Installation av väggpaneler i badrummet

Väggpaneler är ett av de mest populära och prisvärda badrumsväggdekorationsalternativen. Bland deras fördelar är bra prestanda, praktisk och attraktivt utseende. Låt oss prata om funktionerna i att installera väggpaneler i badrummet ytterligare..

Innehållsförteckning:

Badrumsväggpaneler: fördelar och nackdelar

Väggpaneler är ett ganska populärt material i processen med inredning. Dessutom har detta efterbehandlingsmaterial följande fördelar:

1. Enkel installation.

För att installera väggpaneler behöver du inte förbereda väggarna i förväg, jämna dem, rengöra dem från tidigare efterbehandlingsmaterial etc. Dessutom kräver installationen inget särskilt verktyg eller speciella färdigheter för att arbeta med det. Allt arbete kan enkelt utföras av en eller två personer. Det viktigaste är att följa alla instruktioner från tillverkaren..

2. Universell användning.

Användningen av detta material ger hög ljudnivå och värmeisolering i rummet. Dessutom har materialet utmärkta hygieniska egenskaper, ackumulerar inte damm och är lätt att rengöra. Dessa egenskaper gör att panelerna kan installeras både i bostadslokaler och i offentliga organisationer. I utrymmet mellan panelen och väggen kan du lägga kommunikationer och installera värmeisolerande material.

3. Enkelt underhåll av paneler.

Denna fördel gör att du inte kan bearbeta väggarna med ytterligare medel eller föreningar. Efter att materialet har installerats är det tillräckligt att regelbundet torka av det med en fuktig trasa. Om någon del av väggen är skadad, tar det högst en halvtimme att byta ut den.

4. Väggpaneler för badrumspris.

Jämför väggpaneler med alternativa ytbehandlingar som tapeter, dekorativt gips, kakel, är detta material det mest prisvärda. Dessutom är installationen av väggpaneler enklare och snabbare..

5. Användning i olika inredningsstilar.

De olika färgerna och texturerna på väggpanelerna gör att de kan installeras i olika rum. Materialet monteras också horisontellt, vertikalt och i vissa fall i ett diagonalt läge. Panelerna står inför olika filmer som kan imitera trä, metall, glas, sten.

6. Drifttid och hög tillförlitlighet.

På grund av egenskaper som hygien, styrka och motståndskraft mot repor överstiger väggpanelernas livslängd 5-9 år..

Väggpaneler för badrummet: sorter och egenskaper

I förhållande till den tekniska aspekten är väggpaneler indelade i material:

 • racktyp;
 • kaklat typ;
 • arktyp.

Det första alternativet – rack, är oftast uppdelat i PVC -väggpaneler för badrum och träpaneler. Kaklade paneler är oftast gjorda av bambu. De är rektangulära i form, mycket enkla att installera och gör rummet mysigt och attraktivt. Plåtpaneler presenteras i form av bambubaserade plattor, med en höjd av mer än 250 cm. Med deras hjälp är det möjligt att ge rummet ett gediget utseende.

Foto på väggpaneler:

I förhållande till materialet för tillverkning av väggpaneler kommer de från:

 • plast;
 • trä;
 • bambu;
 • glas;
 • MDF;
 • hud.

Vi föreslår att du bekantar dig med de mest populära alternativen för väggpaneler som oftast används vid inredning av rum:

1. Väggpaneler av plast för badrum.

Detta alternativ är det mest framgångsrika för att avsluta ett badrum. När du väljer sådana paneler, håll koll på deras kvalitet. Ett bra material kommer att ha en distinkt struktur och mönster, det kommer att vara tillräckligt starkt och sofistikerat på samma gång. Bland fördelarna med denna typ av paneler är deras motståndskraft mot fukt, enkel installation och kräsna skötsel. Nackdelar med plastpaneler – otillräcklig mekanisk hållfasthet.

2. Träväggpaneler (foder).

Det här alternativet är lamell och platta. Den största fördelen med materialet är miljösäkerhet och skapandet av ett bekvämt mikroklimat i rummet. Trä är dock ganska beroende av förändringar i temperatur och fuktighetsförhållanden, så det finns en risk för deformation av materialet om det inte läggs ordentligt. Dessutom är installationen av träväggspaneler i badrummet oacceptabelt..

3. Väggpaneler av glas.

Denna version av väggpaneler används sällan för dekoration av bostadslokaler. Men i vissa fall, till exempel för att ordna ett köksförkläde, är det glaspaneler som används. Bland fördelarna med glaspaneler för väggar noteras möjligheten att applicera något mönster och till och med ett foto på dem. Dessutom är denna typ av glas ganska opretentiös i drift. Kostnaden för denna typ av finish är dock mycket hög, medan panelerna har en betydande vikt..

Väggpaneler i badrummet: installation av lådan

Om badrummet inte tidigare var färdigt med något och kännetecknas av närvaron av en perfekt platt betongbeläggning på väggarna, installeras i detta fall panelerna på väggarna, utan ytterligare installation av lådan. Annars, i närvaro av inte helt plana väggar, måste du bygga en ram på vilken väggpanelerna kommer att installeras i framtiden..

För att bygga svarven, använd träbjälkar med en sektion på 1×3 cm. Dessutom är det möjligt att använda en metallprofil. Avståndet mellan de tvärgående sektionerna av läktarna är 300 mm. Observera att den nedre tvärsnittet ska placeras nära golvet och även i kontakt med det, så det kommer att vara möjligt att ge strukturen ytterligare styrka och styvhet..

Innan du installerar tvärskenorna föreslår vi att du gör en väggmarkering. För att göra detta, använd en markör eller krita om arbete utförs på betongväggar, och för väggar täckta med kitt räcker det med en enkel penna. Använd också byggnivån när du gör markeringen..

Om det finns oegentligheter på väggarna, för att undvika att hela strukturen snedvrids bör block placeras under de tvärgående sektionerna. Använd spikar eller träskruvar för att fixa träsvarven. För att fixera en metallprofil på väggen, använd självgängande skruvar för metall.

När du har slutfört allt arbete bör du kontrollera lådan för jämnhet med hjälp av en byggnadsnivå. Om det finns snedvridningar eller oegentligheter, använd underlag för att eliminera dem. Observera att om du installerar panelerna på en ojämn ram kommer väggarna inte att se attraktiva ut, och samtidigt kommer du inte att kunna uppnå nödvändig tätning av sömmarna, vilket är mycket viktigt för att avsluta badrummet..

Hur man väljer väggpaneler i badrummet

Bestäm först platsen för väggpanelerna, baserat på detta, bör du bestämma huvudfunktionerna för detta efterbehandlingsmaterial. Om panelerna är installerade i badrummet, bör du vara uppmärksam på materialet med en hög fuktbeständighet. Färgen och strukturen på panelerna bestäms i förhållande till rummets allmänna stil..

När du väljer paneler bör du kontrollera produktens certifiering och dess överensstämmelse med europeiska kvalitetsstandarder. Vi föreslår att du bekantar dig med huvudfunktionerna i väggpaneler, som måste beaktas när du väljer dem:

1. När du bestämmer vilken typ av paneler som är lämpliga för installation i badrummet, rekommenderar vi att du väljer plastpaneler med rektangulär eller längsgående form. Plast har god fuktbeständighet och är inte kräsen med omsorg.

2. Materialets hållfasthet och motståndskraft mot mekanisk påfrestning säkerställs av närvaron av speciella revben på deras inre del. Kvaliteten på produkterna beror på deras kvantitet..

3. En ritning ska vara tydligt synlig på utsidan av panelen. Dessutom är ytterligare fläckar, defekter, ränder eller olika föroreningar på ytan oacceptabla. Varje panel bör inspekteras för defekter som bucklor, repor, sprickor eller hål..

4. Alla paneler måste ha ett enhetligt mönster. Dessutom är det bättre att stanna kvar på material från samma sats. Eftersom det finns risk för olika nyanser på panelerna.

5. Ta två paneler och anslut dem i butiken. Skarven mellan dem ska vara minimal. Om det finns ojämna fogar i hela sektionen av panelerna, vars tjocklek överstiger 3 mm, bör köpet av sådant material överges..

6. Förekomsten av oegentligheter eller vågor på panelens yta är bevis på dålig kvalitet..

7. Det är bättre att stanna kvar på materialet från kända tillverkare. I detta fall blir produktkvaliteten god och livslängden hög..

8. Var dessutom uppmärksam på tekniska indikatorer som brandsäkerhet, brandbenägenhet, materialvänlighet i materialet..

9. Observera att medeltjocka paneler är lämpliga för efterbehandling av ett litet badrum, för breda paneler gör rummet mindre. För ett rymligt badrum är paneler i form av rektangulära plattor lämpliga..

Funktioner för att avsluta badrummet med väggpaneler

Efter installationen av svarven under väggpanelerna börjar den direkta installationen av hörnelementen. Dessutom bör du installera lister som det kommer att vara möjligt att dölja elementens anslutning till varandra. Således kommer ytan att framstå som sammanhängande och estetiskt tilltalande..

För att stänga skarven med golvet används en speciell golvsockel. Det finns en variant av elementmontering, där det finns ett hål för att installera kommunikationskablar i den. Använd spikar, skruvar eller en häftapparat för att installera styrningarna. Vid installation av paneler på en stålprofilram utförs installationen av ytterligare beslag uteslutande med självgängande skruvar..

Det finns sådana alternativ för måndagar:

 • ansluter;
 • tak;
 • golv;
 • universell;
 • hörn;
 • extern;
 • utomhus;
 • startande.

Att installera väggpaneler i badrummet är en ganska enkel process, för en högkvalitativ implementering av vilken du bara behöver följa alla instruktioner och instruktioner från tillverkaren.

Arbetet bör börja från hörnet av rummet. Panelen mäts i förhållande till väggens höjd, sedan trimmas den med en bågfil. Därefter installeras panelen i de tidigare monterade styrprofilerna. Använd självgängande skruvar eller spikar för att fixera sidopanelns utsprång..

Efter att ha gjort det första objektet, fortsätt att installera de efterföljande. Eftersom panelerna är sammankopplade med låselement krävs ingen ytterligare anslutning. Observera att innan panelens huvudsakliga fixering bör du först och främst kontrollera att de är jämna med en lod..

Efter att ha installerat panelerna från hörnsektionen går du gradvis till nästa hörn. Ganska ofta måste panelen skäras vertikalt för att passa väggens hörnsektion. Använd en verktygskniv, metalllinjal eller vinkel för att skära panelen ordentligt. Observera att det är bättre att mäta den del av panelen som måste skäras flera gånger än att förstöra materialet. Behandla därför denna process med ett särskilt ansvar..

Eftersom badrummet är en plats som kännetecknas av hög luftfuktighet, behöver väggpanelerna extra skydd mot fukt. För detta bör alla fogar mellan panelerna behandlas med ett silikonbaserat tätningsmedel. Således kommer inte fukt in i väggarna och mögel eller mögel kommer inte att bildas i detta utrymme..

Rekommendationer för att dekorera ett badrum med väggpaneler

Det första sättet att installera väggpaneler på är att limma dem direkt på ytan. I detta fall bör väggarna vara jämna, helst släta. Om väggarna har planhetsskillnader på mer än 0,5 cm, är denna installationsmetod olämplig.

Innan arbetet påbörjas appliceras en primer på väggarna, vilket säkerställer deras antiseptiska hållfasthet och förbättrar vidhäftningen till limmet. Observera att primern är vald i förhållande till huvudmaterialen för väggdekoration. Eftersom det finns kompositioner för betong eller målade ytor.

I processen att välja ett lim för att installera paneler är det också nödvändigt att utgå från huvudmaterialet för väggdekoration. Eftersom limet måste ha den nödvändiga styrkan för att hålla panelen på väggen. Den första panelen installeras i hörnet av rummet. Limet appliceras på både panelen och väggen. Innan arbetet påbörjas, läs bruksanvisningen för limmet, det indikerar hålltiden för panelen på väggen.

Den andra och andra panelen installeras på väggen på samma sätt. Panelerna sammanfogas genom en fjäder- och spåranslutning. När du kommer till hörnet, skär panelen till önskad bredd. Observera att hörnlisten måste installeras innan hörnpanelen limmas.

About the author