett sortiment, producerat av olika tillverkare och är multifunktionella eller snävt inriktade..

För att hålla poolen ren är det nödvändigt att välja och regelbundet använda ett komplex av kemiska reagenser som inte kommer att förstöra “vatten” -strukturen och blir nyckeln till hälsosamt bad..

De viktigaste stadierna av vattenrening i poolen

Hela processen med vattenrening i poolen med hjälp av kemikalier kan delas in i flera huvudsteg:

Utbud av poolkemikalier: verkningsprincip och frisättningsform

Beroende på syftet är alla kemikalier för rening av vatten i poolen indelade i grupper.

PH -justerare

Den optimala pH -nivån i vattnet säkerställer effektiv användning av kemikalier och en bekväm miljö för badande (ingen hud- och ögonirritation). Dessutom förhindrar det bildandet av kalk och korrosion av poolskålen..

Korrigering av syra-bas tillståndet i vatten utförs enligt testresultaten.

Blåfärgat vatten har ett lågt pH och grönaktigt vatten har ett högt pH

I praktiken är det ofta nödvändigt att sänka pH -värdet för att förhindra uppkomst av grumlighet i vattnet i tid. För att göra detta, använd medel för RN-minus.

Innan fullständig vattenrening måste pH-värdet sänkas till 6,8-7

Mycket mindre ofta finns det ett behov av att öka pH med hjälp av PH-plus.

Båda reagensen finns i torr (tabletter) och flytande form och har olika förpackningar. Hur de tillämpas beror på ämnets sammansättning, som kan skilja sig åt för olika tillverkningsföretag..

Desinfektion av vatten

Desinfektion av vatten i poolen utförs i två riktningar:

 • starta behandling (chockklor);
 • förebyggande behandling (långverkande klor).

För primär behandling används poolkemi i tabletter (20 g vardera) eller granulat, vilket ger intensiv vattenbehandling.

Grunden för beredningen är chockklor – organiskt klor, vilket vid upplösning i vatten skapar en ökad “chock” -koncentration av aktivt klor. En sådan dos kan fälla ut alla föroreningar från vattnet..

Konsumtionshastigheten för “chockklor” -preparat, liksom priset, kan skilja sig avsevärt beroende på tillverkaren av poolkemin. Du kan köpa kinesiska tabletter till ett lågt pris, men deras konsumtion är mycket högre än för liknande läkemedel från tyska märken, och effektiviteten är lägre. Vanligtvis kan ett lågt produktpris indikera att organiskt klor har ersatts med blekmedel..

Chockbehandling utförs i genomsnitt en gång i månaden

Behovet av att använda “chockklorin” beror oftare på några faktorer:

 • ökad vattentemperatur;
 • frekvens för användning av poolen;
 • regn, vind som ger algesporer och lera;
 • dålig vattenfiltrering;
 • låg kultur att använda poolen.

Klornivån i vatten kan bestämmas med en testare.

För att bibehålla renheten i poolen på rätt nivå i intervallerna mellan “chockbehandlingar” är det nödvändigt att använda långverkande klor. Det ger en “sanitär” (0,5-1 mg / l) koncentration av klor i vatten. Ett sådant innehåll av organiskt klor kan inte oxidera smutsinträngning, men det är tillräckligt för att förhindra förökning av virus och mikrober..

Klorfria preparat kan också användas för att desinficera vatten. Dessa inkluderar:

Förebyggande av algtillväxt (algicider)

I utomhuspooler är klor inte alltid 100% effektivt mot alger. Därför är det dessutom nödvändigt att använda speciella medel för förstörelse av vattenväxter, nämligen preparat från gruppen av algicider. Sådana kemiska föreningar tränger in i algernas sporer och dödar dem fullständigt..

Det finns många algicider för simbassänger på marknaden och trots många “flashiga” namn som “Förbättrad formel” etc. har de nästan samma sammansättning. Skillnader mellan läkemedel kan vara i koncentration, mindre tillsatser och förmågan att skumma eller inte. När du väljer poolkemikalier kan feedback från konsumenter spela en avgörande roll..

När de första tecknen på algtillväxt uppträder (grön suspension i vattnet, grön blomning på väggarna) är det nödvändigt att applicera en chockdos av algicider, och för att förebygga bör en regelbunden dos läggas till vattnet regelbundet. Dosen av läkemedlet bestäms i enlighet med instruktionerna och beror på koncentrationen av den aktiva substansen, frisättningsformen och tillverkarens företag..

Produkter för att avlägsna grumlighet av vatten

När grumlighet (organiska och mineralpartiklar) dyker upp i poolen, vilket filtreringssystemet inte klarar av, är det nödvändigt att använda koagulantia (flockningsmedel).

Koagulanter bör endast användas när det behövs, och inte regelbundet, annars börjar filtret så småningom täppas till

Alternativt kan en reducerad dos av flockningsmedel användas och matas in i poolen via en automatisk doseringsstation. För en sådan dosering är ett flytande flockningsmedel lämpligt, tabletten används bäst med betydande grumlighet.

Särskilda medel

Det finns ytterligare kemikalier som används vid vård av poolen:

 • läkemedel som ökar / minskar vattenhårdheten;
 • rengöringskemikalier för pooler;
 • rengöringsmedel för utrustning;
 • förberedelser för övervintring av poolen (används för att bevara poolen för vintern);
 • rengöringsprodukter för poolskydd;
 • organ för rengöring av den filtrerade tanken;
 • läkemedel som tar bort metall från vatten;
 • medel för att avlägsna fet film från ytan av vattnet och poolens väggar.

Produktöversikt från ledande tillverkare av poolkemikalier

Bland inhemska och utländska tillverkare av poolvårdsprodukter kan man peka ut de mest populära företagen som har visat sig bra på marknaden för kemi för inomhus- och utomhuspooler. Dessa inkluderar: Bayrol, HTH, CTX, Aquatics, Aquadoktor, Markopul.

Det tyska företaget Bayrol tillverkar ett helt sortiment av poolvårdsprodukter som kan användas för manuell eller automatisk desinfektion. Alla Bayrol poolkemikalier har klarat undersökningen och har lämpliga kvalitetscertifikat.

Förutom vattenbehandlingsprodukter erbjuder Bayrol ett brett utbud av effektiva poolrengöringsprodukter:

 • anti-kalkhårdhetsstabilisator (klorresistent, fosfatfritt);
 • ett preparat för rengöring av vattenlinjen (alkalisk, i flytande eller gelform);
 • filterrengöringsmedel (pulver).

Bayrol gör testare och indikatorremsor för pH, klor och brom.

Kemi för pooler NTN har dussintals produktnamn.

Förutom vanliga poolvårdsprodukter har företaget specialiserat sig på tillverkning av följande produkter:

 • Klorbaserade desinfektionsmedel som inte innehåller cyanursyra. Ostabiliserat klor saknar en skarp lukt och vattnet som behandlas av det är mer motståndskraftigt mot påverkan av yttre faktorer.
 • Produkter för vård av SPA-pooler.

Bland CTX poolkemiska sortiment är de mest använda produkterna:

 • PH-minus / PH-plus i granulär form;
 • CTKh -600 Antiscale – förhindrar bildandet av kalk på väggarna och botten av poolen;
 • CTKH -41 Flytande flockmedel – påverkas inte av låga temperaturer och dess effektivitet beror inte på vattnets pH -nivå;
 • CTX -75 – ett preparat för avfettning av poolväggar, förhindrar uppkomst av skum.

Med hjälp av Aquatix poolkemi kan du utföra en hel cykel med poolstädning genom att välja ett komplex av preparat:

 • PH plus / minus regulator Aquatix;
 • desinfektionsmedel med aktivt klor;
 • koaguleringsmedel Aquatix (lösning av aluminiumsulfat);
 • algicide Aquatix (kompatibel med hjälpmedel, men inte lämplig för användning i medicinska pooler).

Aquadoktor erbjuder också ett komplett utbud av poolkemikalier. Priset på produkter ligger på samma nivå som kostnaden för liknande produkter från Bayrol. Det finns separata program för vattenrening med produkter baserade på aktivt syre eller brom. Aquadoctor -företagets sortiment innehåller kemikalier för uppblåsbara pooler.

Markopul är ett av de populära inhemska märkena som tillverkar utrustning och komponenter för simbassänger. Poolkemikalier från denna tillverkare har en överkomlig kostnad och hög effektivitet..

Markopol producerar högspecialiserade och multifunktionella enheter för mätning av vattenparametrar: testare, snabbtestare, fotometrar och surfplattor.

Tips för att använda reagenser för att rena poolvatten

När du använder kemi för simbassänger är det nödvändigt att ta hänsyn till några rekommendationer för att öka reagensens effektivitet och skydda en person från exponering för skadliga kemiska föreningar.

Som du kan se finns det en mängd olika förberedelser för att hålla poolen ren. Några av dem är obligatoriska, och andra används enbart för indikationer. Det viktigaste är att korrekt bedöma vattnets skick och välja det optimala komplexet av kemi för poolen..

About the author